Subiectele Zilei: Scoala romaneasca se hraneste cu mitul olimpicilor. Intre efortul individual al unor copii si esecul sistemului; Plan extrem al Bruxelles-ului: sanctiuni uriase pentru tarile care refuza refugiatii
Scoala romaneasca se hraneste cu mitul olimpicilor. Intre efortul individual al unor copii si esecul sistemului. Expertii demonteaza mitul olimpicilor romani galonati la olimpiadele internationale. Desi loturile olimpice ocupa locuri onorabile in clasamentele pe medalii, statisticile nu sunt relevante, pentru ca nu analizeaza si punctajul cu care au fost obtinute aceste medalii. Rezultatele olimpicilor ascund hibele scolii romanesti, sustin expertii. Elevii romani reusesc sa obtina medalii la Olimpiadele Internationale pe materii, in schimb nu sunt nici pe departe in top. Cel putin asa sustin expertii consultati de „Adevarul”. Loturile olimpice ale Romaniei sunt prezentate an de an ca fiind pe locurile fruntase ale lumii la Olimpiadele Internationale pe materii, in schimb topurile sunt facute in mod subiectiv, prin prisma medaliilor, si nu prin prisma procentajelor si a punctelor obtinute de elevi. „Clasamentele sunt neoficiale, pentru ca nu sunt realizate de organizatori, prin prisma punctajelor obtinute. O medalie de aur nu inseamna si un punctaj maxim obtinut de un elev”, a explicat, „Adevarul”, Silviu Danet, profesor de matematica la Colegiul National „I.L.Caragiale”, scrieAdevarul.
Scandalul dezinfectantilor. Dr. Florin Chirculescu, seful sectiei de Chirurgie Toracica de la Spitalul Universitar Bucuresti: „Se urmareste privatizarea sistemului public de sanatate”. Dezvaluirile din scandalul Hexi Pharma i-a revoltat pe medici, care considera ca interesele din spatele anchetei GSP sunt strict comerciale. Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, avanseaza un scenariu interesant. „Asistam la un asalt asupra sistemului public de Sanatate, prin care se urmareste privatizarea Casei de Asigurari de Sanatate in mai multe case private. Acelasi lucru s-a urmarit in scandalul in care au fost implicati Raed Arafat si Traian Basescu. Diferenta este ca atunci se ventilau mai putini bani in sistemul sanitar. Este o exagerare ce se intampla, dar este o lupta cu morile de vant, pentru ca se prefera contractele de milioane pentru dezinfectare in locul apei si sapunului. La noi este o imbecilitate, credem ca suntem perfecti si platim oalele sparte. S-au subraportat sistematic infectiile nosocomiale si nu am ajuns nicaieri. Trebuie sa le raportam corect si sa vedem cum evolueaza lucrurile”, sustine medicul Chirculescu, anuntaEVZ.
Plan extrem al Bruxelles-ului: sanctiuni uriase pentru tarile care refuza refugiatii. Tarile europene care refuza sa imparta povara valurilor de imigratie ar putea sa fie amendate cu 250.000 de euro pentru fiecare refugiat pe care il refuza, conform unui plan al Comisiei Europene de revizuire a regulilor de la Dublin privind azilul si care ar urma sa fie facut public miercuri, scrie Financial Times. Planul european vine in contextul in care sistemul de azil nu face fata valului de peste un milion de imigranti cu care s-a confruntat Europa doar anul trecut. Recent, afluxul de imigranti a scazut, din cauza intaririi controlului la granite in Balcanii de Vest si a acordului cu Turcia, de a trimite solicitantii de azil inapoi in insulele grecesti. Totusi, Europa ramane divizata pe acest subiect, scrie Financial Times. Comisia Europeana urmareste sa mute gradual mai multa responsabilitate din sarcina statelor luate cu asalt, precum Grecia, catre alte state europene, printr-un sistem automat de impartire a refugiatilor. Acest plan este sustinut si de o taxa prohibitiva pentru statele care vor sa evite relocarea temporara a solicitantilor de azil. Taxa s-ar ridica la 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat, informeazaGandul.
Regulile de obtinere a pasaportului sau cazierului au fost simplificate. Schimbarea care elimina o parte din birocratie. Pasaportul poate fi cerut si obtinut de la orice serviciul comunitar din tara. Noutatea apare alaturi de alte decizii pe care Ministerul de Interne le-a anuntat marti. Daca pana acum, trebuia sa mergeti in localitatea de resedinta ca sa obtineti documentul de calatorie, de acum inainte puteti sa folositi cel mai apropiat serviciu de pasapoarte. Mai mult, nu mai trebuie sa aduceti fotocopii ale documentelor, politia fiind obligata sa le scaneze. Daca munciti in strainate, de exemplu, si nu mai aveti timp sa va ridicati pasaportul, el poate fi trimis prin posta, insa pe cheltuiala dumneavoastra. Ministerul de interne anunta ca si pentru cazier regulile se simplifica: mergeti la orice sediu de politie si il obtineti pe loc. Romanii din straintate, il pot cere la consulate, scrieStirileProtv.ro.
DW: Libertatea presei dintr-o perspectiva independenta. Ce poate fi mai graitor decat chiar faptul acesta petrecut recent in Romania: devierea de la linia dominanta din presa liberala a fost sanctionata prompt de chiar paznicii libertatii presei. Presa sufera, cu siguranta. Ziaristii sunt condamnati, amenintati sau chiar ucisi. Libertatea de exprimare e ingradita in multe feluri. Un bilant ca cele care se alcatuiesc periodic pentru ziua de 3 mai, Ziua Mondiala a Libertatii Presei, suna mereu mobilizator, ca o chemare la lupta impotriva tiraniilor Rasaritului. Rusia, China, Turcia sunt vedetele negative ale acestor rapoarte care nu mint, ba uneori, din scrupul, nici nu pot spune intregul adevar. Dar salutand aceste rapoarte si solidaritatea omeneasca care le anima, nu putem sa nu remarcam ca ele, cu voie sau fara voie, oculteaza realitati mai subtile, care au ca efect aceeasi limitare a libertatii cuvantului, anuntaDeutsche Welle.
Fenechiu-inventatorul. Cum a brevetat in puscarie o hidrocentrala plutitoare si se plange ca nu-i este luata in considerare. Condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul „Transformatorul”, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, se plange judecatorilor ca ii sunt incalcate drepturile si nu ii este luata in calcul la deducerea din pedeapsa activitatea intelectuala depusa in puscarie. Incarcerat in Penitenciarul Vaslui, una dintre cele mai moderne puscarii din Romania, Relu Fenechiu a inaintat o plangere Judecatoriei Vaslui, solicitand judecatorilor sa-i fie recunoscuta activitatea prestata in spatele gratiilor si sesizarea Curtii Constitutionale, in privinta deciziei de suspendare a prevederilor privind reducerea pedepselor pentru detinutii care realizeaza lucrari stiintifice. Pe 26 aprilie, magistratii vasluieni au decis „sesizarea Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului unic din OUG 2/2016, pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal”, informeazaAdevarul.