Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Salarii nesimtite in Primaria lui Oprescu. 3.000 de euro pentru un director; Cazul Ponta, prin ochii elitelor; Geoana: Ambasadorii UE ne-au incurajat sa clarificam rational reprezentarea la Consiliul European; Povestile tragice ale deportatilor: nedreptatea tine de 67 de ani; PDL: un fel de Iugoslavie

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Salarii nesimtite in Primaria lui Oprescu. 3.000 de euro pentru un director. O parte din angajatii Primariei Capitalei sunt platiti cu mii de euro lunar, prime si stimulente. Lefurile normale abia depasesc 2.000 de lei. In timp ce premierul Victor Ponta a anuntat ca vrea sa limiteze salariile „nesimtite” ale directorilor companiilor de stat, sefii Directiei de Venituri din cadrul Primariei Capitalei au incasat, in ultimii doi ani, venituri de mii de euro pe luna. Potrivit ultimului raport al Curtii de Conturi a Romaniei, o parte din salariile din Primaria Capitalei au crescut in fiecare an si s-au facut cheltuieli de personal „nejustificat”. De exemplu, directorul executiv al Directiei de venituri, Lenuta Bancota, a incasat, in 2011, anul trecut 93.154 de lei, adica aproximativ 1.700 de euro pe luna, potrivit declaratiei de avere depusa de aceasta. In 2010, Boncota a incasat nu mai putin de 169.414 de lei, aproximativ 3.200 de euro lunar. In declaratia de avere, depusa de directorul executiv, se precizeaza ca o parte din acesti bani sunt „restante pentru anul 2009”. Aceasta a mai declarat ca detine si bijuterii in valoare de 5.000 de euro, scrie EVZ.

Cazul Ponta, prin ochii elitelor. „Adevarul” a consultat personalitati din lumea academica privind situatia prim-ministrului dupa acuzatiile de plagiat. Opiniile sunt impartite. Scandalul de plagiat in care este implicat prim-ministrul Victor Ponta este vazut din unghiuri diferite de personalitatile din lumea academica romaneasca. Unii il critica aspru pe premier, altii cred ca poate sa isi faca „mea culpa” si sa mearga inainte. Alina Mungiu, analist si profesor universitar la Berlin, crede ca adevarata interpretare a cazului Ponta este aceasta: „Toate lucrarile de doctorat din mediul academic romanesc sunt la nivelul celei semnate de Victor Ponta. Adica sunt niste compilatii fara valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internationale, anunta Adevarul.

Geoana: Ambasadorii UE ne-au incurajat sa clarificam rational reprezentarea la Consiliul European. Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Mircea Geoana, a declarat ca in intalnirea avuta miercuri cu ambasadorii acreditati la Bucuresti din statele UE acestia au „incurajat” ca subiectul reprezentarii la Consiliul European sa fie clarificat „cu calm si rational”, potrivit Mediafax. „Subiectul participarii la Consiliul European a fost ridicat in mod diplomatic, evident, de catre ambasadorii prezenti aici la Senat. (…) A fost o incurajare ca acest subiect sa fie tratat cu calm si rational. Evident ca nimeni nu doreste ca acest subiect sa explodeze pe masa Consiliului. Ar fi un lucru contraproductiv si pentru reputatia noastra, dar si pentru atmosfera generala deja foarte agitata din Europa. Sunt multe alte teme mai complexe decat acest tip de problematici”, a declarat Geoana la finalul intalnirii cu ambasadorii. De asemenea, Michael Sternberg, ambasadorul Danemarcei, tara care detine presedintia semestriala rotativa a Consiliului UE, a aratat ca spera ca „incertitudinea” privind acest subiect sa fie clarificata pe 28 iunie, informeaza Romania Libera.

PDL: un fel de Iugoslavie. Iminenta alegerilor ar putea impiedica Partidul Democrat Liberal sa purceada, la Conventia nationala din 30 iunie, la o adevarata dezbatere si clarificare interioara. PDL a fost nevoit sa admita ca precedenta Conventie nationala nu a facut decat sa amane deznodamantul. Realegerea lui Emil Boc in 14 mai 2011 s-a produs impotriva inclinatiilor reale ale partidului si era de prevazut ca, mai devreme sau mai tarziu, gruparea va regresa in punctul de plecare. La fel ca anul trecut, Vasile Blaga este candidatul preferat de vechiul PD si detestat, in secret, de noii veniti. Cu un an in urma, unii au spus-o direct: scindarea partidului ar fi pentru toti solutia cea mai buna. Cele doua aripi nu se simt bine impreuna, nu comunica cu adevarat, nu se pretuiesc sincer si sunt gata sa se submineze reciproc. Pot fi date multe exemple, dar ele ar fi pentru toti stanjenitoare. Cu toate acestea, mediul politic ostil si izolarea PDL pe scena politica, fac ideea scindarii putin plauzibila. Instinctul de supravietuire ii va impiedica pe militantii PDL sa spuna ce gandesc si vom asista, probabil, la o noua forma de compromis, scrie Deutsche Welle.

Povestile tragice ale deportatilor: nedreptatea tine de 67 de ani. Purtata de vantul istoriei: e austriaca din Ardeal, a suferit sub comunism, iar rusii au deportat-o in mina. Nu i-a cerut nimeni iertare. Ileana Paulina Geller are acum 87 de ani. Locuieste in Calan, intr-un apartament mic, de doua camere impreuna cu o nepoata. Se trage dintr-o familie de austrieci stabiliti la Calan la inceputul secolului XX. In baza legii 221 din 2009 s-a adresat instantei solicitand despagubiri pentru cei cinci ani de tinerete in care a fost chinuita intr-o mina sovietica. Nu a primit nimic si nici nu mai spera ca va primi. Tanti Geller se aseaza cuminte pe canapeaua din camera. Nu incepe sa-si spuna povestea pana cand nu intreaba: „Daca tot ei au dat legea, de ce s-au razgandit? Nu inteleg!”. „Aveam 20 de ani. Era seara zilei de 15 ianuarie 1945 si ma intorceam acasa, de la Deva, venind pe jos 30 de kilometri”. Acasa jandarmul o astepta la poarta. Surorile ei fusesera deja luate si duse la scoala din Calan, anunta EVZ.

Disputa dintre Palate bruiaza relatia cu CE. Traian Basescu nu este pe lista trimisa de MAE la Bruxelles pentru Consiliul European din 28 iunie. Victor Ponta este pe aceasta lista, dar documentul nu poarta semnatura presedintelui. Ministerul de Externe a transmis, ieri, la Bruxelles, componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie. Lista ii include doar pe prim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu. „Punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situatia economica si sociala din acest moment in Europa si Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adica exact subiectul pe care l-am dezbatut la Bucuresti impreuna cu presedintele Barroso si alti noua prim-ministri”, a fost justificarea lui Ponta. El a precizat, totodata, ca vrea sa aiba o noua discutie cu seful statului pe aceasta tema, informeaza Adevarul.

Se intoarce TVR in era Nicolau? Fortat sa demisioneze dupa ce o comisie parlamentara a descoperit grave nereguli in activitatea TVR, Valentin Nicolau se pregateste sa revina in fruntea televiziunii publice. Valentin Nicolau, fostul presedinte director general (PDG) al Societatii Romane de Televiziune, care a demisionat in 2005 dupa ce o comisie parlamentara a constatat numeroase nereguli de management, vrea sa revina in conducerea companiei de stat, ca reprezentant al salariatilor. Chiar daca nu mai lucreaza in TVR, legea ii permite lui Valentin Nicolau sa candideze pentru a-i reprezenta pe angajati in Consiliul de Administratie, iar alegerile au loc astazi. Unele surse sustin ca miscarea este doar prima dintr-o serie care ar trebui sa-l readuca pe fostul PDG in fruntea societatii ce administreaza postul public de televiziune. De altfel, chiar Valentin Nicolau ne-a declarat ca nu va refuza o astfel de propunere, daca i se va face, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro