Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Un caz ce merita sa fie intors pe toate fetele: clasa celor 27 de genii; Copos vrea sa il lase fara casa pe Dan Ioan Popescu; Stafie Constantin – locul I, Traian Basescu – locul II, in topul romanilor care au donat statului bani pentru combaterea crizei; Secretele Mineriadei/ Cum a fost lasat Manucu pe drumuri

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Un caz ce merita sa fie intors pe toate fetele: clasa celor 27 de genii. Caz incredibil la Colegiul National „Silvania”, din Zalau: 27 dintre cei 30 de absolventi ai unei clase a XII-a au avut media 10. In timp ce patru dintre ei au obtinut nota maxima si la Bac, unul a picat examenul. La un liceu din judetul Salaj, Colegiul national „Silvana”, din Zalau, s-a inregistrat in acest an un record absolut: 27 dintre cei 30 de elevi ai clasei a XII-a, profil uman – engleza intensiv, au terminat ultimul an de liceu cu nota 10 pe linie! Mai mult, sefa de promotie a primit doar nota zece in toti cei 12 ani de studii de pana acum. Este vorba despre Antonia Abrudan, fiica inspectorului general scolar de la Salaj, scrie EVZ.

Boc ii raspunde lui Basescu. Ce crede premierul despre termenul de 1 septembrie, dat de presedinte Guvernului. Premierul Emil Boc a declarat ca 1 septembrie este termenul convenit cu seful statului pana la care trebuie finalizata restructurarea de care depinde in buna parte revenirea, in sectorul public, de la 1 ianuarie, la un salariu mai mare decat cel actual redus cu 25%. Boc s-a aflat, vineri, la Galati, alaturi de ministrul de Interne Vasile Blaga, cei doi intalnindu-se cu Kristalina Georgieva, comisar european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la crize. Premierul a spus ca termenul 1 septembrie 2010 la care a facut referire presedintele Traian Basescu in interviul de joi de la TVR, este stabilit de Guvern si discutat cu presedintele Romaniei. „Practic, (este, n.r.) un lucru absolut necesar – sa ducem pana la capat procesul de restructurare de care depinde in buna parte revenirea de la 1 ianauarie la un salariu mai mare pe sectorul bugetar decat acela care este acum redus cu 25%. Dupa cum ati putut observa, Guvernul a luat deja masuri dure in acest sens, chiar in propria ograda, ma refer aici la reducerea numarului secretarilor de stat, subprefectilor si continuand cu toate structurile nationale si locale care fac parte din procesul de restructurare”, a spus Boc, anunta Gandul.

Copos vrea sa il lase fara casa pe Dan Ioan Popescu. George Copos s-a varat in afaceri atat de complicate cu statul, incat acum se afla in situatia unui caine care constata ca-si musca propria coada: a ajuns sa-l evacueze din casa pe un fost coleg de partid. Un apartament aflat la doi pasi de Guvern, unde locuieste de ani buni fostul ministru Dan Ioan Popescu, este revendicat prin instanta de patronul Rapidului, George Copos. Fostul vicepremier si patron al echipei de fotbal Rapid, George Copos, cere judecatorilor sa-l evacueze pe fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, din locuinta intrucat aceasta i-ar apartine, ca urmare a cumpararii drepturilor litigioase asupra proprietatii inca din anul 2001, informeaza Adevarul.

Se pregateste UE sa iasa din joc? UE a fost odata un club confortabil de tari vest-europene. Acum, cu 27 de membri si intinzandu-se de la Marea Baltica pana in Cipru, integrand zece tari ex-comuniste, cea mai buna justificare a ei poate fi de mijloc de gestionare a globalizarii, scrie The Economist, intr-o ampla analiza. Uniunea Europeana se confrunta cu o criza acuta in nucleul sau economic, format din cele 16 tari care folosesc moneda unica. Pietele si-au pierdut credinta ca economiile din zona euro vor converge intr-o zi datorita disciplinei monedei unice, care le neaga „ratacitilor” necompetitivi solutia devalorizarii, noteaza publicatia The Economist, citata de Agerpres. Dezbaterea despre cum sa se salveze moneda unica europeana de la dezintegrare este blocata, deoarece puterile dominante din zona euro, Franta si Germania, sunt de acord asupra necesitatii unei mai mari armonizari in cadrul ei, insa au pareri diferite despre ce trebuie armonizat, scrie Romania Libera.

Scandalul Lista lui Turcu continua: Tuca nu o sa mai doarma linistit pentru porcaria pe care a facut-o! Varujan Vosganian a pierdut procesul in care cerea daune de 300.000 de euro lui Liviu Turcu si lui Marius Tuca pentru publicarea in Jurnalul National a unui articol potrivit caruia liberalul ar fi fost agent al Securitatii, desi CNSAS a stabilit ca politicianul nu a fost informator. Varujan Vosganian a declarat pentru Puterea ca jurnalistul nu o sa mai doarma linistit, in ciuda faptului ca instanta i-a dat castig de cauza, iar Marius Tuca s-a abtinut in a comenta reactia senatorului PNL sau sentinta Tribunalului Bucuresti. Varujan Vosganian e hotarat sa mearga pana in panzele albe in procesul de calomnie pe care il are cu Marius Tuca. Fostul ministru al economiei si finantelor a declarat pentru ziarul Puterea ca inca nu a vazut decizia instantei, dar ca jurnalistul Marius Tuca nu va mai dormi linistit pana cand nu isi va cere scuze pentru faptul ca a publicat informatii conform carora Vosganian a fost ofiter al Securitatii ceausiste. Transimteti-i lui Marius Tuca ca nu o sa mai doarma linistit pana nu o sa dea socoteala natiunii pentru porcaria pe care a facut-o! a declarat Vosganian pentru Puterea.

Mircea Cosea: cota unica si-a trait traiul. Au inceput dezbaterile pe tema taxelor: un impozit progresiv aduce mai putini bani la buget, dar e benefic pentru cei cu venituri mici. Cota unica sau impozitare progresiva a veniturilor romanilor? Din perspectiva cetatenilor, cota unica ii favorizeaza pe cei cu venituri medii si mari, iar cea progresiva pe oamenii cu un buget mai restrans. In ceea ce priveste bugetul de stat, istoricul incasarilor arata o crestere a ponderii in economia nationala a veniturilor din acest impozit dupa introducerea cotei unice. Subiectul a revenit in dezbaterea publica dupa ce, la finele lunii trecute, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca acest subiect ramane deschis pentru anul viitor, anunta EVZ.

Stafie Constantin – locul I, Traian Basescu – locul II, in topul romanilor care au donat statului bani pentru combaterea crizei. Fix 729.077,08 lei, adica aproximativ 172.000 euro este suma pe care Ministerul Finantelor a reusit sa o stranga din donatiile romanilor, pana vineri, in contul 20.37.01.02 deschis la Trezorerie destinat „diminuarii efectelor crizei economice”. Aici fiecare persoana fizica poate contribui cu bani pentru a ajuta bugetul statului sa iasa din problemele financiare. Vineri Ministerul Finantelor a dat publicitatii si sumele precum si lista persoanelor care au facut donatii si au fost de acord cu dezvaluirea identitatii. In total, 21 de romani care si-au dezvaluit identitatea au virat, in iunie si iulie, ca „venituri ale bugetului de stat”, suma de 38.414 lei. Restul sumei pana la 729.077,08 lei a fost virata de persoane fizice care au dorit sa isi pastreze anonimatul, dupa cum reiese din anexele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, informeaza Gandul.

Secretele Mineriadei/ Cum a fost lasat Manucu pe drumuri. Adevarul publica astazi ultima parte a interviului cu inginerul care a scos Mineriada la lumina zilei. Gheorghe Dobre, care l-a dat afara din serviciu pe Manucu si care acum ocupa un post caldut in ministerul condus de Udrea, se spala pe maini de sacrificarea acarului. Fost inginer la Regionala CFR Craiova, Ioan Manucu (66 de ani) a reusit sa intarzie, pentru doua ore, venirea minerilor in Capitala, programata pentru data de 14 iunie, la ora 2.00 dimineata. Din ordinul sau, instalatia electrica a caii ferate intre punctele Lainici – Valea Sadului a fost decuplata, iar trenurile care mergeau pe directia Petrosani – Craiova – Piata Universitatii au ramas fara curent, scrie Adevarul.

Profesorul de Drept cercetat pentru mita de la Hyperion ar fi predat si la Academia de Politie. Profesorul de Drept Civil de la Universitatea Hyperion, Gheorghe Stancu, cercetat de DNA in dosarul in care 33 de studenti la Drept au platit pentru promovarea examenului de licenta, ar fi predat si la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza, au declarat, vineri, pentru NewsIn surse judiciare. Mai mult, in declaratia de interese din 2008 publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, profesorul universitar Gheorghe Stancu noteaza ca are functia de sef de catedra la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, detine jumatate dintr-un apartament din Bucuresti si jumatate dintr-un apartament situat in Snagov, plus o casa in Snagov si diferite procente din patru terenuri, tot in Comuna Snagov. In aceeasi declaratie, Stancu arata ca preda nu numai la Academie, ci si la Universitatea Hyperion si la Universitatea Ecologica din Bucuresti, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro