Subiectele zilei: Soluţia împotriva şpăgii găsită într-un spital din Bistriţa; Șapte rectori și-au câștigat dreptul la al treilea mandat, interzis prin lege, folosind călătorii în Maldive, Thailanda, Bosnia și Burundi; Plagiatul comisarului european de rezervă, Gabriela Ciot, și al fostului Negociator-șef cu UE, Vasile Pușcaș
Emil Boc: „Schimbarea mentalității este procesul cel mai complicat”. Clujul este un oraș magnet în România și își propune să devină o metropolă în care „fiecare locuitor trebuie să se simtă acasă”. Primarul Emil Boc ne-a povestit ce aduce succesul și ce blochează dezvoltarea. Emil Boc: Oamenii. Oamenii sunt „cool”. Cel mai mare avantaj al acestui oraș este resursa umană. Pe de o parte, universitățile clujene sunt o resursă enormă de talent, care asigură avantajul competitiv al Clujului. Și, în al doilea rând, omul obișnuit, clujeanul, care face diferența prin ospitalitate, bun simț, bun gust, prin temeinicia lucrului bine făcut, prin respect și principiul de a clădi, înainte de a dărâma – adică, dacă pot să clădesc, fac, iar dacă mă apuc să dărâm, mai bine mă gândesc de două ori. Suntem la confluența vestului cu estul, potrivit
Șapte rectori și-au câștigat dreptul la al treilea mandat, interzis prin lege, folosind călătorii în Maldive, Thailanda, Bosnia și Burundi. Deși legea permite să fii în fruntea universităților doar pentru două mandate “întregi”, șefii acestora folosesc un subterfugiu: se suspendă pentru o lună, astfel încât mandatul să nu fie “întreg”. Pentru suspendare folosesc călătoriile de studiu, în țări exotice, multe fără performanțe academice. În februarie 2018, șeful MAE, Teodor Meleşcanu, şi președintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, au semnat un protocol prin care cele două instituții să colaboreze “în vederea promovării ofertei educaţionale, de cercetare şi a imaginii României”. Aşa s-a dat startul unui şir lung de delegații în afara României. Schimburile academice nu au avut loc cu ţări din spaţiul occidental, unde se află bună parte din universităţile de prestigiu, scrie Libertatea.
Birchall vrea ca violul, abuzul de minori și răpirea să fie imprescriptibile. Cum e în restul Europei? Exprimând o opinie personală, pentru că „nu vreau să pară că voi impune eu această soluție”, ministrul Justiției afirmă că „violul, răpirea, traficul de persoane și altele, exploatarea minorilor” ar trebui să devină infracțiuni imprescriptibile. În UE, practica nu este deloc unitară. Termenul de prescripție, conform Codului Penal german, pentru cele mai grave forme de infracțiuni sexuale cu minori ajunge până la 20 de ani. 30 de ani este termenul de prescripție pentru violarea unui minor în Franța, dar acesta curge din momentul prezumtiv al comiterii faptei. Marea Britanie a ales calea cea mai simplă: nicio infracțiune din Codul Penal nu are termen de prescripție, conform Europa Liberă.
Munții Himalaya ard și sunt loviți în același timp și de inundații: Ce naiba facem? Ca mulți alții pe care îi știu, am fugit în fiecare vară de căldura brutală din Mumbai în munții Himalaya, în ultimii zece ani. Pe lângă plăcerea de a umbla printre vârfurile înzăpezite și văile înverzite, mi se părea minunat să port șosete călduroase într-un anotimp în care orașul nu-ți permite așa ceva. Dar vara asta ceva s-a schimbat. Am fost la nunta unui prieten în Kullu, în Himachal Pradesh, și am fost uimit să văd ventilatoare peste tot; nicio casă nu avea așa ceva acum doi ani. Apoi am văzut cât arăta termometrul: 32 de grade în timpul zilei, la o înălțime de 1 500 de metri deasupra nivelului mării, în inima munților Himalaya, notează Vice.
Plagiatul comisarului european de rezervă, Gabriela Ciot, și al fostului Negociator-șef cu UE, Vasile Pușcaș. Melania-Gabriela Ciot, propunerea de rezervă a PSD pentru postul de comisar european din partea României, a plagiat în proporție covârșitoare un articol științific publicat în anul 2012. Prim-autor al textului în cauză este Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană (UE). Pușcaș este, de altfel, coordonatorul doctoratului în Relații Internaționale și Studii Europene pe care Ciot l-a obținut în anul 2012, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Melania-Gabriela Ciot a fost votată de PSD ca variantă de rezervă pentru nominalizarea României pentru funcția de comisar european marți, 1 octombrie. Asta după ce candidatura Rovanei Plumb a fost repinsă definitiv de către comisia JURI din Parlamentul European cu o zi înainte, scrie Pressone.
Cum este eliminat în România un bugetar intrat în dizgraţia superiorilor. „Angajaţii au primit ordin s-o facă să cedeze psihic“. O angajată a Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad a fost concediată de conducerea unităţii, după ce anterior i-a fost mutat punctul de lucru, fără a fi înştiinţată. Instanţa de judecată a stabilit că mutarea locului de muncă a fost una abuzivă. Adina A. este angajată ca operator de farmacie la Spitalul Municipal de Urgenţă Elena Beldiman Bârlad. Cazul ei, instrumentat în prezent de instanţele de judecată, readuce în actualitate hărţuirea psihologică la locul de muncă, modul în care sunt puşi la zid angajaţii consideraţi, din varii motive, incomozi. Fost referent la Spitalul de Copii din Bârlad, femeia a devenit angajata Spitalului ”Elena Beldiman” în august 2011, când cele două unităţi medicale au fost comasate. După ce Spitalul de Copii şi-a pierdut personalitatea juridică, angajaţii de aici au fost preluaţi de spitalul municipal, se arată în articolul Adevărul.
Soluţia împotriva şpăgii găsită într-un spital din Bistriţa. Sumele afişate la intrare. Premieră în sistemul sanitar din România. După ce şi-a pierdut speranţa că medicii şi asistentele vor refuza vreodată să ia spaga, managerul Spitalului Judeţean din Bistriţa încearcă să îi convingă pe pacienţi să nu mai dea. Aceştia îşi vor lua angajamentul în scris, că nu vor mai oferi bani. Iar cei care nu respectă regula, dar şi medicii reclamaţi, că au cerut o atenţie, vor da explicaţii la poliţie. Pentru ca medicii sau asistentele să nu ceară bani în plus, la intrarea din Spitalul Judeţean Bistriţa va fi amplasat un afiş cu sumele pe care bolnavii sunt obligaţi să le plătească potrivit legii, conform Știrile Pro Tv.
CTP: Victor Ponta este „cel mai periculos personaj politic”. Obiectivul său e supraviețuirea PSD sub comanda lui. Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că Victor Ponta este „cel mai periculos personaj politic” al momentului, pentru că are ca obiectiv „supraviețuirea PSD sub comanda lui”, prin intermediul formațiunii pe care o conduce Pro România, și al ALDE, foștii aliați ai social-democraților. În opinia sa, scopul moțiunii de cenzură poate fi unul singur: „nu înlăturarea guvernului PSD, ci eliminarea PSD din prim-planul politicii românești. Asta înseamnă să onorezi votul din 26 mai, tot ce s-a întâmplat în stradă de la Colectiv până acum. PSD și-a epuizat toate înscenările și tertipurile cu care a înșelat poporul român”, potrivit Digi24.