Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Marian Munteanu, sursa "Ioan" a Securitatii, urmarea profesori si studenti straini; Gaura neagra de la TVR se hraneste din banii publici; Top 5 practici bizare in sectiile de votare. Cum se pot frauda alegerile

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Marian Munteanu, sursa „Ioan” a Securitatii: liderul „golanilor” din Piata Universitatii urmarea profesori si studenti straini.Marian Munteanu, liderul studentilor din Piata Universitatii, cel care, pentru doar cateva zile, a fost candidatul PNL pentru Primaria Capitalei, la alegerile locale de luna aceasta, ascunde un secret intunecat. Desi a negat toata viata, Marian Teofan Dragos Munteanu a semnat, totusi, in 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ „Ioan”. Munteanu Marian Teofan Dragos. Liderul Pietei Universitatii. „Mesia” studentilor din timpul amplelor manifestatii de strada din 1990, terminate cu cea mai sangeroasa dintre mineriade, din 13 – 15 iunie. „Golanul” cu care, imediat dupa Revolutie, se identificau milioane de romani care strigau, in strada sau doar in gand, „Jos, comunistii!”, „Libertate!”, „Victorie!”. Tanarul care initiase demonstratiile pasnice din Piata, bagat in spital, aproape mort, de minerii manati de Miron Cozma la Bucuresti, adusi in Capitala la ordinul presedintelui de atunci, Ion Iliescu, pentru „a instaura o democratie veritabila”. Democratia lui Iliescu. „Baiatul bun” din Piata, inchis la Jilava, pentru doua luni, de regimul condus de acelasi Ion Iliescu, scos de dupa gratii inclusiv la presiunea internationala, scrieAdevarul.

Gaura neagra de la TVR se hraneste din banii publici.Peste 15 milioane de euro de la bugetul statului se vor duce catre datoria postului public la EBU Guvernul salveaza TVR de datoriile catre Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU) printr-o ordonanta de urgenta. Legislatia va fi modificata astfel incat cele 17 milioane de franci elvetiei, datorie acumulata in perioada 2008-2016, sa poata fi catalogata „datorie publica” si sa fie platita de la bugetul de stat. Reamintim ca, la sfarsitul lunii aprilie, TVR nu a mai fost primita la Eurovision, iar postul este amenintat cu excluderea din EBU daca nu isi va achita obligatiile financiare. Guvernul, insa, ii intinde o mana de ajutor, iar Ministerul Finantelor a initiat o Ordonanta de Urgenta prin care se creeaza cadrul legal pentru finantarea de la bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al Finantelor. Totalul datoriilor acumulate de TVR fata de EBU, in perioada 2008-2016, se ridica la 15,3 milioane de euro (17 milioane de franci elvetieni) si reprezinta contributii, taxe, cotizatii, abonamente, licente pentru drepturile programelor sportive, de divertisment etc. Vechimea si amploarea datoriei precum si faptul ca planurile de esalonare nu au fost respectate de SRTv a dus la excluderea Romaniei de la editia 2016 a Eurovision, anuntaEVZ.

Mostenirea toxica a Bucurestiului.Noul primar al Capitalei are de-a face cu cei mai nemultumiti locuitori din Europa in ceea ce priveste calitatea aerului si a nivelului de zgomot, potrivit unei atentionari a Comisiei Europene. Statisticile arata ca, in pofida unei cresteri economice importante, Bucurestiul se afla la coada clasamentului in ceea ce priveste calitatea vietii. Banii colectati de la cetateni nu au fost directionati spre proiecte care sa reduca traficul, sa sistematizeze orasului, ori spre un transport ecologic. Asa se explica de ce capitala Romaniei a ajuns cea mai poluata urbe al Europei. Biroul de statistica al Uniunii Europene Eurostat a adresat intrebarea: „Va rugam sa-ne spuneti daca sunteti foarte multumit, mai degraba multumiti, mai degraba nemultumit sau deloc multumit de calitatea aerului si de nivelul de zgomot din orasul dumneavoastra?” locuitorilor din 83 de orase de pe continent. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca bucurestenii sunt cei mai putini multumiti europeni in ceea ce priveste nivelul zgomotului din oras (33%), dar si in privinta calitatea aerului respirat (22%), informeazaRomania Libera.

Celula ISIS ascunsa in inima Europei. Dezvaluirile cutremuratoare pe care un jihadist le-a facut in Franta.Procuratura olandeza investigheaza posibila existenta a unei celule jihadiste intr-o tabara de refugiati de la Nijmegen, in estul Olandei, relateaza Agerpres, citand DPA si EFE. Investigatia survine dupa ce ziarul francez Le Monde a scris saptamana trecuta ca gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a creat o celula terorista in acel oras din Olanda. Relatarea din Le Monde se bazeaza pe marturia lui Saleh A., un jihadist care s-a predat autoritatilor franceze in luna februarie. Acesta a afirmat ca o celula alcatuita din 20 de membri ai SI s-a stabilit la Nijmegen, celula care ar face parte dintr-o grupare mai ampla. Trei membri ai acesteia din urma au fost arestati saptamana trecuta in Germania, la Dusseldorf, unde ea avea in plan sa comita circa zece atentate. Un suspect marocan din aceeasi grupare a fost arestat marti in Spania, el fiind banuit ca incerca sa recruteze acolo combatanti care sa se alature jihadistilor in Siria si Irak, scrieStirileProtv.ro.

DW: Dupa alegeri despre criza identitara.Daca PNL a basculat de la Marian Munteanu la Catalin Predoiu, este semnul unei stari dintre cele mai grave. PNL este un partid bolnav, dar unul „reprezentativ” pentru Romania „nehotarata” de astazi. Cineva care cauta sa rezolve rapid dilema etnica spunea ca nu are a se rusina ca e roman, dupa cum nici a se mandri nu are sens, de vreme ce identitatea etnica este ceva ce nu tine de el. Prin urmare el este ceva distinct la care, in mod accidental, s-ar adauga haina etnicitatii. De ce m-am nascut aici si nu in alta parte? Nu e oare o pura intamplare? De ce roman si nu brazilian? Indeobste romanii traiesc cu uimire sau uneori cu durere dilema aceasta. Prin comparatie, germanii nu par sa mai doreasca a fi altceva decat un cadru de civilizatie (tehnologie) menit a cuprinde pe cei sositi din lumea-ntreaga, o identitate a non-identitatii, desi una care sugereaza fara sa rosteasca o discreta superioritate a ospitalitatii, anuntaDeutsche Welle.

Top 5 practici bizare in sectiile de votare. Cum se pot frauda alegerile: „Ceva s-a intamplat. La ora 18.00, era vot egal”.Mai multe persoane care au facut parte din comisiile de votare in municipiul Constanta, care au cerut sa le fie protejata identitate, au dezvaluit pentru „Adevarul” cateva practici suspecte de frauda electorala, folosite in ziua alegerilor locale, pe 5 iunie. 1. Cartile de identitate cu stampila. Spre exemplu, la sectia de votare din asa-zisul „cartier al nevoiasilor” al Constantei, Henri Coanda, mai multi alegatori s-au prezentat la vot cu carti de identitate provizorii. „De regula, pe acestea nu se lipesc autocolante, pentru ca sunt valabile doar o luna, insa cei care le detineau cereau expres acest lucru: <>”, explicau ei. 2. Buletinul de vot fotografiat. O situatie grava, povestesc sursele „Adevarul”, s-ar fi petrecut in ziua votului la o sectie din cartierul Tomis Nord. „Un membru al comisiei a auzit dintr-o cabina de vot un zgomot care indica o filmare. A fost chemat jandarmul care, la randul lui, a apelat politia. Oamenii legii au cerut telefonul tanarului si au sters filmarea. Anchetat, el a spus ca i s-a cerut sa dovedeasca faptul ca a votat cu PSD pentru a primi 50 de lei”, a povestit martorul. Votul a ramas in urna, iar tanarul a primit amenda contraventionala pentru filmarea votului, informeazaAdevarul.

Recidivistul in halat alb. „Doctorul” Titel, brancardierul care se dadea si sef in SRI, a inselat zeci de pacienti.Timisoreanul Catalin Titel a cazut in plasa procurorilor dupa ce i-a spus unei femei ca e medic sub acoperire si a continuat sa-i ceara bani Dupa ce a a fost dat afara de la Spitalul Municipal Timisoara, fiind condamnat tot pentru inselaciune, Catalin Titel, un brancardier in varsa de 34 de ani, s-a aciuat la Casa Austria, o clinica de pe langa aceeasi unitate spitaliceasca, si vana cazurile disperate, mai ales pe cele aduse cu elicopterul. Le cauta apartinatorii si le promitea medicamente scumpe si sansa la viata, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro