Subiectele zilei: Viața pacienților condamnați internați la Psihiatrie; Traian Băsescu, comentariu despre ideea Vioricăi Dăncilă de a-l suspenda pe președinte: „În ce restaurant era?”; Trei luni după tragedia de la Caracal
Viața pacienților condamnați internați la Psihiatrie. Povestea lui Nicolae, care a scos ochii altui pacient. Cele mai recente date ale Eurostat arată că în țara noastră sunt 85 de paturi la psihiatrie la suta de mii de locuitori. Media europeană este de 65 de paturi. De ce are România atât de mulți oameni internați în secții de psihiatrie, în noul episod Pacient în România. În acest spital de maximă siguranță, l-am găsit pe Nicolae, un tânăr de 20 de ani care a crescut de la 2 ani în centrele sociale. De anul trecut este în spitalul-pușcărie, pentru că i-a scos ochii unui alt pacient. Gestul extrem de agresiv al lui Nicolae a făcut o victimă, Marcel a fost pedepsit, iar statul consideră cazul închis. Psihologul care i-a urmărit evoluția de-a lungul vieții crede însă că și Nicolae e o victimă. Victima sistemului de psihiatrie din România, conform Digi24.
MagiCamp, locul în care copiii cu probleme oncologice uită de suferință și își regăsesc copilăria. MagiCamp este o tabăra în care ajung copiii cu probleme oncologice, un loc special gândit pentru ei. Aici, micuții uită de boli, suferință, tratamente și își recâștigă copilăria pe care au pierdut-o prin spitale, luni și ani la rând. Se joacă, se încarcă de energie, găsesc puterea să lupte cu ajutorul specialiștilor și voluntarilor. De ajutor au nevoie nu doar copiii, ci și părinții lor, pentru că odată ce această boală cruntă lovește un copil, toată familia are de suferit. Acești copii și-au pierdut copilăria din cauza unor boli cu nume complicate care i-au țintuit prin spitale, luni și ani la rând. Acum și aici o recâștigă și se bucură din plin de ea, relatează Știrile Pro Tv.
Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, despre scrisorile britanice privind Brexit-ul: Un joc cu sumă nulă, aruncat rușinos pe masa UE. Conducerea UE a primit din Marea Britanie două scrisori în același timp – una emisă de Camera Comunelor, nesemnată intenționat de premier, alături de alta, trimisă fără acordul propriului guvern, de același premier – și este nevoită să aleagă între două documente vulnerabile juridic. Adică între amânarea încă o dată a Brexitului, stabilit de comun acord pentru 31 octombrie, sau ignorarea cererii de amânare. Un nou Referendum pe tema Brexit-ului pare a fi soluția rămasă, pentru ieșirea din manipularea ordinară a primului Referendum, pe aceeași temă, din 2016, scrie Libertatea.
„Cartierul Florești din Cluj, o mașină de spălat bani negri. Oamenii sunt ca oile de pe care se profită”. Un nou exemplu din urbanismul sălbatic practicat în Florești, cea mai mare comună din România, lipită cu blocuri de municipiul Cluj-Napoca, circulă în mediul on-line. Pe strada Subcetate 12 E se construiește un nou bloc lipit de blocul vecin, cu acte în regulă semnate de primar și arhitectul șef cu drept de liberă practică retras de Ordinul Arhitecților. E doar un exemplu care arată unde s-a ajuns în urbanism în comună. Se taie autorizații pe bandă rulantă pentru bloc lângă bloc, pentru turnuri lângă bloculețe, într-o înghesuială care deja s-a încetățenit ca „urbanismul a la Florești”, în sens negativ, printre specialiști dar care este girat în continuare de primăria din localitate, notează Actual de Cluj.
Traian Băsescu, comentariu despre ideea Vioricăi Dăncilă de a-l suspenda pe președinte: „În ce restaurant era?” Fostul președinte Traian Băsescu, suspendat de două ori, dar care și-a păstrat funcția după referendum, a comentat ideea enunțată ceva mai devreme de Viorica Dăncilă, de a-l suspenda pe actualul președinte, Klaus Iohannis, pe care îl acuză că nu respectă deciziile Curții Constituționale refuzând numirea miniștrilor interimari. „În ce restaurant era?” a întrebat Traian Băsescu. Traian Băsescu s-a arătat sceptic că un asemenea demers i-ar aduce un câștig de imagine Vioricăi Dăncilă în ochii electoratului, se arată în articolul Digi24.
Cum arată noua listă de miniştri PNL. Ce nume sunt bătute în cuie. Raluca Turcan intră în Guvern. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, ar putea fi vicepremier sau ministru al Dezvoltării în Guvernul Orban, susţin surse politice pentru Adevarul. La Dezvoltare, portofoliul cu ce mai mulţi bani pe mână, mai sunt în cărţi Robert Sighiartău şi Laurenţiu Leoreanu. Sănătatea va reveni unui manager de spital performant, în timp ce Externele şi Apărarea sunt rezervate pentru consilieri prezidenţiali. Justiţia e disputată de trei deputaţi. Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei în guvernările PNL şi PDL, ar putea reveni în funcţie în Guvernul Orban, susţin surse politice pentru Adevărul. Predoiu se luptă pentru portofoliu cu deputatul Ioan Cupşa. A treia variantă pentru Ministerul Justiţiei e deputatul Gabriel Andronache, pricipalul jurist al PNL.
Trei luni după tragedia de la Caracal. Peste strigătul Alexandrei s-au așternut praful și pulberea din curtea casei ororilor lui Dincă. După aproape 3 luni, peste emoția colectivă și peste strigătul disperat pentru ajutor al Alexandrei s-a așternut praful. În fața porții lui Dincă nu mai e nici o televiziune, de aici nu se mai dă nici un “breaking news”. Doar trei tineri veniți din Argeș la Caracal, special pentru “casa groazei”, stau pe bordura de vizavi și privesc meditativ. În curtea “casei groazei” era aproape imposibil să intri până acum aproape două luni, când fiecare metru era verificat de anchetatori, în căutarea oricărei dovezi care să probeze cele două crime recunoscute de Dincă. Acum, fără nici o pază, poți intra nestingherit, ca la un obiectiv turistic, conform Libertatea.