Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Opt pagini de Facebook care acționează concertat, dezinformând în folosul PSD; În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia; DW: Dăncilă şi votul pro-Kövesi în Consiliul UE

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“. Elevii din Voineşti, dar şi din restul judeţului Dâmboviţa primesc la şcoală mere din Polonia, deşi zona este renumită pentru fructele gustoase şi zemoase, devenite un adevărat brand. Autorităţile spun că acest lucru se întâmplă pentru că agricultorii români nu se asociază şi nu-şi construiesc depozite cu atmosferă controlată. Spre deosebire de fructele produse la Voineşti, merele din import sunt tratate cu imazalil, un fel de ceară care protejează antifungic şi dă un luciu specific, dar care s-a dovedit a fi cancerigenă, potrivit Adevărul.

Opt pagini de Facebook care acționează concertat, dezinformând în folosul PSD. În ultimele două luni, am identificat opt pagini de Facebook care răspândesc și promovează pe bani conținut politic înșelător, dezinformare și manipulare. Am analizat comportamentul și conținutul promovat de acestea, cu ajutorul mai multor date obținute din căutări încrucișate pe rețeaua socială. Rezultatele arată că acestea acționează concertat. Împreună, paginile analizate au strâns 16.850.000 de impresii, pentru totalul ad-urilor sponsorizate cu peste 500 RON sau văzute de peste 100.000 de oameni. Administratorii paginilor Litere.net și Politice.net au cheltuit, în total, de la înființarea lor și până la mijocul lunii septembrie, 45.853 de lei, respectiv 37.949 de lei, pe sponsorizarea materialelor cu conținut politic, dezvăluie PressOne.ro.

DW: Dăncilă şi votul pro-Kövesi în Consiliul UE. România lui Dăncilă s-a opus. Dar în acelaşi vot informal, derulat joi la Bruxelles, 17 din cei 22 de ambasadori ai statelor UE care au aderat la nou creata instituţie a parchetului european, s-au articulat şi au votat just. Consiliul UE s-a pronunţat clar în favoarea propulsării Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de şefă a acestei întreprinderi cheie pentru viitorul, probitatea şi credibilitatea UE. Cum rămâne, în lumina acestui vot categoric, cu Dăncilă? „Nicio mamă” de ţară din UE „să nu-i fie frică”, vorba premierei, de o dezavuare pe plan european. Sau internaţional, căci şi SUA o susţin pe Kövesi. Ne lămureşte şi comoara zicalelor româneşti. „Prostul”, zice o înţeleaptă vorbă, ”nu e prost destul până nu e şi fudul”. Dăncilă s-a distins ca susţinătoare a cleptocraţiei şi a regimului infractorului Dragnea, a cărui marionetă s-a priceput să fie, scrie Deutsche Welle.

Cine este Liviu Alexa, noul preşedinte al PSD Cluj. De la ieşiri grobiene la adresa colegelor de presă „vagine jurnalistice“, la servilisme faţă de Dragnea şi Dăncilă. Noul preşedinte al PSD Cluj, Liviu Alexa, ziarist la origine, îmbină din 2012 activitatea de jurnalist/patron de ziar cu cele de om de afaceri şi candidat la intrarea în politică. A intrat în cursa pentru un post de parlamentar (2012) şi pentru fotoliul de primar al Clujului (2016) obţinând rezultate de sub 3%. A folosit de fiecare dată instituţiile media pe care le-a condus în lupta electorală. Cel mai comentat articol scris de Alexa la „Ziar de Cluj“ este dedicat lui Victor Ponta, potrivit Adevărul. Autoproclamatul jurnalist Liviu Alexa s-a numărat printre ”jurnaliștii” aflați pe ștatele de plată ale PSD, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea. Astfel, potrivit documentelor, firma „Pagina Ciudatului SRL”, care aparţine jurnalistului Alexa Liviu Doru Alin şi Budean Adriana-Liliana, a încasat în 2018 suma de 1.293.000 de lei de la PSD. Cei doi editează publicaţia Ziardecluj.ro, scrie Europa Liberă.

Eu aș vrea să votez, dar nu pot! O întreagă categorie profesională exclusă de la urne. Cum aşa? Păi simplu, există o categorie socio-profesională care, din cauza condiţiilor în care îşi desfaşoară activitatea, nu poate vota în niciuna din alternativele prevăzute de actuala lege privind desfăşurarea alegerilor. Este vorba despre marinarii români de pe navele comerciale și de pasageri străine şi personalul tehnic şi auxiliar de pe navele de pasageri şi platformele petroliere maritime, bineînţeles, tot străine. Româneşti nu mai sunt de mult!, scrie Republica.ro.

OECD: Mai puțini solicitanți de azil, mai mulţi migranţi economici. Cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) privind migrația arată că guvernele europene ar trebui să abordeze subiectul cu mai multă sinceritate. În 2018, numărul migranților sosiţi în țările OECD a crescut cu două procente față de 2017. În cifre absolute, statele OECD au primit 5,3 milioane de migranți în cursul anului trecut. Pe primul loc se poziţionează Statele Unite, urmate de Germania – relevă raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Interesante sunt detaliile raportului: termenul „migrație” se referă la grupuri și motivații foarte diferite. Rolul cel mai important îi revine migrației economice temporare, scrie Deutsche Welle.

Republica Moldova: Candidați și mize. Ultima zi pentru înscrierea în cursa alegerilor locale. Alegerile locale sunt primul test pentru clasa politică după preluarea puterii de PSRM- ACUM. Miza cea mai mare a acestor alegeri este municipiul Chișinău, în special, lupta pentru funcția de primar general al capitalei. Aici se va da cea mai mare bătălie politică, în cursă s-au înscris 21 de candidați, 20 având în spate sprijinul partidului și unul este independent. Liubomir Chiriac observă că dreapta nu a fost pregătită să se coaguleze pentru a face front comun în această campanie electorală, scrie Europa Liberă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro