Subiectele Zilei: Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte; MAE: IT Morar, propus consul pentru ca este "personalitate a vietii publice"; Evadare cu avionul utilitar de sub nasul Securitatii; Plesu, "agatat" in dosarul homosexualului Negoitescu
Avocatul Poporului se retrage la pensie de securist, nu de popor. In primavara anului viitor, Avocatul Poporului, domnul Ioan Muraru, face si dansul, sireacul, anii de pensie. Si, ca orice bun gospodar, isi pregateste grijuliu dosarul, sa nu care cumva sa ia mai putin decat merita. In cadrul acestui emotionant proces, domnului Muraru i-a cazut fata cand a vazut „ca multi alti romani” ce rahatel de pensie urmeaza sa incaseze. Concret, ar trebui sa iasa cu vreo 2.200-2.400 de lei (22-24 de milioane vechi). Spuneti si dumneavoastra, nu e revoltator? Dupa ce ai ocupat timp de zece ani o functie de ministru? E drept, ministru al poporului, nu al Economiei. In atare conditii, domnul Muraru a decis sa isi ia, in sfarsit, functia in serios si sa intervina pentru a mari pensia poporului prin avocatul sau. A reusit sa convinga trei parlamentari sa semneze un proiect de lege pentru modificarea celor doua legi care reglementeaza institutia Avocatului Poporului, scrie Kamikaze.
Vintu: „Pentru dumneavoastra, Popa e un condamnat, pentru mine, e un prieten”. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a descris ieri, in fata instantei, ultimele episoade ale relatiei cu Traian Basescu si a incercat sa desprinda eticheta „penala” de pe relatia cu Nicolae Popa. Astazi, omul de afaceri afla daca va scapa din arest. Usa laterala a salii de judecata pare facuta sa nu bata la ochi: joasa, se confunda practic cu lambriul. Cand se deschide insa, acapareaza toate privirile. Intr-o secunda, langa boxa din lemn cu scaune joase se aduna o multime pioasa de avocati si gura-casca. Sprijinit de politisti, Sorin Ovidiu Vintu isi gaseste loc pe randul al doilea, in spatele unui individ negricios, in trening. Langa inculpatul in trening sta un altul, zambitor, parca mandru ca se afla intr-o asemenea companie selecta. Intr-un sacou negru, cu o camasa deschisa larg, inculpatul SOV face eforturi pentru a-si pastra aerul impunator. Tine o mana intinsa imperial peste bara, priveste rar in jur si aproba incet din cap atunci cand avocatii i se adreseaza. Pierde totusi ceva din aceasta atitudine in timpul asteptarii: desi completul anuntase ca se retrage pentru o jumatate de ora, pauza se prelungeste mai bine de o ora. Sala e tot mai plina, aerul greu, grefiera intra si iese, iar avocatii nu contenesc cu indicatiile, scrie EVZ.
Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte. Gandul va invata unde sa va uitati in actele aditionale. La inceputul saptamanii viitoare expira termenul de 90 de zile pe care l-au avut la dispozitie bancile, IFN-urile si firmele de leasing pentru a modifica cele 7,7 milioane de contracte, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) 50/2010 privind modificarea acestora, lege publicata in Monitorul Oficial pe 11 iunie si care a intrat in vigoare pe 21 iunie. Desi mai sunt doar cateva zile pentru ca bancile sa respecte legea, multi clienti inca nu au fost anuntati ca trebuie sa vina la ghisee sa semneze noile documente. Cei care au trecut totusi pe la ghisee au avut parte, de multe ori, de surprize neplacute cand au citit contractele. Cele mai mari probleme, de departe, cu actele aditionale care trebuie semnate si adaugate la contractele vechi le-au avut cele aproape un milion de persoane, fizice si juridice, care detin peste 1,5 milioane de credite la banci. Motivul? Fie din graba de a respecta termenul impus de Guvern pentru a modifica vechile contracte, fie din neatentie sau din cauza lipsei unui personal bine calificat, bancile ofera clientilor acte aditionale care prezinta o multime de lucruri neclare, anunta Gandul.
Evadare cu avionul utilitar de sub nasul Securitatii. O stire facea senzatie in presa mondiala a anului 1980: in luna iulie, 20 de romani fugeau in Austria la bordul unui avion de erbicidat. Numarul din luna septembrie al „Historiei” reconstituie povestea fugii, asa cum reiese ea din documentele Securitatii. Succesul actiunii a atarnat insa de un fir de ata… Fuga din Romania, cu un avion utilitar, a unei familii extinse de 20 de oameni a rascolit lumea si a pus pe jar organele romanesti de Securitate. Avionul de erbicidat AN-2, pilotat de Aurel Popescu, a decolat in ziua de 3 iulie 1980, la ora 6.55, de pe terenul de lucru din satul Horea, comuna Vladimirescu, judetul Arad. A aterizat, cateva ore mai tarziu, intr-un lan de porumb din localitatea austriaca Pertlstein. In avion, locuri pe scaune erau doar cinci; toti ceilalti se ghemuisera in capacitatea de depozitare, adica pe podea, cu putine bagaje de mana, ca sa incapa cat mai multi. Pilotul, cu inca nouasprezece persoane, in cea mai mare parte fratii sotiei sale si familiile acestora, informeaza Adevarul.
Dan Diaconescu: In decembrie am facut un parteneriat cu Basescu. Sorin Ovidiu Vintu declara, miercuri, in fata instantei, ca, la referendumul din 2007, Traian Basescu ar fi venit la el pentru a-i cere sustinere. Intr-o interventie la Realitatea TV, Dan Diaconescu a confirmat existenta unui episod similar in cazul OTV. „Am facut un parteneriat cu Basescu in decembrie”, a marturisit micul mogul. „In decembrie am facut un parteneriat cu Traian Basescu in sensul ca domnia sa venea la OTV atunci cand dorea, si eu il invitam atunci cand simteam nevoia si domnia sa de asemenea venea. A fost un parteneriat in sensul ca Mircea Geoana nu a dorit sa participe la OTV si prin simpla prezenta a lui Traian Basescu s-a spus automat ca eu l-am ajutat”, a spus patronul OTV, Dan Diaconescu, la Realitatea TV. Totodata, spune micul mogul, satisfacut pe deplin de rezultatele alegerilor, presedintele Basescu i-ar fi multumit acestuia „si personal si indirect”, scrie Romania Libera.
SOV: „La referendum, Basescu a venit la mine sa-l sustin”. Sorin Ovidiu Vantu a declarat, ieri, in fata magistratilor care au judecat recursul formulat fata de decizia de arestare preventiva in dosarul in care este acuzat de favorizarea infractorului, ca procesul sau este unul politic, acuzand institutiile statului ca fac totul pentru a-l „satisface” pe presedinte. Decizia privind eliberarea sau mentinerea in stare de arest va fi data, astazi, la ora 15.00, cei trei magistrati ai completului de ieri trebuind sa cantareasca bine toate acuzatiile, probele, dar si apararile formulate. Desi, initial, a refuzat sa faca vreo declaratie in fata instantei, Sorin Ovidiu Vantu s-a razgandit dupa pledoariile avocatilor si a cerut cuvantul dezlantuindu-se intr-o serie de atacuri dure. „Ar fi fost suficient ca procurorul sa-mi ceara sa-i pun la dispozitie documentele care sa confirme disertatia procurorului de sedinta. Cifrele, da. Cheia insa este falsa. In maximum 6 minute am sa va spun de ce sunt aici si cat voi sta aici. Este o problema strict politica, este pacat ca atatea institutii sustin chefurile unui personaj”, a spus, ieri, in ultimul sau cuvant, Sorin Ovidiu Vantu, anunta Puterea.
Plesu, „agatat” in dosarul homosexualului Negoitescu. Andrei Plesu a fost vizat pentru postul de director al Europei Libere, dupa cum arata dosarul de la SIE al criticului Ion Negoitescu. Desi nu il cunostea pe Ion Negoitescu decat din scris, Andrei Plesu a devenit un personaj principal in dosarul creat de spionajul romanesc criticului homosexual dupa ramanerea in Occident. Motivul „agatarii” lui Andrei Plesu in acest dosar, datand din anii ’80, este propunerea de a lucra la Europa Libera, pe atunci obiectiv primordial al DIE. „Racolarea” lui Plesu de Europa Libera a fost conceputa de Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, exponentii asa-numitului „grup de la Paris”. Ion Negoitescu, si el un apropiat al acestora, a devenit astfel o sursa buna de informatii atat pentru americani, ce finantau postul, cat si pentru informatorii DIE, informeaza EVZ.
MAE: IT Morar, propus consul pentru ca este „personalitate a vietii publice”. Pentru cei care inca aveau dubii ca in tara numita Romania nu mai exista oameni exceptionali, avem dovada vie ca acestia respira printre noi. Un exemplu de personalitate exceptionala in tarisoara noastra, dar care trebuie recunoscuta si peste hotare, este Ioan T. Morar. Si nu zic asta niste neica nimeni ca noi, ci o alta personalitate, ministrul de Externe Baconschi… Si uite asa, culturistul de la Academia Catavencu nu a mai fost nevoit sa isi roada coatele trecind prin niste stadii de pregatire diplomatica, absolut obligatorii pentru muritorii de rind, dar care nu au invatat cum sa fie exceptionali. De altfel, acelasi raspuns primit de la MAE ne-a elucidat intru totul asupra motivului nominalizarii lui Morar pentru functia de consul general la Marsilia, scrie Kamikaze.
Soferi cu lefuri mai mari decat medicii. Ce salarii se ofera in Capitala. Un electrician cu 5 ani experienta poate obtine un salariu mediu de 646 euro pe luna, un sofer – 613 euro iar un medic primar – 430 euro. Romanii cu studii superioare sau diverse specializari pot obtine salarii mai mici atunci cand cauta un loc de munca, comparativ cu cei care nu au o pregatire inalta, potrivit unui portal de recrutare. Astfel in prezent un electrician sau un sofer profesionist din Capitala poate castiga mai mult decat un economist, un inginer sau un medic. Evident acestea sunt salarii oferite de angajatorii care au postat anunturi pe site-urile de recrutare dar lefurile pot diferi in functie de pregatire si experienta. „Pentru departajarea numarului mare de persoane care cauta un job in acest moment de criza, deseori, salariul este criteriul ultim in decizia angajatorilor, scrie Gandul.
Nuntile din Pitesti, luate la control de Garda Financiara. In aceasta vara, odata cu sezonul nuntilor, in vizorul Garzii Financiare Arges au intrat si lautarii care, desi sunt obligati de lege sa-si declare veniturile, cel mai adesea nu o fac. Ca sa se asigure ca sunt respectate prevederile Codului fiscal, seara, la nunti isi fac aparitia comisarii Garzii Financiare, incognito, care ii fotografiaza pe lautari cand primesc banii pentru dedicatii. „In timpul petrecerii pot exista comisari care sa vizualizeze si sa fotografieze muzicantii pentru a constitui o proba in vederea stabilirii veniturilor impozabile realizate de acestia”, a declarat seful Garzii Financiare Arges, Valeriu Minca. Controalele au loc si in restaurantele care detin bauturi alcoolice neautorizate sau care le permit nuntasilor sa puna invitatilor pe mese tuica produsa in gospodaria proprie si pentru care nu au acte de provenienta, anunta Adevarul.
„Scriitorii romani erau prea incurcati cu dictatura”. Academia Suedeza a afirmat ca a ales-o pe scriitoarea germana de origine romana Herta Muller pentru ca, „prin concentrarea poetica si prin franchetea prozei, zugraveste imaginea celor deposedati”. S-a nascut in 1953 la Nitchidorf, langa Timisoara. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata dupa ce refuza in mai multe randuri sa colaboreze cu Securitatea, informeaza Romania Libera.