Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Un roman vrea sa-si faca pasaport. Documentul pe care sectia de eliberare trebuie sa-l primeasca obligatoriu; Balcanii de Vest, poligonul de teste al propagandei ruse

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Un roman vrea sa-si faca pasaport. Documentul pe care sectia de eliberare trebuie sa-l primeasca obligatoriu.Ministerul Finantelor are in vedere extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii in relatia cu institutiile publice, pentru toate modalitatile de plata existente la nivel national (internet banking, mobile banking, terminale de plata si ATM-uri apartinand institutiilor de credit). Aceasta prevedere face parte din seria de modificari ale Codului fiscal si al celui de procedura fiscala, lansate in dezbatere publica si vizand masuri de simplificare si de acordare a unor facilitati pentru mediul de afaceri si pentru anumite categorii de persoane fizice. Pachetul vizeaza modificari ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala, precum si ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si OUG 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului. Un prim set de masuri prevede extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii in relatia cu institutiile publice, pentru toate modalitatile de plata existente la nivel national (internet banking, mobile banking, terminale de plata si ATM-uri apartinand institutiilor de credit), scrieGandul.

Balcanii de Vest, poligonul de teste al propagandei ruse.Statele din Balcanii de Vest sunt importante pentru politica externa a presedintelui rus Vladimir Putin. Campania de propaganda a Rusiei este foarte concentrata si vizeaza comunitatile vorbitoare de limba slava si ortodoxe, in general, pe sarbii din Balcani. Principalele instrumente ale politicii de intoxicare ale Rusiei sunt postul de televiziune RT si agentia de stiri in limba sarba Sputnik Srbija, scrie „Washington Post”. Multi rusi au vazut in destramarea Iugoslaviei o umilinta pentru Rusia , deoarece Occidentul a ignorat punctele de vedere ale Moscovei . Liderul de la Kremlin nu s-a impacat cu ideea ca Rusia a pierdut influenta in Kosovo, dar s-a folosit de modalitatea prin care aceasta provincie si-a dobandit autonomia si independenta fata de Serbia aplicand aceeasi metoda in regiunile separatiste din Gerogia, Abhazia si Osetia de Sud, in 2008, si in Crimeea, in 2014. Occidentului i s-a raspuns cu armele sale, informeazaAdevarul.

Parlamentarii romani au invadat pamantul.Senatorii PSD, ALDE, PUR et comp au pogorat intre noi, la doar cateva luni inaintea alegerii viitorului Parlament al Romaniei, spre a ne demonstra ce inseamna autentic parlamentarism extraterestru. De cate ori se apropie toamna electorala, ma intristez. Si mi se instaleaza in timpane grandioasa si tacticoasa, vocea de bariton cumpanita a nemasuratului Nichita. Imi vine, irepresebil, sa exclam, parafrazandu-l pe marele poet, acopera-mi, popor roman, inima cu ceva, cu umbra unui sequoia, „sau mai bine cu umbra ta”. Poate asa sa nu ne mai raneasca pana in rarunchi spectacolul degradarii generale a romanilor cotropiti de proprii lor politicieni, oferit de parlamentarii Romaniei neoiliesciste. Ca supravietuitori miraculosi ai ideii de democratie originala, cei din urma s-au vazut recrutati si ca protagonisti merituosi, cu eroi ca Dragnea si Oprea in frunte, ai unui film cu martieni si mafioti din galaxii indepartate. La exact un veac si jumatate de la nasterea sa, parlamentarii PSD, ALDE si PUR, si nu doar ei, s-au gandit pesemne, sa reediteze in onoarea marelui H.G. Wells, autorul „Razboiului lumilor”, scenariul radiofonic care l-a facut celebru si pe Orson Welles, informeazaDeutsche Welle.

Am facut practica la Spitalul Nr. 9 din Bucuresti, printre copii care se lupta cu boli mintale.Problemele sau tulburarile psihice, in general, au fost si inca sunt un subiect tabu in Romania. Pentru majoritatea oamenilor, problemele psihice sunt automat sinonime cu „uita-te si la nebunul asta”, iar psihiatria inca e asociata cu aspecte negative religioase sau mistice. Am avut ocazia sa testez toate lucrurile astea in anul II de facultate, cand, timp de un semestru, am facut practica in cadrul Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, la sectia de Pediatrie. In orele de practica imi erau prezentati diversi pacienti, copii cu diverse afectiuni sau tulburari psihice, pentru ca sa le pot recunoaste, invata si analiza in detaliu. In semestrul ala am reusit sa extrag niste concluzii, care, din punctul meu de vedere, sunt extrem de relevante pentru cum vad romanii psihiatria si actul medical, in general. Concluzii care, sper, te vor face sa deschizi ochii si sa privesti ideea de boala psihica dintr-un alt unghi. Daca prin practica iti imaginezi ceea ce mi-am imaginat si eu, adica noi, studentii, cum insotim medicii, asistentele si infirmierele la administrarea tratamentelor, terapii specifice sau pur si simplu la observarea pacientilor, esti complet pe langa, noteazaVice.

Romania devine un jucator tot mai activ in cursa aerospatiala.Dezvoltarea fabricilor de componente pentru avioane, elicoptere sau instalatii cosmice urmeaza traseul deja parcurs de companiile internationale de componente auto. Romania devine tot mai mult un jucator important in domeniul industriei aerospatiale. In toata tara au aparut in ultimii ani fabrici care produc diferite tipuri de componente de metal, cabluri electrice sau servicii de monitorizare sau software. Cazul fabricii de elicoptere de la Ghimbav este binecunoscut, iar vizita presedintelui francez Francois Hollande a fost bine mediatizata. Insa exista si alte unitati economice producatoare de componente pentru aceasta industrie. Incet-incet, se formeaza o adevarata retea de fabrici, institute, centre de cercetare si universitati implicate in acest domeniu. Modelul dupa care evolueaza aceasta industrie seamana cu cel dupa care a evoluat si industria producatoare de componente auto la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000. Concret, pentru a atrage investitori in acest domeniu, este nevoie sa fie intruniti mai multi factori: sa existe ingineri capabili sa utilizeze noile tehnologii pe care le presupune aceasta industrie, sa existe o forta de munca bine calificata in domeniul industrial, dar si o infrastructura decenta, care sa asigure, de exemplu, energie electrica la un nivel decent, spuneRomanie Libera.

Romania, in grupul celor 7 tari din UE care se angajeaza ferm sa primeasca de 10 ori mai multi refugiati decat in 2015.Miscarea urmeaza a fi confirmata, in orele urmatoare, de cei direct interesati, daca se poate, cu cifre exacte raportate la capacitatea de primire existenta la nivelul fiecarui stat. Cum ar veni, in limbaj obisnuit, este poarta diplomatica, pe cat de oportuna pe atat de general formulata, pentru a permite unora dintre Statele membre sa joace cartea europeana, multumind peste poate Comisia si pe Jean Claude Juncker, fara a se expune acuzatiei ca „ati urmat orbeste indicatiile de la Bruxelles”. Mai mult, o asemenea decizie pune cele 7 state la adapost de o eventuala reactie dura a Comisiei care, la limita, ar putea sa ceara socoteala in fata Curtii Europene de Justitie acelor State Membre care nu si-au indeplinit pe deplin obligatiile asumate. Despre ce e vorba? Foarte simplu si, in acelasi timp, foarte complicat sau greu de asumat de opiniile publice din Statele Membre: la Bruxelles, liderii lor si-au luat, si-au asumat oficial, sub semnatura, in numele tarilor lor, obligatii ferme care veneau sa confirme intru totul propunerile Comisiei Europene privind sistemul de relocare a migrantilor, validand astfel tintarul stabilit pe baza unui calcul matematic criticat ulterior drept absurd si ridicol, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro