Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Salarii mai mici pentru marii bugetarii. Cat vor castiga patriarhul, presedintele si premieru; 25 de milioane de euro de la CNADNR, catre o firma de constructii italieneasca; Peste 50% din comunele din Romania nu-si pot acoperi cheltuielile

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Negociere cu dedicatie, ca la manelisti. 25 de milioane de euro de la CNADNR, catre o firma de constructii italieneasca. Prezentam mai jos doar una din sutele de combinatii de la nivelul CNADNR, ce ar fi putut atrage un prejudiciu de 25-30 de milioane de euro. Repetam, chiar cu riscul de a fi enervanti: ne referim doar la o singura combinatie pe parte de revendicari contractuale. Un raport de analiza juridica pe aceasta combinatie a evidentiat infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Pentru ca paguba materiala inregistrata de CNADNR a fost de mult peste un million de euro, competenta de cercetare ar fi trebuit sa revina Directiei Nationale Anticoruptie. Ar fi trebuit! Casa de avocatura „Ratiu & Ratiu” a intocmit la cererea clientului CNADNR (numita in continuare Compania), un Raport pentru lucrarile de pe DN 6, loturile 2 si 3, sectiunile de drum Bahna – Mehadia si Mehadia – Domasnea, in baza contractului nr.92/65601/08.10.2013 si a solicitarilor Companiei nr.92/67946/15.10.2013 si nr.92/1835/21.11.2013, scrieEVZ.

Mitul tehnocratului incepe sa apuna. Cat a scazut Guvernul Ciolos in sondaje. Premierul Ciolos si Guvernul sau par sa urmeze aceeasi tendinta pe care a cunoscut-o si presedintele Iohannis: dupa o perioada de entuziasm imediat dupa preluarea mandatului, se inscriu intr-o curba descendenta a popularitatii chiar daca nu par sa fi facut greseli majore. Premierul si presedintele au in comun o anumita lipsa de fermitate in a stopa abuzurile politicienilor din Parlament sau din administratiile locale, precum si o lipsa de curaj in luarea unor decizii nepopulare, dar necesare. Fata de sondajul precedent, realizat la scurt timp dupa investirea cabinetului Ciolos, romanii isi exprima intr-o proportie semnificativ mai redusa preferinta pentru un guvern tehnocrat, arata ultimul sondaj realizat de INSCOP la comandaAdevarul.

Peste 50% din comunele din Romania nu-si pot acoperi cheltuielile. Peste 50% din comunele din Romania nu-si pot acoperi cheltuielile de functionare din veniturile proprii, ceea ce are consecinte grave asupra dezvoltarii economice locale, a afirmat premierul Dacian Ciolos, care a subliniat totodata ca in an electoral, Guvernul nu si-a propus sa faca „minuni”. „La nivelul administratiei publice locale avem costuri foarte ridicate pentru a mentine administratii locale ale unor localitati mici care au capacitate financiara si institutionala slaba, cu consecinte grave asupra dezvoltarii economice locale. Astfel, peste 50% din comunele din Romania, in momentul de fata, nu-si pot acoperi cheltuielile de functionare cu propriile venituri pe care le pot degaja, ca sa nu mai vorbim de proiecte de investitii pentru dezvoltare”, a spus Ciolos, luni, in Parlament, la „Ora Premierului”. Seful Executivului a atras atentia si asupra faptului ca programele europene destinate dezvoltarii locale se suprapun si nu sunt utilizate eficient, iar in ceea ce priveste transferul de fonduri de la bugetul de stat nu sprijina „durabil si obiectiv” cele mai sarace comunitati, informeazaGandul.

Salarii mai mici pentru marii bugetarii. Cat vor castiga patriarhul, presedintele si premierul fata de un medic sau un dascal. Guvernul se pregateste sa mareasca salariile pentru aproximativ 300.000 de bugetari, potrivit unor surse din cadrul ministerului muncii. Vor primi bani mai multi cei care au acum salariul minim pe economie. Dar vor scadea lefurile demnitarilor de rang inalt, cum ar fi presedintele statului sau premierul. Proiectul ar fi trebuit sa mareasca salariile celor mai prost platiti bugetari, dar sindicatele il contesta. Proiectul ordonantei de urgenta privind salarizaeai bugetarilor prezentat pe site-ul Blocului National Sindical prevede ca niciun salariu de baza in sectorul de stat sa nu fie mai mic de 1.250 de lei – in cazul functionarilor care nu au studii superioare – si de 1.290 de lei, in cazul celor cu studii superioare. Vor creste salariile si pentru aproximativ 300.000 de bugetari, care cistiga mai putin de 2500 de lei brut. Dar sindicalistii sustin ca vor fi si lefuri care vor scadea. In invatamant, de pilda, un profesor debutant ar urma sa primeasca doar 1500 de lei, fata de 1580, cat are acum. Iar un invatator cu 18 ani vechime, ar primi doar 1692 de lei, in loc de 1964 de lei la, scrieStirileProtv.ro.

Am vorbit cu musulmane care poarta hijab in Romania, ca sa aflu de ce sunt agresate pe strada. Cam zece minute. Atat s-a uitat fix, incruntat, un barbat de vreo 40 de ani la o studenta musulmana, sa-i spunem Sarah, intr-un autobuz din Bucuresti. O tintuia cu privirea, clipind rar. Cand fata l-a intrebat daca s-a intamplat ceva, de ce se uita fix la ea, barbatul nu i-a raspuns. Dar cand Sarah a coborat la prima statie, el a urmat-o, a scuipat-o si i-a tras o palma zdravana peste fata. „Nu mi-a adresat niciun cuvant, absolut nimic. M-a lovit si a fugit”, imi spune tanara musulmana despre cele intamplate acum mai bine de un an. Ca si acum, Sarah purta „hijab”, valul care acopera capul si pieptul unora dintre femeilor musulmane. Pana acum cateva luni, astfel de agresiuni asupra femeilor musulmane care poarta hijab erau exceptii, in Romania. Desi in continuare sunt rare, si deci nu putem vorbi de un fenomen, astfel de acte, precum si injuriile si urletele pe strada de genul „Teroristo!” s-au intensificat dupa atentatele din Paris si Bruxelles. Integral peVice.com.

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, din nou in vizorul procurorilor anticoruptie. Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc este urmarit penal intr-un nou dosar, pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dupa ce, sub juramant, audiat fiind intr-un dosar de trafic de influenta, ar fi incercat sa induca in eroare instanta de judecata. In respectivul dosar sunt judecate trei persoane: Tonea Chiriac, Mitica Chiriac si Marius Tiberiu Lacatus, dupa ce acestia au cerut mari sume de bani de la diverse persoane, pretinzand ca au relatii la judecatori in vederea rezolvarii unor cauze penale. Ieri, fostul director al CFR s-a aflat in fata procurorilor DNA, care i-au adus la cunostinta acuzatiile, informeazaEVZ.

Cum am ajuns sa fim Romania generalilor SRL. Fascinatia galoanelor, treselor, titlurilor militare e tot mai puternica. Obsesia militara nu tine de mandria patriotica cum le-ar placea unora sa o prezinte, ci de apartenenta la o gasca specializata in trafic de influenta, gheara pe pozitii cheie in Statul roman, dar si pe recompense materiale. Romania generalilor, a ofiterilor, cunoaste un reviriment deloc de ignorat. Ii gasesti peste tot. A devenit o mare afacere. Era, cred, prin 2008 cand, impreuna cu jurnalistul Malin Bot, publicam o serie de articole in editia de Vest a Evenimentului zilei, articole care il aveau drept subiect pe generalul in rezerva Paul Vasile. Generalul preda ￯geopolitica￯, era conferentiar in cadrul Scolii de Inalte Studii Europene si Comparate a Universitatii de Vest din Timisoara. La aceeasi facultate unde preda el era, la aceea vreme, masteranda Geanina Juganaru, fiica unuia dintre cei care a fost impuscat in cap in 17 Decembrie 1989 pe Calea Martirilor din Timisoara, Dumitru Juganaru. Paul Vasile era in 1989 sef al Garnizoanei din Lugoj, grad de maior, si a condus dispozitivul din Calea Girocului, azi Calea Martirilor. Nu a contat ca dispozitivul, tancuri, soldati, arme, practic si-a stabilit drept tinte civili care protestau impotriva unui regim criminal, Paul Vasile a ordonat „Foc” pentru ca era in vigoare ordinul „Radu cel Frumos” – gloante pentru civili, scrieAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro