Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Primii refugiati ajung astazi in Romania; Gregorian Bivolaru, inlocuit pe lista Europol Most Wanted cu un suspect de terorism; Politicienii controversati care conduc inca Romania

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Primii refugiati ajung astazi in Romania. O prima transa de 11 refugiati din cota obligatorie ajunge joi, 3 martie, la Galati. In total, in urmatorii doi ani in Romania vor sosi 6.205 refugiati. Nationalitatile celor care sosesc joi din Grecia nu au fost dezvaluite de autoritati. Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Galati va gazdui, din 3 martie, primii refugiati repartizati Romaniei conform cotelor obligatorii agreate la finalul anului trecut de liderii europeni, au declarat surse din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) sub anonimat. Cei 11 refugiati vor sosi pe 3 martie in Bucuresti, la bordul unei aeronave din Grecia, dupa care vor ajunge la Galati, acolo unde se afla unul dintre cele sase centre regionale care vor gestiona cei peste 6.200 de refugiati care i-au fost alocati Romaniei prin cotele obligatorii de redistribuire adoptate la finalul lui 2015, scrieAdevarul.

Vanarea lui Guru a incetat in Franta. Gregorian Bivolaru, inlocuit pe lista Europol Most Wanted cu un suspect de terorism. Pe 29 ianuarie, Europol a lansat un site al celor mai cautati infractori, vanati pentru infractiuni comise pe teritoriul UE. Pana luni, pe aceasta lista aparea si Gregorian Bivolaru (foto), condamnat definitiv pentru infractiuni contra minorilor la 6 ani de inchisoare. Desi el se prezenta inca din 2006 sub o identitate noua, Magnus Aurrolsson, iar in Franta a sustinut la retinere ca este cetatean bulgar, Europol considera ca persoana prinsa este condamnatul cautat de Politia Romana. La lansare, site-ul gazduia cate doi urmariti international din partea fiecarei tari membre a Europol. Romania i-a pus pe lista pe Bivolaru si Robert Girleanu, cetatean moldovean si roman, acuzat ca a executat prin impuscare trei hoti de masini. Girleanu nu mai apare, dar e posibil ca el sa fi fost scos pentru ca omorurile au fost comise in Republica Moldova, anuntaEVZ.

Guvernul nu a aprobat bugetul Tarom pe 2016. Guvernul nu a aprobat in sedinta de miercuri bugetul pe anul 2016 al companiei Tarom, Executivul conditionand acest lucru de prezentarea unei strategii la nivel mediu si lung si de un demers sustinut pentru cresterea performantei. ”Acest buget nu a fost aprobat in acest moment. La nivelul Guvernului asteptam masuri, un plan, o strategie la nivel mediu si lung la nivelul companiei. Chiar daca in actualul buget datele pe care le-a prezentat compania sunt ameliorate fata de situatia anului 2015, aceasta responsabilizare a conducerii companiei trebuie sa continue ”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, informeazaGandul.

Politicienii controversati care conduc inca Romania. Numerosi lideri politici cu probleme penale si-au pastrat functiile si influenteaza deciziile din partide si din Parlament, cu complicitatea colegilor si cu ajutorul unor lacune legislative. O asemenea situatie este posibila pentru ca legile in vigoare prevad incetarea mandatelor parlamentarilor doar in caz de condamnare definitiva cu executare, iar senatorii si deputatii, de care depinde schimbarea regulilor, au evitat sa extinda aria sanctiunilor. Formatiuni precum PSD si PNL au aprobat coduri interne de integritate, dar acestea au ramas doar niste bune intentii pe o hartie. Cel mai recent exemplu: liderul social-democrat Liviu Dragnea a anuntat, ieri, ca deputatul Marian Neacsu ramane coordonatorul campaniei electorale a Partidului Social Democrat, in ciuda faptului ca are o condamnare de sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. PSD l-a pastrat pe Neacsu si chestor in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, de unde participa la decizii importante, cum ar fi stabilirea proiectelor care intra pe ordinea de zi. Liviu Dragnea a explicat ca aceasta condamnare nu-i interzice deputatului activitatile de partid: „Da, aia este legata de candidatura. Munca in partid nu este interzisa”, scrieRomania Libera.

Petitia pentru interzicerea casatoriilor gay semnata de 2,2 milioane de romani. 12 tari europene accepta legal aceste relatii. 2,2 milioane de romani au semnat o petitie prin care cer modificarea Constitutiei astfel incat casatoria sa fie definita ca o reuniune exclusiva intre barbat si femeie si nu din doi soti, cum este acum. Demersul, sustinut de Biserica, este insa unul anevoios si are nevoie de un vot prin referendum. In tot acest timp, tot mai multe tari recunosc oficial casatoriile intre persoane de acelasi sex. Campania a inceput la Craciun. Atunci credinciosii au fost indemnati de Mitropolitul Banatului sa semneze pentru definirea familiei ca uniunea intre femeie si barbat, excluzand categoric legaturile dintre persoane de acelasi sex, anuntaStirileProtv.ro.

Branza cu E.Coli recoltata de ministerul Agriculturii e prea noua sa fie cea care a ucis copiii. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: unei fabrici locale de branzeturi din Arges i se face o comanda de branza de vaci vrac. Fabrica produce branza din laptele de vaca pe care il cumpara, ca de fiecare data, de la doua ferme de lapte, una din Arges si una din Dolj. Branza este produsa pe 22 februarie 2015 si livrata pe 24 februarie. Cu aproape o luna inainte, pe 29 ianuarie, la Spitalul de Pediatrie din Pitesti ajunsese un copil cu o stare de rau generalizata, cu diaree si febra, care este ulterior transferat la Spitalul Marie Curie din Bucuresti. Despre asta am scris mai multe aici. In urmatoarele zile, mai multi copii intre trei luni si trei ani au ajuns la aceeasi unitate medicala cu diagnosticul sindrom hemolitic uremic, in urma unei infectii cu bacteria E Coli. Trei dintre ei au murit, inca cinci sunt inca internati in unitatea medicala, unul fiind in stare grava, la terapie intensiva, informeazaVice.com.

Costurile destramarii spatiului Schengen. Masura fara precedent a Comisiei Europene. O destramare a spatiului european de libera circulatie ar crea aglomeratii majore pe aeroporturi si ar necesita cheltuieli de milioane de euro pentru reconfigurarea terminalelor, separate in prezent pentru zona Schengen si zonele non-Schengen, a indicat miercuri ACI Europe, asociatia aeroporturilor europene, transmite Reuters. Comisa Europeana da un ajutor umanitar de urgenta Greciei. In spatiul Schengen exista in jur de 443 de aeroporturi, prin care tranziteaza anual circa 1,2 miliarde de pasageri, potrivit ACI Europe, din care fac parte Aena, Aeroports de Paris si Fraport. „Impactul imediat ar fi niveluri fara precedent de aglomeratie si perturbari de trafic, cu potentiale efecte de extindere in intreaga retea de aeroporturi europene”, a declarat Olivier Jankovec, directorul ACI Europe, intr-un comunicat, scrieAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro