Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Vanghelie, la un mic distanta de Barack Obama: "Despre presedintele Obama ce sa spun? E bun"; Razboi total Igas – "Doi si-un sfert"; Moartea lui Culianu, un mister si dupa 20 de ani; Topul celor mai scumpe cutremure din toate timpurile

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Razboi total Igas – „Doi si-un sfert”. Surse EVZ precizeaza ca Traian Igas stia despre implicarea secretarului general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu, in dosarul Constanta Sud Agigea, inca din luna ianuarie a acestui an. Potrivit acelorasi surse, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a trimis o Nota de Informare ministrului Igas, referitoare la implicarea lui Mironescu in contrabanda din Portul Constanta. Igas neaga informatia si anunta ca a dispus verificari la fosta UM 0215 (Doi si-un sfert), tocmai pentru a se stabili cine este vinovat de faptul ca nu a fost informat cu privire la implicarea lui Laurentiu Mironescu in scandalul spagii din Portul Constanta, scrie EVZ.

Vanghelie, la un mic distanta de Barack Obama: „Despre presedintele Obama ce sa spun? E bun”. Aflat in vizita in Statele Unite ale Americii la invitatia A.I.P.A.C. (American Israel Public Affairs Committee- n.r.), primarul sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie, s-a intalnit cu presedintele Obama , cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si a avut timp si de un mic si o bere pe o pajiste in Silver Spring, Maryland. Din SUA, primarul Marian Vanghelie a declarat pentru gandul : „Despre presedintele Obama ce sa spun? E bun. Altfel se vad lucrurile in realitate. La intalnire au participat 350 de congresmeni. A fost toata conducerea Americii. Romania a fost aplaudata, toata delegatia in frunte cu mine. Totul a fost la superlativ”, anunta Gandul.

Fumatul interzis in masina de serviciu. Fumatorii nu-si vor mai putea aprinde tigarile in masinile de serviciu, in taxiuri sau in ambulanta, potrivit unor amendamente aduse ieri de Comisia de sanatate din Senat legii pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Propunerea de modificare a Legii 349/ 2002 cuprinde prevederea ca fumatul sa fie interzis complet in spatiile publice. Senatorii spun ca prin „spatiu public” se intelege orice zona la care are acces publicul larg, indiferent de forma de proprietate, de stat sau privata, inclusiv masina de serviciu. „Prin amendamentele aduse legii, noi am vrut sa aliniem legislatia noastra la cea europeana, informeaza Adevarul.

Moartea lui Culianu, un mister si dupa 20 de ani. Profesorul Ioan Petru Culianu, una dintre cele mai stralucite minti ale culturii romane, a fost ucis in 21 mai 1991, in toaleta Universitatii din Chicago. A fost tras un singur glont, in ceafa. Nici pana astazi, autoritatile americane nu au aflat cine este asasinul. Crima executata cu sange rece este in continuare, si dupa 20 de ani, sursa unor speculatii privind vinovatul, mai ales ca ulterior, Ion Pacepa a comentat ca glontul tras in ceafa este „o tipica executie in stil KGB-ist”, ceea ce a hranit imaginatia. Culianu a fost asasinat chiar de ziua onomastica a mamei sale, iar singurii care au celebrat au fost cei de la partidul si revista Romania Mare, spune la randul sau, istoricul Andrei Oisteanu, scrie Romania Libera.

Cei care au pus adevarul mai presus decat viata. Anual, UNESCO acorda un premiu prin care gratifica devotamentul ziaristilor care – infruntand amenintari cu moartea, regimuri politice opresive sau medii sociale dominate de extremism si mafie – continua sa-si faca meseria. Personalitatea careia ii e inchinat premiul, gazetarul columbian Guillermo Cano, a fost ucis de traficantii de droguri in 1986. Distinctia „Guillermo Cano” a fost instituita in 1997 si, pe langa onoruri, presupune inmanarea unui cec de 25.000 de dolari. Luna aceasta – pe 3 mai, de Ziua Libertatii Presei – ea a fost acordata iranianului Ahmad Zeidabadi, detinut politic al regimului de la Teheran. Pe fotoliul pregatit pentru Zeidabadi in aula newyorkeza a ceremoniei organizate de UNESCO, a stat doar fotografia lui, nu si ziaristul in carne si oase. Zeidabadi se afla in penitenciarul „Rajai Shahr”, acolo de unde numeroase voci ale societatii civile incearca sa il elibereze, anunta EVZ.

Cine este „omul de la capatul tunelului”? Interceptarile din dosarul MAFIEI din Vama Constanta. La instanta suprema sunt audiati cei 28 de inculpati retinuti in dosarul afacerilor ilegale din Portul Constanta. Potrivit dispozitiei judecatorului, inculpatii dau declaratii separat, ei fiind dusi in arestul instantei pana cand sunt chemati pe rand sa dea declaratii. Unii dintre avocatii care au asistat la audieri au declarat jurnalistilor ca toti cei opt inculpati audiati pana la ora 20.30, printre care fostul secretar general al MAI, Laurentiu Mironescu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, Eugen Bogatu, seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, Liviu Durbac si Aurelian-Catalin Pilca, au fost intrebati „insistent” de catre procurorul de sedinta – Gheorghe Bocsan – daca au avut legaturi directe sau indirecte cu seful ANAF Sorin Blejnar sau daca sume de bani din afacerile din Portul Constanta ajungeau la ANAF. Potrivit avocatilor, toti cei opt ar fi raspuns negativ la aceste intrebari, informeaza Gandul.

„Oamenii e fiare, scapa cine moare!” Dincolo de tragicul indiscutabil si de curajul oamenilor care au iesit in strada inainte de fuga lui Ceausescu, Revolutia de la Brasov a avut si o latura comica, importanta in felul ei. Nu se poate trece peste ea pentru ca nu se poate trece peste realitatea anului 1989, cu oameni naivi si usor de manipulat, cu viciile si cu nebuniile lor. O revolutie rascoleste in adancurile societatii si aduce la suprafata eroismul, dar si mizeriile ei. Asa a fost si in decembrie 1989. La Brasov s-a intamplat ca peste tot in tara. Majoritatea celor care au patruns in Judeteana de Partid in dupa-amiaza de 22 decembrie erau nerabdatori sa simta primele beneficii palpabile ale libertatii, scrie Adevarul.

Topul celor mai scumpe cutremure din toate timpurile. Dezastrul din Japonia obliga companiile de asigurare sa isi reevalueze strategiile in conditiile in care cutremurul si toate evenimentele care l-au urmat au generat pagube de zeci de ori mai mri decat orice alt dezastru din epoca contemporana Doar putin peste 10% din pagubele economice provocate de cutremurul din Japonia vor fi suportate de companiile de asigurare, arata o prezentare a Guy Carpenter, unul dintre liderii mondiali ai brokerilor de reasigurare. Cu toate acestea, valoarea imensa a pagubelor produse de cutremur, de cel putin zece ori mai mare decat a daunelor provocate de orice alt eveniment similar din istoria recenta, a determinat companiile de asigurare si reasigurare sa isi modifice strategiile pentru viitor, apreciaza specialistii Guy Carpenter, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro