Subiectele Zilei: Romania otravita. Harta poluarii din Romania. Judetele cu soluri toxice; De cati ani ar avea nevoie Fiscul ca sa recupereze 2,6 miliarde de lei; Proiectul PNL pentru sanatate. Ne ajuta sau ne refuza dreptul la tratament gratuit?
Proiectul PNL pentru sanatate. Ne ajuta sau ne refuza dreptul la tratament gratuit? Refuzi programele de preventie, adica nu mergi la medic, in incercarea de a preveni contactarea sau dezvoltarea bolilor? Atunci risti sa suporti din propriul buzunar costurile tratamentelor ulterioare! Aceasta ar fi chintesenta proiectului de lege al deputatilor PNL O noua dezbatere a aprins spiritele in tara odata cu publicarea, pe pagina oficiala a Camerei Deputatilor, a unei propuneri legislative care vizeaza sistemul de sanatate romanesc. Sub bagheta unor deputati PNL, in frunte cu Alina Gorghiu sau Eugen Nicolaescu, proiectul, care se afla in dezbatere publica pana la 1 martie, ar urma sa se desfasoare pe termen mediu sau lung in cadrul unui program national. Mai exact, tot ce tine de acest proiect, de la strategie de implementare pana la simple propuneri, ar urma sa intre sub incidenta unui nou organism, numit pompos Agentia Nationala de Preventie in Sanatate, organism care, la randul lui, va supune aprobarii Guvernului toate demersurile sale. Finantarea acestei agentii ar urma sa fie asigurata – cum altfel? – de stat, adica de noi. Cu alte cuvinte, alti bani, alta distractie! Si este vorba de bani seriosi, pentru ca proiectul de lege stipuleaza clar: acest nou organism ar avea nevoie de cel putin 10% din fondurile publice alocate sistemului de sanatate, scrieEVZ.
Romania otravita. Harta poluarii din Romania. Judetele cu soluri toxice. In Romania exista 210 situri contaminate, in care poluarea este dovedita cu ample analize de mediu. Alte 1.183 sunt potential contaminate, adica exista informatii privind poluarea, insa fara analizele omologate. Exista un singur judet in Romania cu pamanturi perfect curate, in care nu se regasesc nici situri contaminate, nici potential contaminate, iar acela este Vasluiul. Locuitorii din celelalte 40 de judete ale Romaniei, plus Municipiul Bucuresti, traiesc in apropierea a cel putin un sit potential contaminat. Podiumul poluarii este ocupat de Hunedoara, cu 41 de situri contaminate, Caras Severin – cu 33 de situri – si Cluj, cu 19 situri contaminate. La nivel national exista 210 situri contaminate – adica ariile respective au fost testate si poluarea este dovedita – si alte 1.183 de situri potential contaminate. Acestea din urma sunt definite in Strategie Nationala privind Siturile Contaminate si Potential Contaminate adoptata in august 2015 de Guvernul Romaniei drept situri despre care exista informatii ca acolo au fost desfasurate in trecut activitati poluante, insa nu au fost efectuate testele necesare (bilant de mediu nivel II sau raport de evaluare a riscului) pentru a se dovedi contaminarea, anuntaAdevarul.
De cati ani ar avea nevoie Fiscul ca sa recupereze 2,6 miliarde de lei. Cifrele care arata adevarata performanta a ANAF. ANAF a primit in 2014, pentru a executa silit, 2.140 de sentinte si hotarari judecatoresti definitive, pronuntate in cauze penale, cu prejudicii totale de aproape 2,575 miliarde de lei (aproximativ 570 milioane de euro). Curtea de Conturi arata insa ca instantele au trimis la ANAF 2.371 de sentinte si hotarari. 231 dintre acestea pur si simplu nu se regasesc in registrele Directiei Generale de Reglementare a Colectarii creantelor bugetare, din ANAF, arata raportul Curtii de Conturi pe 2014. Inspectorii arata ca aceste creante risca sa fie pierdute. „O parte din prejudiciile stabilite prin hotarari judecatoresti nu au fost inregistrate in contabilitate ca si creanta de catre ANAF, astfel incat in cazul prejudiciilor neinregistrate exista riscul de a nu fi recuperate, neexistand dreptul de creanta si nefiind nici urmarite de activitatea de executarea silita”, arata Curtea de Conturi, informeazaGandul.
Legea darii in plata: Cine pierde si cine castiga. Creditele ipotecare vor deveni inaccesibile romanilor fiindca avansul va creste la 30%. Aceasta este viziunea BCR in ceea ce priveste efectele legii „Banca ia casa, scapi de datorii”. „O speculatie”, spune initiatorul legii, avocatul Gheorghe Piperea, care arata ca statul ar trebui sa initieze un program de creditare directa a tinerilor. Proiectul de lege prin care cei care nu-si mai pot plati ratele ar urma sa treaca imobilul ipotecat in proprietatea bancii continua sa nemultumeasca mediul bancar din tara noastra. Pentru a avertiza asupra posibilelor efecte ale Legii darii in plata, BCR a realizat o analiza care arata ca doar 1 din 10 clienti are posibilitatea sa prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, numarul de clienti eligibili se va reduce cu 60% in urmatorii cinci ani, de la 270.000 de clienti la 110.000. „Programul Prima Casa va disparea, considerand situatia efectiva in care garantia statului devine nula, conform prevederilor actuale ale Legii Darea in Plata, iar, fara garantia statului, institutiile financiar-bancare nu vor mai putea oferi facilitatile de avans scazut si dobanda redusa”, considera analistii de la BCR, scrieRomania Libera.
„Romania este un loc foarte bun!”. Cati imigranti dintre cei 60 prins la granita cu Serbia vor sa ramana la noi in tara. Romania a inregistrat primele cereri de azil, dupa valul de imigranti care sufoca Europa. 12 pakistanezi si 5 somalezi dintre cei 60 de migranti prinsi la frontiera cu Serbia au cerut protectie din partea statului roman. Pentru cinci dintre ei a fost deja declansata procedura acordarii azilului. Ceilalti vor ramane in custodie publica pana cand instantele judecatoresti vor decide expulzarea lor in tara natala. Toti cei 60 de imigranti prinsi luna trecuta pe un camp din judetul Timis risca pana la trei ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Autoritatile i-au localizat cu ajutorul camerelor de termoviziune dupa ce fugisera la noi din Serbia. Cum vecinii refuza sa ii primeasca inapoi, strainii sunt acum in custodia publica a Inspectoratului pentru Imigrari. 17 sunt decisi sa ramana in Romania, anuntaStirileProtv.ro.
Consecintele cazului Colectiv. Plan de actiune contra infectiilor din spitale. Deranjate de amploarea pe care a luat-o mediatizarea infectiilor nosocomiale dupa incendiul in care si-au pierdut viata 63 de tineri, autoritatile au pus la cale un plan pentru 2016-2017 Estimarile europene din ultimii 10 ani arata ca 5,5-7,5% din totalul pacientilor in ternati contracteaza infectii in spital. In Romania, insa, raportarile oficiale sunt de doar 0, 2-0, 2 5%. Discrepanta uriasa s-a vazut foarte bine in cazul ranitilor de la Colectiv, cand toata lumea a redescoperit, brusc, ca exista in spitale bacterii rezistente la antibiotice care pot provoca infectii mortale. De aceea, autoritatile au pus la punct un plan prin care sa identifice in primul rand care este gradul de gravitate al problemei, iar ulterior, sa stabileasca cum se va rezolva aceasta. In primul rand, Ministerul Sanatatii va elimina prevederea conform careia managerul unui spital este depunctat daca raporteaza infectii nosocomiale, informeazaEVZ.
Interlopii care au transformat Valea Jiului in „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesica, Simota si Litera, protejate chiar de oamenii legii. Recidivistul Sorin Palesica a fost arestat preventiv dupa ce a a naucit in bataie o tanara salvamontista si mai multi clienti ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se asezase la baut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. In ultimii ani, personaje dubioase care au lasat impresia ca se afla sub protectia autoritatilor au facut legea pumnului in comunitatile din orasele miniere. Sorin Palesica (33 de ani), recidivistul care a infiorat o tara intreaga dupa ce a fost filmat in timp ce a batut pana la lesin o tanara salvamontista a fost infatisat luni instantei Judecatoriei Petrosani, cu propunere de arestare preventiva. Barbatul a solicitat sa fie cercetat in stare de arest la domiciliu, dar magistratii s-au opus doleantei sale, scrieAdevarul.