Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Razboiul vietii de apoi. Romanii tin cu Dumnezeu; Romanii care duc rulmenti de doua milioane de dolari in India; Ce vor rusii la schimb pentru a ne ieftini gazele; Chestorul Dan Valentin Fatuloiu, numit in functia de atasat pe afaceri interne la Milano

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Razboiul vietii de apoi. Romanii tin cu Dumnezeu. Personalitati din spatiul public romanesc comenteaza cea mai recenta afirmatie a omului de stiinta Stephen Hawking. Acesta a sustinut, recent, ca viata de apoi e doar „o poveste”. Stephen Hawking nu e prima personalitate care incearca sa desprinda din constiinta oamenilor imaginea gradinii luxuriante promise dincolo de moarte. Insa cuvintele unuia dintre cei mai respectati oameni de stiinta din istorie – rostite prin intermediul tehnologiei speciale care-i transforma gandurile in sunete egale, venite parca din alta lume – capata o cu totul alta greutate. „Vad creierul asemenea unui computer care va inceta sa lucreze atunci cand componentele sale se defecteaza. Nu exista Rai sau viata de apoi pentru computere stricate. Asta e o poveste pentru oameni care se tem de intuneric”, a declarat Hawking acum cateva zile, pentru „The Guardian”, scrie EVZ.

Romanii care duc rulmenti de doua milioane de dolari in India. Incepand de anul viitor, in India se vor produce rulmenti romanesti. Rulmenti SA Barlad, firma ce detine 0,2% din piata mondiala de profil, potrivit estimarilor companiei, isi va deschide o fabrica in India. Investitia este estimata la 2 milioane dolari. Decizia deschiderii filialei a fost luata inca din vara anului 2008, dar criza a amanat planurile actionarilor. „Criza economica declansata la sfarsitul anului 2008 si continuata in 2009 ne-a facut sa intarziem deschiderea fabricii din India. Revenirea pietii rulmentilor pe plan mondial din 2010 si semnele bune din acest an ne-au determinat sa infiintam firma in India in acest an. In plus, pentru urmatorii cinci ani exista previziuni ca piata mondiala a rulmentilor va creste”, a declarat pentru gandul Corneliu Pricope, directorul general al Rulmenti SA Barlad, companie controlata in proportie de 91% de grupul turc Kombassan, anunta Gandul.

Cine se mai face politist. La sediul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, peste 50 de candidati au stat la rand ieri-dimineata ca sa-si depuna dosarele de inscriere pentru scolile de agenti de la Campina si de la Cluj-Napoca. Tinerii cred ca, in prezent, doar in Politie mai pot gasi un loc de munca sigur si nu s-au aratat descurajati de faptul ca, la aceeasi ora, 200 de politisti protestau in Piata Constitutiei din Bucuresti impotriva proiectului de lege care prevede concedierea a peste 9.500 de angajati din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, informeaza Adevarul.

Biserica recuperata de la comunisti a fost inaugurata. Aniversarea celor 75 de ani a „primului muzeu in aer liber” a inceput ieri cu inaugurarea unei noi aripi, Satul Nou ce cuprinde si Biserica Turea. Ceremoniile protocolare desfasurate in curtea parcului n-au deranjat cu nimic seriile de turisti asiatici sau nord-europeni, care se bucurau de fiecare casuta si fiecare gospodarie, pozandu-se insistent cu rapsozi populari, cu mesteri, cu orice purtator al unui costum popular. Oaspetii au fost intampinati cu paine si sare, cozonaci si covrigi, iar prajiturile de casa, turtele, mierea sau suncile ardelenesti au fost suficient de atractive ca sa fie si cumparate. Tulnicaresele din Avram Iancu, Alba, au deschis serbarile, insotite de cate un rar cantec al cocosilor, „vedetele” fotografilor de la Muzeul Satului, scrie Romania Libera.

Strauss-Kahn, francezii si sexul. Sint oamenii politici francezi mai afemeiati decat altii? Iata una dintre intrebarile (neobisnuite ?) pe care le-am auzit in ultimele zile, dupa ce Dominique Strauss-Kahn a fost inculpat pentru agresiune sexuala. Ziaristilor francezi li s-a reprosat chiar ca sint prea toleranti cu comportamentul politicienilor din Hexagon, ca accepta prea usor ca < viata publica se incheie acolo unde incepe dormitorul >, chiar daca unele povesti de alcov ar putea fi de interes public. Asa sa fie ? In urma cu cinci ani, doi jurnalisti de la Le Point si Le Parisien au publicat o carte in care ridicau o parte (importanta) din voalul care acopera relatiile dintre politica si sex in Franta. < Sexus Politicus > se chema volumul despre care s-a vorbit mult in Franta anului 2006. Aflam din el ca in Franta legaturile dintre sex si politica sint vechi. Astfel, Henric al IV-lea ar fi avut nu mai putin de 54 de iubite si, dupa cum spunea un istoric < vorbim numai despre cuceririle serioase, nu despre aventurile de o noapte >, scrie Liviu Niculescu in editorialul din rfi.ro.

Oprea si Ariton, transportatori blindati pentru Urdareanu. Romania s-a angajat fata de statele partenere NATO ca, incepind de la sfirsitul anului 2012, Armata romana va fi dotata in urmatorii ani cu transportoare blindate de trupe 8 x 8, denumite SAUR 3. Pentru derularea si implementarea acestui proiect, Ministerul Economiei si cel al Apararii Nationale au semnat anul trecut un acord prin care producerea transportorului SAUR 3 se va realiza de catre fabricile romanesti din industria de aparare, cum ar fi cele de la Moreni, Tohani, Cugir, Sadu, Resita, Dragomiresti, Mija sau Bacau. Ca atare, CN Romarm SA din ograda Ministerului Economiei va coordona si superviza derularea acestui proiect prin care societatile din industria romaneasca de aparare ar avea de lucru pentru cel putin zece ani, mai ales ca pe piata externa exista cereri pentru acest tip de transportoare. Integral in Academia Catavencu.

Injurati-i pe profeti in baie, cit mai e voie! Cind am citit in presa ca deputatul liberal Mirel Talos a depus un proiect de lege pentru prevenirea si pedepsirea intolerantei religioase, mi-am zis ca suna rau oricum o iei. Din corpul stirii reiesea genul de idei ale deputatului: religia trebuie protejata de oamenii rai care o ponegresc. Sint doua filoane de gindire care nasc asemenea legi. Unul este islamul oficial, state ca Pakistan si Arabia Saudita fac pe dracu’n patru (scuzati expresia!) ca sa protejeze legal sensibilitatea religioasa, si uneori se lasa cu lapidari. Al doilea filon este multiculturalismul radical, acela care zice ca dreptul omului X de a nu se simti ofensat bate dreptul omului Y de a se exprima liber, scrie Cristian Ghinea in Dilema Veche.

Ce vor rusii la schimb pentru a ne ieftini gazele. Romania trebuie sa ofere ceva gigantului rus Gazprom, daca doreste sa importe gaze la un pret mai mic, a declarat Igor Sidorov, consilier economic in cadrul Ambasadei Rusiei la Bucuresti. El a fost prezent ieri la reuniunea ministrilor Economiei din zona Marii Negre, care a avut loc la Bucuresti. „Depinde de partea romana sa obtineti un pret mai bun la gaze. Trebuie sa existe tratative. Daca oferiti ceva, daca faceti o propunere, atunci si Gazprom va veni cu un pret mai bun”, a spus Sidorov. Acesta a amintit povestea privatizarii companiei de gaze Distrigaz Sud, cumparata de francezii de la Gaz de France in 2005. „Gazprom a vrut sa cumpere acea distributie de gaze si a propus pe o perioada de timp mai multe preferinte pentru gazul rusesc, insa Romania a dat castig companiei Gaz de France”, a aratat consilierul economic, anunta Adevarul.

Stelian Negrea: „Culmea ironiei, eu sunt securistul”. Jurnalistul Stelian Negrea a prezentat ieri, in fata CNA, mai multe inregistrari audio ale unor discutii pe care le-a avut cu directorul general al Intact Media Group, Codrut Seres, din care reiese cum acesta ii „recomanda” ce oameni politici si ce companii sa atace sau nu, dupa caz. Fost senior-editor in cadrul Antena 3 si coordonator al Departamentului Investigatii al trustului, Negrea le-a predat membrilor CNA si copii ale mai multor e-mail-uri pe care le-a schimbat cu Seres, in care, de asemenea, acesta ii facea „recomandari” de ordin editorial. Stelian Negrea a denuntat si faptul ca i-au fost trasate ca principale sarcini atacarea companiei RCS&RDS si a ministrului dezvoltarii si turismului, Elena Udrea. Jurnalistul a explicat si cum comenzile de ordin politic erau „unidirectionale”, indreptate impotriva unui singur partid politic – PDL, informeaza EVZ.

Chestorul Dan Valentin Fatuloiu, numit in functia de atasat pe afaceri interne la Milano la doar sase luni dupa ce a fost destituit din postul de secretar de stat. Chestorul Dan Valentin Fatuloiu a fost numit in functia de atasat pe afaceri interne la Milano, prin ordin al ministrului de Interne, Traian Igas, dupa ce in noiembrie 2010 fusese pus la dispozitia ministerului in urma scandalului privind mita oferita acestuia de omul de afaceri Catalin Chelu. Reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor au confirmat marti seara pentru Mediafax ca ministrul Traian Igas l-a numit pe chestorul Dan Valentin Fatuloiu in functia de atasat pe afaceri interne la Milano. Potrivit surselor citate, Dan Valentin Fatuloiu a acceptat preluarea functiei si urmeaza sa plece in Italia, scrie Gandul.

Dinel Staicu incearca sa scape de puscarie cu ajutorul lui Nutu. Fostul presedinte al SIF Oltenia, Dinel Nutu (ex- Staicu), a depus, pe 12 mai, la Tribunalul Bucuresti un recurs impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 4 prin care s-a reglat problema mandatului de executare a pedepsei de sapte ani de inchisoare pentru devalizarea fostei Banci Internationale a Religiilor (BIR). Astfel, imediat dupa pronuntarea hotararii definitive, prin care Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe Dinel Staicu, magistratii au emis mandatul de executare al pedepsei pe acest nume. La acel moment, inca nu se aflase public de schimbarea numelui fostului sef al SIF Oltenia. Dupa ce acest lucru a devenit cunoscut, Judecatoria Sectorului 4 a emis un nou mandat de executare pe noul nume, adica pe Dinel Nutu. In acest fel, la scurt timp fostul patron al Universitatii Craiova a fost reperat si prins in Ungaria, anunta Romania Libera.

Brasov ’89: zilele in care moartea si-a facut de cap. Dupa fuga lui Nicolae Ceausescu din Comitetul Central al Partidului Comunist Roman (22 decembrie 1989, ora 12.09) si declansarea isteriei teroriste prin intermediul televiziunii, Brasovul a fost la un pas de razboi civil. Nimeni nu stia cu cine se lupta, dar toata lumea era inarmata si cauta cu disperare un inamic. 76 de oameni au murit, iar 139 au fost raniti in haosul care a dominat Brasovul in zilele Revolutiei. 39 de oameni au murit si alte cateva zeci au fost raniti in canonada declansata in centrul Brasovului in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, episod pe care „Adevarul” l-a redat pe larg in numarul de ieri. Astazi va prezentam si alte momente tragice ale Revolutiei brasovene, in care zeci de oameni au fost impuscati fara nicio vina, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro