Sari direct la conținut

Subiectele zilei: PSD, paralizat complet după respingerea Rovanei Plumb în comisia JURI; Învăţăturile CSM-ului condus de Lia Savonea către „copiii“ ei, magistraţii. Ghid de comportament pe Facebook; DW: Rovana, România şi falimentul stângii

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Învăţăturile CSM-ului condus de Lia Savonea către „copiii“ ei, magistraţii. Ghid de comportament pe Facebook. O parte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în fruntea cărora s-a aflat preşedintele Lia Savonea, a redactat un „Ghid de recomandări” pentru magistraţii activi pe Facebook, document despre care cei vizaţi susţin că are multe articole absurde. Cu toate că îndrumarul îşi propune să formuleze doar „în linii generale” recomandările despre modul de prezentare al magistraţilor în mediul online, mai multe articole sunt formulate în termeni de interdicţii. „Practic, CSM a legiferat prin acest document, dar interdicţiile pot să apară doar într-o lege, nu într-un ghid”, explică Cristi Dănileţ pentru Adevărul.

DW: Rovana, România şi falimentul stângii. În PE s-au respins explicaţiile averii Rovanei Plumb şi candidatura ei din partea României la un post de comisar al UE. Dar cum de a candidat, spre marea ruşine a PSD, a stângii, a ţării pe care a reprezentat-o? Cum se explică oare că socialiştii şi social-democraţii europeni au tolerat-o pe aleasa lui Dragnea ca vicepreşedinte al grupului lor din Parlamentul European? Nu le-a fost oare chiar deloc ruşine? Li s-a părut că ajunşi în proximitatea falimentului politic pe Bătrânul Continent nu-şi pot permite luxul de a fi şi demni şi oneşti? În acest caz sunt între ei nu numai ticăloşi, ci şi mulţi proşti. Şi cum de a fost posibil ca creştin-democrata Ursula von der Leyen s-o accepte în echipă?, se întreabă Petru Iancu în Deutsche Welle.

Haos în banii PSD. Directoarea economică, forțată să își dea demisia. „Ne-a spus că la cât s-a furat aici, ne uităm la 10.000 de euro”. În plin scandal privind pierderea sumelor de la europarlamentare, PSD s-a despărțit rapid și de directoarea economică a partidului, cea care lucrase alături de Mircea Drăghici în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că au fost găsite anumite nereguli în finanțele partidului, descoperindu-se la un moment dat că lipsește suma de 10.000 de euro. Potrivit surselor citate, în momentul când a fost atenționată despre lipsa acestei sume, directoarea economică a răspuns: „la cât s-a furat aici, ne uităm la 10.000 de euro?”.

PSD, paralizat complet după respingerea Rovanei Plumb în comisia JURI. Liderii sperau că este o exagerare de presă. Liderii PSD au fost incapabili să aibă reacție la respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI a Parlamentului European, pe motiv de conflict de interese. Surse din conducerea partidului au declarat pentru Digi24.ro că toată conducerea este paralizată de cele întâmplate la Bruxelles. Liderii PSD au sperat că ar fi vorba despre o exagerare a presei și că nu este vorba despre un vot de respingere a candidaturii Rovanei Plumb la postul de comisar european.

CTP: Două lucruri sunt din belșug în România, în clipa de față: falsul și omorul. De ce se întâmplă toate astea? Pentru că în deceniile postdecembriste, în România s-a acumulat ca noroiul falsul, contrafacerea. Doctorate plagiate, conducători de mari unități cu diplomă de facultate falsificată… Și teribil este că făcătorul și utilizatorul român de fals are o capacitate formidabilă de a se vedea și mărturisi pe sine ca autentic… Ce altceva credeți că e în capul tutei mute Dăncilă, băgătoare de seamă pe bani grei la Washington?, scrie CTP în Republica.ro.

Sex la Titularizare. Culisele savuroase ale relaţiei dintre un bărbat însurat şi o profesoară care visa catedră la oraş. Un bărbat de 43 de ani din Iaşi a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, fiind acuzat de trafic de influenţă în formă continuată. Viorel Dumitru Movilianu ar fi pretins bani şi favoruri sexuale de la o femeie. Movilianu ar fi cerut banii pentru o presupusă „pilă“ pe care ar fi avut-o la Inspectoratul Şcolar Judeţean, în timp ce plata în „natură“ o pretindea pentru sine, scrie Adevărul.

Mueller 2.0. Încălcarea Constituţiei sau vânătoare de vrăjitoare? Ca şi în cazul raportului privind posibila implicare a Rusiei în alegerile din SUA, lupta se dă pentru tălmăcirea faptelor lui Trump. Doar că acum dovezile sunt clare. Un lucru este limpede: democraţii îşi asumă riscuri uriaşe. La fel ca după publicarea raportului alcătuit de investigatorul special Robert Mueller, Trump încearcă să prezinte investigaţiile în direcţia suspendării sale din funcţie drept încercare disperată a democraţilor de a-l alunga de pe tron. Via Twitter el s-a arătat deja încredinţat că o procedură de suspendare a sa din funcţie îi va asigura un nou mandat de preşedinte. Totuşi, stenograma discuţiei telefonice avute cu preşedintele Ucrainei demonstrează că Trump a mers de această dată prea departe. Iar investigaţiile nu se vor concentra doar pe acest aspect, readucând în spaţiul public şi acuzaţii din raportul Mueller, cum ar fi obstrucţionarea justiţiei, potrivit Deutsche Welle.

Noul șef al PSD Cluj cerșește susținere printr-o „rezoluție”. De la amenințări și scuipături, noul președinte al PSD Cluj a trecut în etapa în care realizează că partidul nu poate să însemne doar Alexa, așa încât le cere membrilor din organizație să-l susțină. Mai precis, Liviu Alexa a făcut o mișcare împăciuitoare, lansând o rezoluție de susținere (foto jos), pe care le-a transmis-o tuturor primarilor, președinților de organizații, consilieri locali și județeni, în speranța că aceștia se vor angaja să-l sprijine în noua sa calitate de președinte interimar al PSD Cluj, scrie Actual de Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro