Subiectele Zilei: Televiziunea de stat rusa afirma ca Romania poate anexa militar Moldova; Culisele unui jaf de 65 de milioane de euro la Apele Romane; Sfarsit de cariera pentru Gabriel Oprea si Tiberiu Nitu?
Severin si Ghita, ascultati si judecati de trei judecatori supremi. Trei magistrati de la Instanta Suprema au judecat, ieri, ultimul termen al procesului fostului europarlamentar PSD Adrian Severin, acuzat de luare de mita dupa ce ar fi acceptat 100.000 de euro de la doi jurnalisti britanici care s-au dat oameni de afaceri, interesati de o serie de amendamente aduse unor legi in Parlamentul European. Daca procurorul DNA a cerut pentru fostul demnitar o pedeapsa cu executare, Severin a ales sa se victimizeze. Dupa cateva ore de asteptare pe holurile Instantei Supreme, fostul europarlamentar a inceput prin a-si prezenta functiile detinute de-a lungul timpului. „Cunoastem aceste functii din CV-ul dumneavoastra de 13 pagini depus la dosar”, i-a taiat avantul presedinta completului, judecatorea Ana Maria Dascalu. Severin nu s-a lasat deoarece „vreau sa vorbesc in fata istoriei”, dupa care a continuat enigmatic: „Toate aceste functii nu mai apartin acum unui roman. S-a dorit acest lucru, s-a urmarit dislocarea unui roman din aceste functii. Avem de a face cu o farsa care are substrat politic. Amendamentul cu care au venit jurnalistii la mine nu a fost ales de ei, ci de o institutie din Parlamentul European. Acest caz nu a fost pus la cale in Romania. Misiunile pe care le-am avut imi spun ca traiesc intr – o lume periculoasa”, a continuat, aproape in soapta, Adrian Severin, scrieEVZ.
Puscarie de vis pentru Cristi Borcea: gardienii i-au devenit slugi personale, celula mobilata si post telefonic privat. Nabab in libertate, nabab si dupa gratii. Este, pe scurt, povestea lui Cristian Borcea, inchis la Poarta Alba. Gardienii au fost, practic, slugile fostului sef de la Dinamo, facand tot ce era nevoie ca sa nu-i lipseasca absolut nimic. Un control facut la Poarta Alba s-a soldat doar cu demiterea directorilor, care nu au fost insa exclusi din sistem. Scurtarea pedepselor pentru cartile scrise in spatele gratiilor nu a fost singurul privilegiu nemeritat acordat de functionarii statului VIP-urilor aflate in puscarie. Cei care au fost vedete in libertate si-au pastrat acest stat si in spatele gratiilor. Condamnat la 6 ani si 4 luni de inchisoare in „Dosarul Transferurilor”, Cristian Borcea a trait la Penitenciarul Poarta Alba la fel ca in vila din Pipera. Asta cu complicitatea personalului inchisorii. O arata un raport al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). In document se scrie negru pe alb ca detinutul a beneficiat de un regim privilegiat din partea sefilor inchisorii, regim inimaginabil pentru puscariasii de rand. Cu toate acestea, sanctiunile aplicate in acest caz au fost neverosimil de blande. Directorii au platit cu functia, dar au ramas in continuare in sistem, anuntaAdevarul.
Sfarsit de cariera pentru Gabriel Oprea si Tiberiu Nitu? Desi in alte ocazii similare, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost extrem de vocali, in cazul procurorului general nu fac declaratii, nu-i cer public retragerea. Specialistii sustin ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, trebuie sa-si dea demisia din aceasta functie deoarece este suspectat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in coautorat cu Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si vicepremier. Abuzul consta in semnarea de catre cei doi a unui protocol prin care fostul ministru de Interne ii atribuia procurorului general echipaje de insotire de la Politia Rutiera pentru deplasari in Bucuresti, desi legea interzice, dupa cum au descoperit procurorii DNA. Mai mult, Directia Nationala Anticoruptie este o structura in subordinea Parchetului General, prin urmare Tiberiu Nitu este in prezent verificat chiar de catre subordonatii sai, informeazaRomania Libera.
Televiziunea de stat rusa afirma ca Romania poate anexa militar Moldova. Acordurile care ar permite o invazie peste Prut. Afirmatii uluitoare la „Pervai Canal”, cel mai important post public de televiziune din Rusia: Romania ar avea un acord cu Moldova ce i-ar permite sa intervina militar pentru a stopa criza din aceasta tara. In introducerea unui material despre situatia din Republica Moldova prezentat duminica de Pervai Canal, prezentatoarea postului de stiri, cel mai urmarit din Rusia, afirma ca fortele armate ale tarii noastre ar putea invada republica vecina pentru a o anexa. „Documente semnate acum cativa ani prevad ca, in cazul unor miscari populare in Moldova, Romania va trimite armata si va instala o administratie romaneasca iar acesta va fi sfarsitul independentei Moldovei pentru totdeauna”, se afirma in materialul prezentat de Pervai Canal si care poate fi vizionat si citit pe site-ul postului de televiziune controlat de guvernul de la Moscova, scrieStirileProtv.ro.
Obiectivul Rusiei in Moldova: un Maidan pe dos. Criza politica din Republica Moldova ofera Rusiei sansa de a-si lua revansa pentru Ucraina in fata Occidentului. Este o oportunitate pe care Moscova va incerca s-o exploateze la maximum. In termenii realismului clasic, Moldova nu e defel echivalentul Ucrainei. Insa, pentru noua paradigma in care functioneaza politica externa a Rusiei de confruntare cu Occidentul, un Euro-Maidan pe dos la Chisinau este exact victoria simbolica de care are nevoie Kremlinul in fata Vestului. Una dintre componentele de baza ale ceea ce unii numesc razboi hibrid sau altii razboi asimetric, este propaganda, castigarea competitiei pentru mintea oamenilor, generarea emotiilor, simpatiilor pentru o cauza sau alta. Masina ruseasca de propaganda este suficient de versata, anuntaRepublica.ro.
Romanul Gologan a devenit al 1.044-lea condamnat la moarte prin spanzurare, in Malaezia. Ionut a fost trimis la moarte pentru trafic de droguri si doar Sultanul il mai poate salva. In statul asiatic, pedeapsa capitala a fost aplicata in putine cazuri Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, ieri, ca judecatorii din Malaezia, stat din Asia, au respins recursul romanului Ionut Gologan (25 de ani), acuzat de trafic de droguri in acest stat. Curtea Federala de Justitie a Malaeziei a confirmat pedeapsa capitala prin spanzurare, printr-o hotarare definitiva. Avocatii cetateanului roman urmeaza sa depuna o cerere de gratiere la Sultanul statului malaezian, potrivit unui comunicat remis EVZ. Conform procedurilor malaeziene, aceasta cerere va fi analizata de o Comisie de Gratiere, care se convoaca la solicitarea sultanului local. MAE precizeaza ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare pana cand nu este solutionata cererea de gratiere, iar acest demers poate fi de durata. De altfel, in ultimii trei-patru ani au fost mai putin de zece condamnari, in conditiile in care in Malaezia sunt 1.043 de persoane condamnate la moarte, conform rapoartelor internationale, informeazaEVZ.
Culisele unui jaf de 65 de milioane de euro la Apele Romane: prime fara numar pentru angajati, sume uriase facute cadou „baietilor destepti” din Energie. Fostii sefi de la Apele Romane au reusit sa plateasca angajatilor, in numai trei ani, sporuri salariale ilegale de peste 40 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro prime de vacanta si al 13-lea salariu. Inca 21 de milioane de euro s-au pierdut, din cauza neglijentei conducerii, in urma insolventei Hidroelectrica SA, iar in jurul a 3,5 milioane de euro s-au risipit pe afaceri imobiliare paguboase si achizitii ilegale de bunuri. La sfarsitul anului trecut, intr-o atmosfera dominata de mari scandaluri – atentia publica era captata de tragedia „Colectiv”, de protestele ample din strada si de demisia Guvernului Ponta – Curtea de Conturi a Romaniei a dat publicitatii, cu discretie, un foarte interesat raport legat de executia bugetara pe anii 2012-2014 la Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), scrieAdevarul.