Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ministerul Transporturilor: Guvernarea Boc nu a facut doar 62 de metri de autostrada pe zi, ci 70; Cum ajung politicienii pe lista neagra a Antenelor; Cum a pus FMI mana pe Europa; Necolaiciuc repara caile ferate cu detergenti; Cum este blocat turismul in Delta Dunarii

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Cum ajung politicienii pe lista neagra a Antenelor. Dupa ce a dezvaluit cum erau luate firmele in vizorul Intact pentru obtinerea de contracte de publicitate, Stelian Negrea, fost senior editor la Antena 3, prezinta in al treilea episod din „presa in trustul lui Vociulescu” cum si de ce se comandau campanii impotriva unor politicieni. EVZ: Spuneai ca Departamentul de Investigatii avea doua directii de actiune: economica, pentru publicitate, si politica. Cum era cu tintele politice? Stelian Negrea: In majoritatea covarsitoare a cazurilor ne ocupam de adversarii lor politici. E de notorietate toata campania dusa pe Antene legata de Elena Udrea. Integral in EVZ.

Ministerul Transporturilor: Guvernarea Boc nu a facut doar 62 de metri de autostrada pe zi, ci 70. In timp ce datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca in mandatul premierului Boc s-a construit intr-un ritm mediu de 62 de metri de autostrada pe zi, Ministerul Transporturilor sustine ca cifra este mai mare. Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) spun sa ar trebui luate in considerare si variantele ocolitoare in regim de autostrada, pe care INS le-a omis. „Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania precizeaza ca datelele date publicitatii de catre Institutul National de Statistica nu includ variantele ocolitoare la profil de autostrada date in functiune in cursul anului 2010: Centura Sibiu (17,5 km ) si Centura Bucuresti (20 km)”, se arata intr-o precizare a CNADNR la un articol publicat de gandul. Cele doua proiecte au costat impreuna echivalentul a peste 150 de milioane de euro, anunta Gandul.

Cum a pus FMI mana pe Europa. Inainte de izbucnirea crizei, Fondul Monetar International avea operatiuni neinsemnate si se vorbea chiar de desfiintarea institutiei. In prezent, tot mai multe tari depind de organizatie. In rubrica „Dosar” din aceasta saptamana, „Adevarul” iti arata cum un politician abil a reusit sa profite de contextul economic nefavorabil pentru a reinventa FMI. Inainte de izbucnirea crizei mondiale, Fondul Monetar International acorda credite numai statelor sarace, din lumea a treia. Tarile care cotizau la Fond cereau reducerea bugetului acestuia. In spatele usilor inchise, se vorbea chiar de desfiintarea organizatiei care, de-a lungul timpului, devenise mai degraba o institutie cu titlu onorific, informeaza Adevarul.

„Cum am trait marele razboi”. Cea mai letala confruntare din istorie, al doilea razboi mondial, are parte in fiecare an, pe 9 mai, de festivitati care-i marcheaza sfarsitul. In urma cu exact 66 de ani, sergentul major Marin Marinescu petrecea sfarsitul razboiului intr-un mic orasel din Cehoslovacia. Timp de patru ani luptase ca sa supravietuiasca. O lupta in care actele de eroism nu-si aveau rostul. Aceasta este povestea spusa, in detaliu, azi, de veteranul in varsta de 91 de ani. Locuiam cu mama si cu tata pe strada Ferdinand din Bucuresti, un pic mai sus de „Mandravela”, un han unde trageau negustorii cu carutele si treceau faetoanele taranilor din Popesti care vindeau lapte in oras. Azi, pe locul unde era Mandravela e magazinul BIG Berceni. Un pic mai sus stateam noi, la curte, scrie Romania Libera.

Geniu la 13 ani: „Vreau sa studiez in Statele Unite”. Pasionat de biologie, Razvan Alexandru spera sa faca o cariera in medicina veterinara si sa salveze maidanezii de la moarte. Daca nu, e hotarat sa se mute la Houston. Concursurile la care participa, muzica, pasiunea pentru tehnologie, plimbatul celor trei caini ai sai, scoala ii ocupa ziua, de dimineata pana seara, lui Razvan Alexandru. E elev in clasa a VI-a si, in curand, va implini 13 ani. Fiind constient ca e un baiat caruia „ii merge mintea”, uneori prea repede pentru clasa la care invata, s-a hotarat ca are nevoie de mai multa pregatire. Asa ca s-a inscris la Scoala de excelenta. Acum, a proape ca nu mai concepe modul clasic in care se face scoala, statul in banca si privitul la tabla, vorbitul doar cand esti intrebat si faptul ca rar i se da ocazia sa-si manifeste curiozitatea. Prin urmare, Razvan ar face in asa fel incat toate institutiile de invatamant sa fie exact ca scoala de excelenta. In primul rand „fara note”, anunta EVZ.

Proiect de 21 mil. euro pentru constructia unei sali de sport de 3.000 de locuri la Sfantu Gheorghe. Primaria Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, vrea sa contracteze lucrari de proiectare si executie a unei sali de sport multifunctionale de 3.000 de locuri, contract estimat la 86,6 milioane lei (21,1 milioane euro) fara TVA. Termenul pentru finalizarea proiectului, finantat de la bugetul local, este de 41 de luni de la data atribuirii contractului, conform unui anunt al primariei. Lucrarile vor fi adjudecate in urma unei licitatii deschise, cel mai important criteriu de atribuire fiind pretul ofertei, cu o pondere de 70%. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 iunie, informeaza Gandul.

Necolaiciuc repara caile ferate cu detergenti. Mihai Necolaiciuc este acuzat de procurorii anticoruptie ca a cheltuit fonduri europene de 6,4 milioane de euro, destinate reconstructiei cailor ferate in urma inundatiilor. Mihai Necolaiciuc va fi trimis in judecata in aceasta saptamana pentru deturnare de fonduri europene. Acesta este cel de-al patrulea dosar deschis pe numele fostului sef al CFR. Anchetatorii sustin ca „Tarul” a cheltuit banii acordati CFR de catre Banca Europeana de Investitii (BEI), in vederea finantarii „Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor”, in alte scopuri decat cele pentru care s-au acordat prin contractul de finantare. DNA arata ca patronii a 66 de societati comerciale, care au semnat contracte cu CFR, au obtinut foloase necuvenite, scrie Adevarul.

Cum este blocat turismul in Delta Dunarii. Intentia Ministerului Mediului de a interzice pe canalele si lacurile din Delta Dunarii accesul navelor cu motoare mai mari de 20 cai putere a creat un nou scandal in zona. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dat recent publicitatii un proiect de hotarare de Guvern care reglementeaza circulatia navelor in afara cailor navigabile recunoscute de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Conform acestui proiect, navele care au motoare mai mari de 20 cai putere mai pot circula doar pe cele trei brate ale Dunarii, pe Dunarea Veche, pe Canalul Caraorman si pe cateva portiuni mici de canale, anunta Romania Libera.

Udrea, chemata sa inaugureze fatade. Sala de sport din Targoviste nu e functionala nici la o luna si jumatate de la inaugurare. O sala de sport inaugurata cu fast, in luna martie, de ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, la unul dintre cele mai mari licee din Dambovita, nu a fost utilizata nici macar o data de elevii sau profesorii de sport ai unitatii scolare. Si totusi au trecut aproape doua luni de la momentul in care Elena Udrea a taiat panglica la noua constructie, insotita de primarul din Targoviste. Sala de sport a Colegiului National „Ienachita Vacarescu” din Targoviste nu este utilizata de elevi nici la aproximativ o luna si jumatate de cand constructia a fost inaugurata de ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea. Nici un reprezentant al autoritatilor nu a reusit sa ofere o explicatie pentru mentinerea „accesului interzis” pentru elevi in noua sala de sport, informeaza Puterea.

Un soldat acuza: „Ofiterii erau total nepregatiti”. Dinu Rusu, care in timpul Revolutiei era militar in termen la Braila, explica mecanismul care a facut din orasul de pe Dunare o baie de sange. Principala cauza: amatorismul cadrelor superioare ale Armatei. Mii de tineri romani care isi satisfaceau stagiul militar in 1989 au trait Revolutia cu arma in mana. Unii au trecut prin momente cumplite, care i-au marcat pentru tot restul vietii, altii, mai norocosi, au trait doar spaima de a astepta atacuri teroriste care n-au mai venit niciodata. Cu totii detin marturii pretioase, insa prea putini accepta sa vorbeasca despre acele zile. Dinu Rusu (40 de ani), care in 1989 era militar in termen la UM 01267 Braila, face confesiuni socante despre zilele Revolutiei, intr-un interviu despre haosul care a dominat Armata Romana in decembrie 1989, scrie Adevarul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro