Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Santaj si trafic de influenta in penitenciar. Cat este spaga pentru eliberarea conditionata din puscarie; Scandal in cinematografie, pe bani publici; Spitale noi, la standarde europene, in care "pacientii nu vor plati niciun cent in plus"

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Santaj si trafic de influenta in penitenciar. Cat este spaga pentru eliberarea conditionata din puscarie. O ancheta instrumentata de ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie (DGA) a fost finalizata, saptamana trecuta, prin trimiterea in judecata a doi detinuti de la Penitenciarul Ploiesti, Adrian Georgian Nistor si Homer Cornel Dumitru. In rechizitoriul intocmit de un procuror de la Parchetul Prahova cei doi sunt acuzati de santaj si trafic de influenta dupa ce i-au cerut unui alt detinut, Vasile Sebastian Bobei, 100 de euro taxa de protectie si 2.500 de euro pentru a interveni la comisia de eliberare conditionata. Bobei, fost angajat al CEO Oltenia, a fost condamnat la inchisoare, in septembrie 2014, pentru ultraj, dupa ce a injurat un politist. Vasile mai avea alte doua condamnari cu suspendare, una de trei, respectiv o alta de doi ani si a primit pedeapsa cea mai mare, respectiv de trei ani de inchisoare. In Penitenciarul Ploiesti i-a intalnit pe Adrian Nistor si Homer Dumitru. Nistor a fost condamnat, in anul 2013, la 7 ani de inchisoare intr-un caz celebru: a fost unul dintre autorii furtului de un milion de euro. Banii sustrasi in anul 2011 apartineau unei femei de 60 de ani care ii obtinuse din vanzarea unor terenuri. La randul lui, Homer a fost condamnat in 2012, la 11 ani de inchisoare, pentru talharie, scrieEVZ.

Scandal in cinematografie, pe bani publici. Doi regizori au contestat la Centrul National al Cinematografiei (CNC) rezultatele concursului de selectie a proiectelor care vor primi credite pentru realizarea de filme. Toma Enache si Ioan Carmazan au reclamat faptul ca mai multi dintre castigatorii proiectelor facusera parte din juriul care a decis cine primeste banii, desi legea interzicea acest lucru. Astfel, potrivit unui ordonante din 2005, „nu pot participa la concursurile de selectie pentru obtinerea de credite acordate din Fondul Cinematografic proiectele autorilor care ocupa functii (…) de membri ai comisiilor de selectie, pentru perioada succesiva a doua sesiuni de concurs”. Toma Enache afirma ca unele persoane care au facut parte din Comisia de Selectie in 2014 figureaza printre autorii castigatori in 2016. „Avand in vedere faptul ca intre Sesiunea a II-a din 2014 si Sesiunea I din 2016 nu s-a organizat nicio alta sesiune de concurs, considerati ca Sesiunea a II-a de concurs 2014 si Sesiunea I de concurs 2016 reprezinta perioada succesiva a doua sesiuni de concurs, sau nu?”, au intrebat, oficial, cei doi regizori conducerea Centrului National al Cinematografiei, anuntaRomania Libera.

Spitale noi, la standarde europene, in care „pacientii nu vor plati niciun cent in plus”. Cand ar putea fi construite. Guvernul vrea sa construiasca spitale noi, la standarde europene, pe banii firmelor private. Iar firmele care vor intra intr-un astfel de parteneriat vor primi la schimb dreptul de a administra unitatile medicale pentru urmatorii 20 chiar 30 de ani, perioada in care guvernul le va plati an de an un onorariu de cateva milioane de euro. „Pacientii nu vor plati niciun cent in plus”, ne mai asigura Ministerul Sanatatii. Spitalul de copii Marie Curie si Institutul de boli cardiovasculare CC Iliescu vor fi primele doua unitati medicale unde va fi aplicat parteneriatul public privat. In curtea Spitalului Curie va fi ridicata o noua sectie cu centru de trauma, neurochirurgie pediatrica, linie de garda, chirurgie pediatrica, centru imagistic si centru de transplant, informeazaStirileProtv.ro.

Doctor Menci, la un pas de eliberare dupa ce le-a conferentiat detinutilor de la Jilava despre agentii patogeni, probiotice sau hidratare. Incepand din 31 august, un detinut care elaboreaza lucrari stiintifice poate beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numarul cartilor scrise. Lucrarile concepute insa de celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi pana acum sunt pe cale sa-i aduca liberarea mai devreme din penitenciar. Nutritionistul Gheorghe Mencinicopschi (67 de ani) este primul VIP din dosarul ￯Privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare-Dan Voiculescu￯ care ar putea fi liberat conditionat. Medicul a fost condamnat, in august 2014, la 8 ani de inchisoare, si a executat un sfert din condamnare. In plus, Mencinicopschi a fost ajutat si de Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava care a stabilit ca cele sapte carti scrise de acesta in detentie sunt lucrari stiintifice, pentru asta fiind recompensat cu 210 zile. Nutritionistul a mai castigat alte 30 de zile in urma participarii la diverse programe si activitati in penitenciarele Rahova si Jilava. „Poate fi eliberat conditionat, comportament disciplinat, dovezi temeinice de indreptare”, a concluzionat Comisia de la Jilava. Ultimul cuvant il vor avea insa magistratii Judecatoriei Sectorului 4, care pe 6 septembrie 2016 vor analiza cererea de eliberare inainte de termen a lui Mencinicopschi, scrieAdevarul.

DW: Despre „proiectul de tara”. Ce inseamna „proiectul de tara”? Dupa reuniunea a trei importanti lideri europeni in insula Ventotene, un loc simbolic pentru denuntarea statului national, exprimarea aceasta atrage tot mai mult atentia. Se vorbeste periodic despre nevoia politicii romanesti de a depasi mica circumstanta bugetara si de a privi lucrurile mai larg, croind „un proiect de tara”. Cea mai recenta si mai proeminenta interventie pe acest subiect apartine presedintelui Iohannis, cu ocazia unei reuniuni cu prim-ministrul Ciolos si cu liderii partidelor, dupa referendumul din Marea Britanie: „Este nevoie de un nou proiect de tara, un proiect de tara pentru Romania, pentru Romania viitorului in UE” (4 iulie 2016), anuntaDeutsche Welle.

Bani publici pentru cei care nu lasa urme. Documentele #PanamaPapers au dezvaluit tot felul de scheme ingenioase care mascheaza acte majore de coruptie si presupun utilizarea actiunilor la purtator. Instrumentul nu este insa un atribut exclusiv al zonelor offshore. In Romania, sute de companii beneficiaza legal de acelasi sistem opac si inghit sistematic bani publici. Ultimii cinci ani au adus schimbari majore in mai multe state, mai putin la noi. 13 tari au interzis complet emiterea de actiuni la purtator din cauza riscurilor cu care vin la pachet. Dintre cele 35 de jurisdictii care mai permit astazi afacerile cu aceste titluri de valoare, doar sase – printre care si Romania – nu impun nicio restrictie la tranzactionarea lor. Restul de 29 au introdus obligatii precum declararea beneficiarului real, numirea unui custode local pentru actiuni sau imobilizarea acestora la o adresa fixa. Practic, actiunile la purtator emise in Romania au ramas mult mai opace decat cele din paradisuri fiscale notorii, precum Panama, Insulele Cayman, Dominica sau Lichtenstein, unde au fost aplicate restrictii, informeazaRiseProject.ro.

Victimele din decembrie 1989 au discutat la Parchet despre redeschiderea Dosarului Revolutiei. Redeschiderea Dosarului Revolutiei a fost motivul pentru care o delegatie formata din reprezentanti ai victimelor din decembrie 1989 a fost astazi la Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a anuntat ca procurorul general le-a spus sa aiba incredere ca cercetarile vor fi facute. „S-au facut afirmatii, in timpul discutiei, de genul ca de aceasta data aveti toata increderea ca exista disponibilitate din partea noastra pentru a solutiona acest dosar. Domnul procuror general a spus asta”, a spus Maries. Pentru reluarea cercetarilor din dosarul Revolutiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat detasarea a cinci procurori militari de la parchete din tara, intrucat cei care activeaza pe Sectia Parchetelor Militare de la PICCJ se afla in incompatibilitate in acest dosar, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro