Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate fara anestezie; Aerul dauneaza grav sanatatii: in 15 zone din Romania. Vezi pe harta daca locuiesti intr-o zona sigura; Audio: Becali i-a propus un blat lui Severin; Viata lui "Balan Nicolae, cel mai inundat om din sat"

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate fara anestezie. In goana dupa reforma, ministrul sanatatii si-a pus in cap politicieni, primari, manageri de spitale, angajati si pacienti deopotriva. E acuzat ca a facut planul „pe genunchi”, din birou, fara pregatiri si analize, a desfiintat spitale modernizate din fonduri europene ori strategice, dupa care s-a razgandit. In timpul razboiului de uzura din birouri, un barbat a murit ieri in fata spitalului din Balcesti, proaspat desfiintat. Cei care au pornit cu barbatul de 41 de ani spre spital nu stiau ca nu mai exista. La intrebarea ce se desfiinteaza si ce se comaseaza exact, raspunsul e inca intr-o nebuloasa. Din cele 180 de spitale propuse initial spre desfiintare si comasare, 67 de unitati se transforma in aziluri de batrani sau centre de permanenta, cu toate ca cifra anuntata initial era 71, scrie EVZ.

Aerul dauneaza grav sanatatii: in 15 zone din Romania. Vezi pe harta daca locuiesti intr-o zona sigura. Praful ucide, anual, 200.000 de europeni. Este vorba de praful compus din particule mai mici de 10 microni. Aceste particule, notate PM10, sunt generate si natural – de vulcani, furtuni, arderi de vegetatie, aerosoli marini etc., dar si de activitatea umana – industrie, trafic, incalzirea locuintelor etc.). Ele sunt inhalabile, adica trec de filtrul nazal si ajung, cu aerul, in plamani, provocand, astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, boli cardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece in sange si astfel ataca alte organe interne. Evident, gravitatea efectelor variaza in functie de compozitia particulelor. Uniunea Europeana a stabilit 915 arii de calitate a aerului (zone si aglomerari), raspandite in toate statele membre. 21 dintre acestea sunt in Romania, anunta Gandul.

Audio: Becali i-a propus un blat lui Severin. In urma cu doua zile, cei doi au fost surprinsi de ziaristi discutand cordial in plenul PE, la Strasbourg. „Cand au facut poze ziaristii, ca sa nu se simta el prost, m-am intors cu fata, ca sa se vada ca nu-mi e rusine cu el. Ca daca intorceam capul, se simtea nasol. Nu-i mai da nimeni buna ziua in Parlament, mi-e si mila de el. Eu sunt singurul care vorbeste cu el. I-am spus parerea mea ca a gresit. E roman si e vai de capul lui, nu-l mai baga nimeni in seama”, a declarat pentru „Adevarul” Gigi Becali. Potrivit acestuia, in urma cu doua zile, la Parlamentul European s-a dezbatut cererea DNA de ridicare a imunitatii pentru Adrian Severin. „El nu a fost in sala si m-a intrebat ce s-a discutat. Mi-a zis ca nu intelege de ce nu-l cheama la DNA, ca ar fi colaborat cu ei. I-am zis, nu te cheama, ca daca te duci nu mai au motiv sa te aresteze. I-am zis ca trebuie sa fie tare, ca trebuie sa se astepte la orice. Daca-l aresteaza, lesina, face infarct. Ce, e ca mine sa ridice catusele sus? I-am spus parerea mea ca vor sa-l aresteze. Cand i-am zis, s-a schimbat la fata”, a declarat Becali, informeaza Adevarul.

Cei patru vinovati de fuga lui Dinel Staicu. Dupa Omar Hayssam, Nicolae Popa si alti condamnati la pedepse grele cu inchisoare, autoritatile romane l-au scapat printre degete si pe Dinel Staicu, fostul baron al SIF Oltenia. Romania Libera a incercat sa identifice care sunt principalii vinovati de fuga omului de afaceri cu doar o zi inainte de a intra la puscarie. Fostul sef al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat definitiv pe 4 aprilie, de Curtea de Apel Bucuresti, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind falimentarea Bancii Internationale a Religiilor. A doua zi, politistii l-au cautat pe Staicu ca sa-l duca la inchisoare, dar nu l-au gasit, motiv pentru care acesta a fost dat in urmarire nationala. Intre timp, oamenii legii au aflat ca Dinel Staicu si-a schimbat numele in Dinel Nutu, demers aprobat de Primaria din Craiova. Pe 7 aprilie, instanta l-a dat in urmarire internationala pe omul de afaceri, dupa noul nume. Seful Politiei Romane, Liviu Popa, a declarat public faptul ca omul de afaceri ar fi parasit tara in seara zilei de 3 aprilie, in Ungaria, „si de acolo, mai departe cu avionul”, scrie Romania Libera.

Ministerul Culturii a „spart” peste 200 milioane de euro pe refacerea unor cladiri. Daca pentru manuscrisele lui Emil Cioran, Ministerul Culturii nu a gasit resurse financiare, in schimb, la capitolul investitii si renovari s-au alocat sume fabuloase, de zeci de milioane de euro, in ultimii doi ani. Este cazul restaurarii sediului Muzeului National de Arta al Romaniei, al refacerii Bibliotecii Nationale a Romaniei sau renovarea Teatrului National „I.L. Caragiale”. Reluam in aceasta pagina dezvaluirile facute de ziarul „Puterea” in legatura cu lucrarile atribuite de Ministerul Culturii firmei de casa, Aedificia Carpati. Ministerul Culturii si Cultelor, condus de presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Kelemen Hunor, i-a facut cadou omului de afaceri Petre Badea un contract in valoare de 3,6 milioane de euro pentru restaurarea corpului central al Muzeului National de Arta al Romaniei. Este pentru a doua oara cand Ministerul Culturii atribuie contracte de lucrari la acelasi obiectiv firmei Aedificia Carpati, insa relatia contractuala dintre societatea in cauza si Ministerul Culturii este una mai veche, bazata aproape exclusiv pe contracte atribuite prin negociere directa, anunta Puterea.

O istorie de plumb – Codicele Iordanian. Deoarece presa a publicat o sumedenie de bazaconii, legate de subiectul din titlu, am hotarat sa fac putina ordine in prostioarele scrise de presarii de rand si sa aduc la cunostinta celor care nu citesc blogurile mele de specialitate cateva fapte legate de publicatiile sensationaliste legate de acest subiect. Desi „dezvaluirile” referitoare la descoperirea Codicelui (Codex) Iordanian bantuie presa internationala de aproape o luna si cea romaneasca de doua saptamani, am hotarat sa astept pana voi putea primi materiale stiintifice consistente despre aceasta descoperire, inclusiv ilustratii la nivel tehnic corespunzator, care sa-mi permita cateva aprecieri preliminare. Din nefericire, ca de obicei, presa a preluat stirea ca senzatie, desi dupa parerea mea, ea nu poate fi senzationala si am sa explic in cateva randuri de ce, informeaza Theophyle pe blogul sau.

Justitia in 2010: mai multe dosare, mai putini bani. Raportul privind starea justitiei pe 2010, dat publicitatii ieri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), apreciaza ca reducerea cu 25% a salariilor judecatorilor si procurorilor, aplicata de guvern anul trecut, e „de natura sa aduca atingere statutului magistratilor” si reprezinta „un veritabil factor de risc privind independenta si functionalitatea sistemului judiciar”. „Persoanele angrenate in functionarea instantelor si Parchetelor nu pot sa compenseze pierderea de 25% din salariu prin prestarea de alte activitati, asa cum au posibilitatea alti salariati bugetari”, se arata in document. De altfel, raportul contine un capitol intreg intitulat „Factorii de risc privind independenta si functionalitatea justitiei”, din care reiese ca sistemul nu s-ar confrunta decat cu riscuri legate de subfinantare, scrie EVZ.

Marturii audio din al Doilea Razboi Mondial. Soldatii nazisti povestesc cum ucideau din placere. Marturiile audio ale unor soldati nazisti, interogati de Serviciile Secrete Britanice, au fost transcrise de catre doi istorici germani la Tent Park , un lagar de detentie al prizonierilor de razboi, din apropierea Londrei. Inainte de redarea in scris, cercetatorii au reusit sa adune toate inregistrarile incriminatorii. „Confesiunile” stau la baza unei carti inca nepublicate. Continutul ei da in vileag brutalitatea si excesele soldatilor nemti din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Inregistrarile, luate pe ascuns de britanici, dezvaluie lucruri de o cruzime iesita din comun. De cealalta parte, pentru Germania se redeschid rani vechi. Tara a sustinut mult timp ca multi din cei 18 milioane de soldati, asupritorii propriu-zisi, au fost oameni de onoare care au actionat in mod corespunzator, anunta Gandul.

Invazia sovietica trebuia sa inceapa de la Constanta. Sunt zeci de marturii care sustin ca „emanatii” Revolutiei, in frunte cu Ion Iliescu si Nicolae Militaru, au discutat, la telefon, cu conducerea politica si militara din URSS posibilitatea unei interventii in Romania. Ion Iliescu si Nicolae Militaru erau, inainte de 1989, pilonii unui complot impotriva lui Nicolae Ceausescu. Grupul complotist s-a aflat in anii ’80 in contacte de acest gen cu Uniunea Sovietica. Iliescu a negat vreme de 21 de ani orice contact cu Uniunea Sovietica inainte si in timpul Revolutiei. Militaru a recunoscut ca a avut unele legaturi, dar a negat si el faptul ca ar fi chemat sovieticii in tara. Cel mai fierbinte moment al incercarii de aducere a trupelor sovietice pe teritoriul Romaniei s-a petrecut la Constanta. La 24 decembrie 1989, pe Aeroportul „Mihail Kogalniceanu”, din judetul Constanta, s-au facut pregatiri pentru intampinarea unui detasament aviatic precursor din Uniunea Sovietica, informeaza Adevarul.

Viata lui „Balan Nicolae, cel mai inundat om din sat”. Un satean din Ceatalchioi si-a construit casa pe o limba de pamant in mijlocul apelor care au ramas pe terenul lui dupa inundatiile din vara trecuta. Somer, ramas fara culturi, Nicolae Balan a ajuns sa fie braconier la el in gradina, pescuind noaptea cu plasele ca sa aiba ce manca. Ceatalchioi e un sat la doar 12 km nord de Tulcea. Ca sa ajungi acolo, trebuie sa treci Dunarea cu bacul, apoi sa mergi cu o masina de teren pe un dig, printr-o padure plina de copaci prabusiti si inecati in apa. Asezarea cu vreo 400 de oameni, de pe malul serpuit al bratului Chilia, e inconjurata de diguri ca o fortareata. In locul asta a vrut Ceausescu sa faca agricultura. A secat baltile si a ridicat diguri, apoi a adus oameni din toata tara sa puna porumb in cel mai tanar pamant al Europei. Vara trecuta, Dunarea a spart digul si a umplut satul ca pe o caldare. 80 de case s-au prabusit, iar terenurile agricole au devenit iar balti si mocirle. Aici l-am gasit pe Nicolae Balan, taind lemne pe malul apei, in fata casei. La doi metri de el e o barca gonflabila cu care ajunge la ulita. Langa ea inoata un card de gaste. Pare ca tocmai a venit apa si i-a inundat casa. Dar inundatia a fost acum un an, iar casa e tocmai construita, scria Romania Libera

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro