Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Litoralul romanesc: gunoaie, balarii si hoteluri scorojite cu doua saptamani inainte de deschiderea sezonului; Harta accidentelor rutiere din Romania; F. Hollande vs. N. Sarkozy. O saptamana pana la prezidentialele din Franta; Boala cu o mie de fete ataca in parcuri!

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Jalnic! Litoralul romanesc: gunoaie, balarii si hoteluri scorojite cu doua saptamani inainte de deschiderea sezonului. Plajele sunt pline de pietre iar spatiile verzi sunt inecate in resturi menajere. Cluburile si hotelurile sunt mizerabile, nimeni negandindu-se sa traga macar un strat de vopsea. Cu numai doua saptamani inainte de deschiderea oficiala a sezonului estival, imaginea litoralului romanesc este dezolanta. Oriunde te-ai plimba prin statiuni, de la sud la nord, cu mici exceptii, dai peste hoteluri neingrijite, cu peretii scorojiti, spatii verzi acoperite de gunoaie si moloz. Desi Directia Apele Romane Dobrogea Litoral comunica oficial ca plajele au fost curatate si gardurile de protectie inlaturate, realitatea la fata locului este alta. Plaja din statiunea Venus este napadita de balarii, baltoace si gunoaie. La fel si in Mamaia. Promenada „statiunii de lux” este acoperita de nisip si ochiuri de apa, terasele restaurant sunt o ruina, plajele sunt murdare, pline de pietre si gunoaie, scrie EVZ.

Unde trebuie sa fii atent pe sosele. Harta accidentelor rutiere din Romania. Mai multe accidente rutiere grave au avut loc in perioada sarbatorilor de Paste. Cele mai riscante zone de pe soselele din Romania raman insa cele 85 de puncte negre de pe DN1 si locurile in care au murit cei mai multi oameni in accidente rutiere – pe DN6, DN19, DN15, DN21 si DN2A. Politia Rutiera estimeaza ca astazi, la pranz, traficul se va intensifica pe DN1, urmand sa se mearga bara la bara in zona statiunilor de pe Valea Prahovei, in special la Busteni si Comarnic. Incepand de joi pana duminica, pe DN1 intre Bucuresti si Ploiesti au circulat peste 74.000 de autovehicule, in crestere cu 1.800 fata de weekendul anterior. Spre seara, traficul rutier se va intensifica si pe celelalte drumuri care duc catre Bucuresti, in special pe DN6 Alexandria – Bucuresti si pe autostrada A1 Pitesti – Bucuresti. Pe DN6, cele mai mari probleme apar, de regula, pe tronsonul Ghimpati – Mihailesti, unde exista doar cate o banda pe fiecare sens de mers, iar soferii intra des in depasiri de coloana, conform centrului Infotrafic, anunta Gandul.

Amintirile medicului- cobai de la Spitalul Socola. Ieseanul Constantin Romanescu, unul dintre cei mai respectati psihiatri din Romania, a participat in anii ’70 la un experiment unic. El si-a inoculat virusul malariei pentru a testa un medicament. In urma cu mai bine de 35 de ani, trei oameni din Iasi au dat un nou inteles sintagmei „dedicat trup si suflet”. Din pasiune pentru medicina, profesorii Constantin Romanescu si Ernest Ungureanu, alaturi de parintele Pojoga, s-au oferit voluntari pentru un experiment medical extrem de periculos, tinut secret atat de urechile autoritatilor, cat si de propriile familii. Si-au pus, practic, la dispozitie trupurile pentru a le fi inoculat virusul malariei. Experimentul a avut doua scopuri: pe de o parte, sa testeze medicamentele antimalarie proaspat aparute pe piata si, pe de alta parte, sa salveze cateva sute de pacienti diagnosticati cu sifilis nervos (paralizie generala progresiva), boala considerata incurabila la acea vreme de majoritatea reprezentantilor comunitatii stiintifice internationale, informeaza Adevarul.

Revoltator. Sase magistrati de la Inalta Curte au incasat ilegal indemnizatii de conducere. Sase magistrati de la Inalta Curte au incasat lunar indemnizatii de conducere fara sa aiba acest drept. Lidia Barbulescu, unul dintre judecatorii aflati in aceasta situatie, a mers chiar mai departe si contesta acum decizia actualului presedinte al Inaltei Curti de anulare a platii acestor sume. Din februarie anul acesta, Livia Doina Stanciu, noul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a dat un ordin prin care a sistat plata indemnizatiilor de conducere catre fostii presedinti, vicepresedinti si sefi de sectii. Lunar, aceasta indemnizatie de conducere era in jurul sumei de 1.500 de lei de persoana, variatiile fiind in functie de pozitia ocupata si de vechime. Dupa circa o luna, probabil cand si-a incasat venitul lunar diminuat, judecatoarea Lidia Barbulescu, fosta vicepresedinte al Inaltei Curti si fosta presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, a contestat ordinul la colegiul de conducere al institutiei, cerand banii inapoi, scrie Romania Libera.

F. Hollande vs. N. Sarkozy. O saptamana pana la prezidentialele din Franta. Ne mai despart nici 7 zile pana la primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta. Sondajele de opinie recente il indica pe Hollande castigator in turul II, dar slaba prezenta la vot preconizata ar putea schimba acest rezultat. Cine este candidatul care ii poate crea probleme lui Francois Hollande? Si care sunt problemele ce i-ar putea pune bete-n roate candidatului socialist? Pentru o analiza electorala a situatiei politice franceze va invit sa cititi articolul de mai jos, preluat din „The Economist”. Chiar daca discuta despre contraceptie la o masa rotunda cu grupuri feministe sau dezbate politica fiscala cu micii intreprinzatori, Francois Holland, candidatul socialist la alegerile prezidentiale din Franta, face o treaba foarte buna in a parea empatic si solemn. Cu un stilou si o foaie de hartie la indemana isi ia notite si promite: da, adolescentii ar trebui sa aiba acces la contraceptie gratuita, da, IMM-urile ar trebui sa plateasca taxe mai mici decat marile companii, integral pe danandronic.ro.

Muncitori ilegali din Romania pe santierul noului aeroport din Berlin? La mai putin de doua luni pana la inaugurarea noului aeroport din capitala Germaniei, Berlin Brandenburg International (BER), iese la iveala un scandal, legat de posibila angajare ilegala a unor constructori din Europa de Est, pe santier. In urma unor investigatii ale televiziunii publice germane ARD si ale postului regional din Berlin, RBB, s-a descoperit ca mai multi muncitori est- europeni sunt adusi zilnic pe santierul viitorului aeroport al capitalei, fara sa fie trecuti prin controalele impuse de legislatia germana. Din 2006, constructia aeroportului Berlin Brandenburg International e cel mai mare santier din Europa. BER urmeaza sa fie al doilea aeroport din Republica Federala ca numar de pasageri, dupa cel din Frankfurt pe Main. Cele doua televiziuni au dezvaluit ca in jur de 60 de persoane erau preluate in fiecare dimineata de la statia de metrou de langa aeroport si transportate pana la locul de munca, intr-un autobuz fara numere de inmatriculare. Identitatea muncitorilor nu parea sa fie verificata, in conditiile in care in mod normal, masurile de securitate pe un astfel de santier sunt stricte, in Germania, informeaza Deutsche Welle.

Boala cu o mie de fete ataca in parcuri! Specialistii spun ca parcurile au fost invadate de capuse, iar in aceasta perioada sunt extrem de periculoase pentru ca incep sa muste. Capusele au devenit o amenintare pentru bucuresteni. Potrivit unui raport al Comisiei Interminesteriale de Sanatate Publica, situatia este critica in Bucuresti si trebuie aplicat urgent un tratament pentru combatarea acestor paraziti. „Problema este vizibila. Daca intr-adevar lucrurile stau asa cum anunta comisia, atunci nu facem altceva decat sa gresim neadministrand tratamentul impotriva capuselor”, a reactionat primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Alesii generali au votat o astfel de interventie, dupa cum a propus Oprescu, insa e o problema esentiala. Directorul firmei 3D, Andrei Leca, societatea care face dezinsectie si deratizare in Capitala spune ca e ineficient sa dai cu solutie contra capuselor in parcuri, daca lasi maidanezii acolo, scrie EVZ.

Udrea o lasa mai moale cu excluderea lui Preda. Europarlamentarul Cristian Preda ar putea ramane membru PDL, dupa ce, in urma cu doua saptamani, liderii partidului au votat excluderea sa din organizatie. Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a anuntat la RFI ca nu va fi convocat Consiliul National de Coordonare al PDL pentru a discuta excluderea lui Cristian Preda din partid. Sunt sanse mari ca decizia Biroului Permanent National al PDL de excludere a lui Cristian Preda sa nu fie validata de Consiliul National de Coordonare al partidului. In ciuda divergentelor dintre cei doi, Elena Udrea s-a aratat deschisa pentru a colabora in continuare cu eurodeputatul PDL. „Intre timp, cred ca si domnul Cristian Preda, si partidul au invatat ceva din experienta aceasta prin care am trecut acum doua saptamani si este foarte posibil ca lucrurile sa se aplaneze, sa trecem peste acest incident si relatiile sa fie unele in care si noi, si domnul Preda sa ne simtim parte a echipei”, a declarat presedintele PDL Bucuresti, anunta Adevarul.

Valeriu Turcan: Daca nu dadea banii ceruti de partid, Ungureanu era dat jos de PDL. Fostul purtator de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, crede ca actuala cota de incredere a premierului este „insuficienta pentru un om care vrea sa castige alegerile” si ca viitorul sau depinde destul de mult de PDL: daca il devoreaza sau nu. Valeriu Turcan spune ca, inainte sa aprobe banii pentru comunitatile locale din fondul de rezerva al Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu „a fost pus in fata unei solutii cu doua variante costisitoare ca imagine. Ori accepta alocarile si iesea scandal politic cu Opozitia, ori nu le accepta si era o sansa mare sa cada Guvernul si sa ai instabilitate politica, in an electoral si pe fond de criza”. Fostul purtator de cuvant al presedintelui considera ca PDL greseste daca mizeaza doar pe ruperea USL pentru a ramane la guvernare si subliniaza ca scorul final la alegerile generale va fi influentat „major” de rezultatele alegerilor locale din Bucuresti, Constanta si Cluj. Valeriu Turcan sugereaza, pe de alta parte, ca USL ar putea castiga mult „daca ar sti cum sa joace oferta lui Traian Basescu de a demisiona” si bineinteles daca aceasta oferta ar fi cu adevarat „reala”, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro