Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Urechile" SRI. Reportaj in Centrul Tehnic de Securitate, inima sistemului de interceptari telefonice; SUA critica Romania pentru coruptia din sistemul public; Chestiunea vizelor – promisiuni, presiuni si amanari

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

SUA critica Romania pentru coruptia din sistemul public. Raportul Departamentul de Stat al SUA (Ministerul de Externe) privind respectarea drepturilor omului critica discriminarea romilor, abuzurile politistilor, coruptia din institutiile statului si atacurile nesanctionate la adresa libertatii presei Constitutia si legea interzic astfel de practici, dar exista date furnizate de ONG-uri si mass-media, care arata ca politistii si jandarmii au batut si abuzat detinuti, persoane din arestul preventiv, romi si alti cetateni si, in majoritatea cazurilor, ofiterii au fost exonerati. Un raport al APADOR-CH din august a aratat ca din 3.034 de plangeri de abuzuri la adresa politiei, intre 2012-2014, doar 14 au ajuns in instanta si doar in 4 dintre acestea, ofiterii de politie au fost condamnati, scrieEVZ.

„Urechile” SRI. Reportaj in Centrul Tehnic de Securitate, inima sistemului de interceptari telefonice. Decizia Curtii Constitutionale care a interzis interceptarile SRI in dosarele penale a pus la grea incercare anchetele procurorilor. Sistemul a fost modificat, pentru ca fiecare institutie abilitata de lege sa asculte telefoane sa aiba acces separat. Informatia in sistem nu circula in clar, ci este criptata si stocata in formate diferite. Centrul Tehnic de Securitate, divizia din SRI care are in atributie interceptarile, este adapostit de o cladire veche din Bucuresti. Aparent, nimic nu lasa de inteles ca prin aparatura din aceasta cladire banala trec convorbirile a zeci de mii de persoane. Dupa ce patrunzi in interior, ai o puternica senzatie de deja-vu, ca te-ai intors in timp. Evident, trebuie sa faci abstractie de portile de securitate si sereistii in uniforma care te verifica temeinic. Linoleumul, zugraveala cu calciu de pe pereti, asa cum se facea acum 30 de ani, fotografiile inramate ale picturilor lui Luchian sau Grigorescu puse pe pereti iti dau impresia ca te afli in sediul unei institutii oarecare. Ceea ce tradeaza ce se intampla cu adevarat in spatele usilor inchise sunt doar cateva mici detalii: canelurile pentru mascarea manunchiurilor groase de cabluri, care se vad peste tot, au la imbinari sigilii ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat). De asemenea, pe usi sunt autocolante cu „Zona de securitate”, anuntaAdevarul.

Chestiunea vizelor – promisiuni, presiuni si amanari. Pe agenda UE, dezbaterea referitoare la liberalizarea vizelor revine ciclic, de ani buni. Vizele sunt teme fierbinti in doua dosare diferite – politicile de vecinatate si relatia transatlantica. Pe de o parte, ridicarea restrictiilor de circulatie pentru statele candidate la aderare a fost si ramane un factor motivational cu valente simbolice. Institutiile comunitare trebuie sa-si asume deciziile politice privind relaxarea vizelor, indiferent daca tarile solicitante indeplinesc criteriile tehnice obligatorii. Pe de alta parte, faptul ca SUA si Canada mentin obligativitatea vizelor pentru unele tari membre UE pune Bruxelles-ul in situatia de a raspunde nemultumirii cetatenilor discriminati si de a gestiona efectele propriilor indecizii. Interesul special al nord-americanilor pentru incheierea unor tratate comerciale ofera insa Bruxelles-ului posibilitatea de a folosi vizele ca mijloc de presiune in negociere sau ca argument pentru tergiversari, informeazaRomania Libera.

Comuna din Romania in care lupta anti-coruptie a lasat un singur om in toata primaria. „Eu centrez, eu dau cu capul”. Bate vantul prin multe primarii din tara, unde alesii locali au fost acuzati de coruptie. Iar situatia unei comune din Valcea este de Cartea Recordurilor. Primarul si 11 angajati au fost trimisi in judecata si sarcinile au fost preluate de un singur consilier local. Depasit de situatie, el asteapta alegerile din iunie, cand spera ca lucrurile se vor schimba. „Eu centrez, eu dau cu capul…”, rade consilierul, care este acum si primar interimar. Dumitru Enescu a devenit primar interimar al comunei Maldaresti, situata langa Horezu, in Valcea, dupa ce, in toamna anului trecut, fostul edil, Ionel Dragu, a ajuns dupa gratii, scrieStirileProtv.ro.

Noi cumparaturi la Cotroceni: Medalii de doua milioane de lei. Administratia Prezidentiala a atribuit, prin licitatie deschisa, un contract in valoare de aproape 2 milioane de lei regiei autonome Monetaria Statului pentru furnizarea de ordine si medalii nationale, potrivit unui anunt publicat pe SEAP pe 12 aprilie. Contractul a fost atribuit pe 11 aprilie, iar criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut. Valoarea totala a contractului este de 1.994.675,46 de lei, fara TVA. Anuntul implica incheierea unui acord-cadru, care are o durata de 48 de luni, de la data atribuirii contractului, potrivit anuntului initial de demarare a acestei proceduri de licitatie deschisa. Conform sursei citate, principala modalitate de finantare a contractului este bugetul de stat. In conformitate cu Legea 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, Administratia Prezidentiala asigura necesarul de decoratii care sunt conferite de catre presedintele Romaniei, se arata in caietul de sarcini al acestei licitatii, care a fost publicat pe SEAP, anuntaEVZ.

Panama Papers: Aurul de Rovina, ascuns in Insulele Virgine. Cine este miliardarul nevazut care tinteste resursele Romaniei. Exploatarea aurului de la Rovina, din judetul Hunedoara, se desfasoara printr-o firma offshore din Caraibe, iar dosarele ￯Panama Papers￯ arata ca in spatele acesteia se afla miliardarul elvetian Jean Claude Gandur, un om de afaceri controversat, care s-a imbogatit tranzactionand resurse in tari precum Nigeria, Congo, Gabon, Costa de Fildes sau Irak, scrie RISE Project. Zacamantul de la Rovina se afla la 20 de kilometri de Rosia Montana, iar geologii estimeaza ca in cele trei perimetre care constituie exploatarea se gasesc 180 de tone de aur si 400.000 de tone de cupru, potrivit sursei citate. In 2013, Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara, afirma ca zacamantul de la Rovina contine mai putin, respectiv 120 de tone de aur si 100.000 de tone de cupru. Spre deosebire de Rosia Montana, insa, aici resursele se gasesc intr-un mineral de cupru diseminat in masa unui corp de porfire. Acestea se pot separa prin metoda flotatiei, tehnologie care nu foloseste cianura, asa cum era necesar la Rosia Montana. Acum, scurgerea de informatii de la casa de avocatura panameza Mossack Fonseca, arata cine e de fapt in spatele exploatarii, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro