Subiectele Zilei: Nota de plata: criza politica ne costa miliarde de euro; Dan Alexandru Ghita, directorul general al Loteriei Romane: "Oferta grecilor e o jignire"; Reducerea TVA poate duce la o scadere dramatica a veniturilor la buget; Lasati-va de facultate. Boschetarul Pisica, om de 5.000 de euro pe luna
Dan Alexandru Ghita, directorul general al Loteriei Romane: „Oferta grecilor e o jignire”. Directorul Loteriei Romane (LR) declara pentru EVZ ca nu va incheia un nou contract cu grupul de firme Intralot. Dan Alexandru Ghita sustine ca actualul contract a fost o piatra de moara pentru companie. Potrivit unei anchete EVZ, acest contract a produs companiei un prejudiciu de 215 milioane de euro in ultimii opt ani. EVZ: Care este situatia financiara actuala a LR? Dan Alexandru Ghita: Inca nu am reusit sa parcurg toate documentele contabile ale companiei. Inca ma uit pe ele. In momentul de fata incerc sa stabilizez situatia economica a companiei, deoarece avea un trend negativ. Caut solutii pentru a avea cresteri cat mai rapide. Prioritatea mea consta in oprirea tuturor contractelor pe care le deruleaza in prezent LR si care produc efecte devastatoare companiei, scrie EVZ.
Nota de plata: criza politica ne costa miliarde de euro. Deprecierea leului si blocajul din economie, provocate de tensiunile politice, vor induce cheltuieli suplimentare pe toate palierele vietii. Datoria externa se umfla fara rost, scumpirile vor lua amploare, iar veniturile bugetare vor scadea cu 20%. Dupa o luna de gherila intre Putere si Opozitie, Romania trage linie si, daca pe plan politic lucrurile inca nu s-au limpezit, pe plan economic stricaciunile se vad la tot pasul. Cu ajutorul unor specialisti in macroeconomie si al unor experti, „Adevarul” a incercat o cuantificare a pierderilor provocate romanilor de criza politica, prin deteriorarea mediului de afaceri si mai ales prin deprecierea fara precedent pe care a avut-o leul fata de principalele valute. Cea mai trista constatare a economistilor este ca diferentele de curs in defavoarea leului vor induce cheltuieli suplimentare atat la nivelul populatiei (prin cresterea ratelor la creditele in valuta si prin scumpirea marfurilor din import), cat si la nivelul firmelor (prin blocajul financiar), anunta Adevarul.
Austriecii de la Erste cred inca in Romania. Oficialii actionarului majoritar al celei mai mari banci din sistemul autohton se asteapta ca subsidiara locala sa treaca pe profit din 2013 si anunta ca Europa de Sud-Est ramane principala lor zona de dezvoltare. Erste Group se asteapta ca BCR sa revina pe profit in 2013, dupa ce la jumatatea acestui an a inregistrat pierderi de 546,4 milioane lei, arata un comunicat de presa al actionarului majoritar al celei mai mari banci locale. Perspectivele economice pentru statele europene, inclusiv pentru pietele principale ale Erste Group, au continuat sa se inrautateasca in primul semestru din 2012. In timp ce se previzioneaza in continuare ca Austria, Romania si Slovacia vor inregistra crestere economica, estimarile pentru celelalte economii indica o scadere a PIB-ului, pe fondul cheltuielilor moderate ale sectorului public si gospodariilor private, precum si al activitatii de investitii diminuate si exporturilor tot mai reduse. Criza datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro continua sa ocupe un rol important pe agenda politica si in evolutia principalilor indicatori economici”, se arata in document. Potrivit acestuia, prioritatile Erste Group pentru restul anului 2012 vor fi mentinerea nivelului ridicat al capitalului, precum si al lichiditatii, si managementul strict al costurilor, informeaza Romania Libera.
Conditiile validarii sunt ele insele incerte. USL si-a exprimat intentia de a sesiza la Curtea Constitutionala nepotrivirile care exista intre listele de alegatori de la Ministerul de Interne si datele detinute de Institutul National de Statistica. Optimistii din alianta guvernamentala spera ca judecatorii Curtii sa ia in seama acest aspect, sa intreprinda o verificare proprie si, eventual, sa hotarasca validarea referendumului. Dar ce va face Curtea Costitutionala nu poate fi anticipat decat daca pornim de la cateva presupozitii malitioase. De aceea, ar trebui sa ne limitam la ceea ce stim cu certitudine. In primul rand, stim ca doar Curtea in momentul sesizarii sale decide asupra ariei sale de competenta. Cu alte cuvinte, Curtea va decide in prealabil daca problema numarului real de votanti si a discrepantelor din registrele administratiei poate intra in atentia ei, scrie Deutsche Welle.
Lasati-va de facultate. Boschetarul Pisica, om de 5.000 de euro pe luna. Face 3,6 lei pe minut. Stapaneste una din parcarile centrale din Timisoara si le da cu tifla politistilor: intr-o zi are salariul lor lunar. Nu se trezeste niciodata cu noaptea-n cap, nu semneaza condica la serviciu, incepe programul pe la 11 si nu sta niciodata mai tarziu de ora 16.00. La serviciul sau se prezinta abia dupa ce-si ia micul dejun si isi bea cafeaua la un restaurant. Pentru ca se respecta, nu mananca decat acolo, de trei ori pe zi. E Ion Radulescu, zis Pisica, vechi aurolac din Timisoara, stapanul uneia dintre cele mai mari parcari din oras. Face minim 1.000 de lei pe zi, alaltaieri politistii gasindu-l cu 1.100 de lei la dansul, produsi in 5 ore. Povestea parcagiilor din Romania deja frizeaza absurdul, anunta EVZ.
Reducerea TVA poate duce la o scadere dramatica a veniturilor la buget. Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru alimentele de baza la 9% ar putea determina o reducere a evaziunii fiscale, dar nu si a preturilor. Riscul cel mai mare este insa „o scadere dramatica a veniturilor la buget din acest segment de activitate” si trebuie sa fim „foarte atenti” cu aplicarea unei astfel de masuri, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, la RFI Romania. Declaratiile lui Tanasescu vin in contextul debutului celei de-a sasea misiuni de evaluare a FMI, delegatia finantatorilor internationali aflandu-se de ieri in Romania. Premierul Victor Ponta a anuntat inca de acum doua saptamani un set de masuri de natura fiscale, desi nu s-a consultat in prealabil cu finantatorii externi, informeaza Adevarul.