Subiectele zilei: Un psiholog îți explică de ce au nevoie salvatorii români să nu mai repete haosul de la Colectiv; Cu ce s-au ocupat unii parlamentari în timpul audierii miniștrilor propuși în Guvernul Ludovic Orban; Poveștile din spatele celor mai cunoscute melodii ale lui Mihai Constantinescu
O nouă țeapă TV, posibilă cu Gușă: Realitatea Plus, pe o firmă cu pierderi și datorii mari. Închiderea Realitatea TV de către CNA va fi contracarată de către Cozmin Gușă, vechi și nou pesedist, prin rezerva Realitatea Plus TV. Acest din urmă post este deținut de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Cine deține dreptul de a folosi licența Realitatea Plus? Conform CNA, care a și amendat postul în vara acestui an pentru nerespectarea legii audio-vizualului, este vorba de Geopol International SRL. Firma este deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme. Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în general, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat, scrie DW.
Poveștile din spatele celor mai cunoscute melodii ale lui Mihai Constantinescu. Mihai Constantinescu, artistul care a murit, marți seara în Spitalul Floreasca la vârsta de 73 de ani, a lansat unele dintre cele mai cunoscute melodii românești din toate timpurile. „O lume minunată” a fost lansată în anul 1979, iar de atunci este un imn pentru familii. Piesa a fost compusă într-o jumătate de oră, așa cum a mărturisit Mihai Constantinescu într-o emisiune. Povestea din spatele melodiei „Iubiți și câinii vagabonzi” este una tristă. Mihai Constantinescu a scris cântecul pentru un câine de care s-a atașat și pentru care a suferit, notează Libertatea.
Cu ce s-au ocupat unii parlamentari în timpul audierii miniștrilor propuși în Guvernul Ludovic Orban. Au scris mesaje de dragoste femeilor din viaţa lor, au transmis pe Facebook ore în şir şi au făcut glume nesărate pe seama colegilor. Sunt câteva dintre preocupările senatorilor şi deputaţilor în timpul audierilor ministrilor propuşi în Cabinetul Ludovic Orban. De departe s-au remarcat social-democraţii din comisia de buget care au avut remarci jignitoare la adresa colegilor din opoziţie. Atmosfera l-a relaxat atât de tare pe un deputat, încât s-a apucat să îi trimită unei doamne un buchet cu flori, virtual, scrie Digi24.
Managerul orașului, trimis la munca de jos de primarul Boc: să curețe din barcă Someșul de gunoaie. În ziua de dezbatere cu tema „Un Someș mai curat”, primarul Emil Boc spune că e mai complicată colaborarea cu Apele Române în ceea ce privește curățarea Someșului de gunoi. A făcut spectacol chiar la o emisiune locală de pe Facebook și a ținut să le spună clujenilor că i-a spus managerului orașului că, dacă nu reușește să se înțeleagă cu cei de la Apele Române, se va urca singur în barcă și va curăța Someșul de gunoi, pe raza municipiului. În Cluj-Napoca, Someșul este la fel de murdar ca acum trei luni. În Florești, stituația în care se regăsește râul e dramatică, se arată în articolul Actual de Cluj.
Primarul ”gargară” de la Iași. Cât postează pe Facebook şi câtă treabă fac edilii marilor orașe. În virtutea transparenţei, aproape toate administraţiile locale îşi promovează acum activitatea cât mai detaliat în mediul online. Este vorba de acel flux de informaţii controlat, care prezintă lucrurile şi evenimentele „de bine“. Celelalte informaţii se regăsesc, de regulă, în paginile ziarelor independente. Sunt şi primării care, din diverse motive, nu au nici măcar pagină de internet, de obicei comunele mici şi/sau situate departe de centrele urbane. În schimb, municipalităţile marilor oraşe sunt foarte active în mediul online. Dintre oraşele comparabile ca mărime, cea mai numeroasă secţie funcţionează la Primăria Iaşi, iar cea mai mică, la Oradea. Culmea: eficienţa acestor două administraţii pare a fi invers proporţională cu «gargara» fiecăruia de pe Facebook, potrivit Ziarul de Iași.
PSD a închis 115 biblioteci și în anul 2018. Din 2012 s-a pus lacătul pe 1.830. România a închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci, peste 200 pe an. Pentru majoritatea covârșitoare a românilor, bibliotecile reprezintă singura alternativă la prețul prohibitiv al cărților. În ultimii șapte ani de când PSD a fost la putere, condus de Ponta, Dragnea sau Dăncilă, media anuală a bibliotecilor închise anual s-a mărit. Din 2012, PSD a pus lacătul pe un număr impresionant de biblioteci: 1.830, media ajungând la 260 de biblioteci închise anual. De la 11.309 de biblioteci câte funcționau în anul 2012, s-a ajuns la 9.594 în 2017, scrie News Week.ro.
Un psiholog îți explică de ce au nevoie salvatorii români să nu mai repete haosul de la Colectiv. Orlando Șchiopu, actual colonel și șef ISU, unul dintre superiorii care coordonau echipajele în noaptea de 30 octombrie 2015, spunea: „Să știți că noi nu suntem pregătiți în cursuri sau în școli pentru dezastre”. Însă recrutarea nu reflectă realitatea muncii, autoritățile nu sunt interesate de sănătatea psihică și bunăstarea lor, iar instrumentele de testare sunt (din câte știu) variante ale unor teste psihometrice învechite (din anii ’70) și nereprezentative pentru realitatea de azi. Practic, testele sunt trecute de oameni îndeajuns de inteligenți să intuiască răspunsurile dezirabile, relatează Vice.