Subiectele Zilei: MApN vrea sa restranga atributiile presedintelui Romaniei. Se propune desfiintarea gradului de maresal; Se umple tara de municipii! Guvernul reclasifica orasele si comunele; Dosar DNA pentru un nume greu din teatrul romanesc
MApN vrea sa restranga atributiile presedintelui Romaniei. Se propune desfiintarea gradului de maresal. Ministerul Apararii Nationale a elaborat un proiect de lege care, daca va fi aprobat de Parlament, va reduce atributiile presedintelui tarii, in contradictie cu legea fundamentala. Astfel, potrivit actului normativ privind „statutul cadrelor militare, soldatilor si gradatilor”, aflat in dezbatere publica, MapN propune desfiintarea gradului de maresal din ierarhia militara a Romaniei. Motivatia prezentata pentru aceasta decizie este aceea ca „in conditiile contemporane pare fie vetust, fie sovietic”. Doar ca, dincolo de traditia istorica a Romaniei, care a avut trei maresali, apare si o incompatibilitate de ordin juridic. Chiar Constitutia Romaniei prevede, la Articolul 94, ca presedintele tarii „acorda gradele de maresal, de general si de amiral”, scrieRomania Libera.
Se umple tara de municipii! Guvernul reclasifica orasele si comunele, iar impozitul pe locuinte va fi schimbat. Executivul va modifica, dupa 25 de ani, clasificarea oraselor si comunelor, urmand ca acestea sa fie diferentiate in functie de o serie de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca pana in 2015. La sase luni de la modificarea statului localitatilor va fi schimbat in concordanta si impozitul pe locuinta, scrie Profit.ro. Astfel, orasele vor fi reclasificate in sapte categorii in functie de statutul administrativ, pozitia geografica, nivelul de dotare, valentele de natura culturala si ecologica, iar comunele vor fi incadrate in 2 categorii. Localitatile din meidul urban vor fi reclasificate in: municipiu capitala, de importanta nationala; municipii poli regionali principali, municipii poli regionali secundari, municipii poli judeteni principali, municipii poli judeteni secundari, municipii si orase centre urbane cu rol zonal si municipii si orase cu functii specializate, anuntaAdevarul.
Dosar DNA pentru un nume greu din teatrul romanesc. Sume imense au disparut din senin. O actrita foarte cunoscuta este implicata intr-un dosar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Anca Sigartau apare intr-un dosar DNA legat de modul in care s-au cheltuit 400.000 de lei, conform b1.ro. A fost deschisa o ancheta in rem despre modul in care au fost cheltuiti banii in cadrul unui festival de teatru care a avut loc la Bacau. Printre numele implicate in ancheta se afla si cel al actritei Anca Sigartau care era directoare a teatrului din Bacau. Cercetarile au inceput dupa ce participanti la festival nu au fost platiti. Totodata, Sigartau a fost reclamata si de economista teatrului pentru facturi de zeci de mii de euro care nu ar fi avut documente justificative. Dupa aceasta plangere, Sigartau a demisionat de la conducerea teatrului. Pentru organizarea respectivului festival au fost cheltuiti 400.000 de lei, informeazaEVZ.
Romania are locuri frumoase si sub pamant, dar nu stie sa le exploateze. Cum arata salina Slanic Prahova. Minele de sare ar putea aduce de 10 ori mai multi turisti, daca ar fi bine administrate. Un drum la Slanic Prahova nu e deloc o idee rea. Puteti vizita salina, din fosta mina de sare Unirea. Accesul in subteran se face cu microbuze de aproape doi ani, de cand liftul s-a defectat. Coborirea in mina se face cu masini care nu mai sunt la prima tinerete. Iar traseul e accidentat si dureaza 15 minute. Asa ca, inarmati-va cu rabdare. Cel mai neplacut este insa faptul ca aerul din galeria de coborire, pana la intrarea efectiva in mina, devine irespirabil, din cauza noxelor produse de autovehicule, scrieStirileProtv.ro.
CNAS investeste in verificarea platilor pentru serviciile medicale din spitale. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a achizitionat de la Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti servicii privind colectarea, prelucrarea datelor si elaborarea rapoartelor in vederea decontarii serviciilor medicale spitalicesti, potrivit unui anunt publicat miercuri pe SEAP. In acest sens, CNAS a atribuit pe 2 august Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti un contract cu o valoare totala finala de 1.043.761 de lei, fara TVA. Contractul vizeaza si activitati de clasificare, validare, evaluare de servicii medicale spitalicesti furnizate asiguratilor din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), anuntaRomania Libera.
Sistemul de recunoastere faciala si ce date va colecta SRI prin noul sistem informatic Big Brother. Controversatul sistem SRI SII Analytics de prevenire a fraudei, coruptiei, terorismului si evaziunii fiscale va pune la un loc toate bazele de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului pentru ca institutiile statului sa analizeze mai bine cantitatea semnificativa de date pe care deja o au la dispozitie. Acuzat ca-si face un sistem „Big Brother” cu bani europeni, Serviciul Roman de Informatii (SRI) sustine ca proiectul SII Analytics, criticat de societatea civila pentru ca ar putea deveni o intruziune in viata privata a cetatenilor, va opera doar bazele de date deja existente, insa cu modalitati imbunatatite de grupare a informatiilor. SRI va pune in acelasi loc baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman printre care cele ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Finante/ANAF, Ministerului Justitiei, cele ale Bancii Nationale a Romaniei sau ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, informeazaAdevarul.