Subiectele Zilei: Victor Atanasie Stanculescu i-a cerut presedintelui Basescu sa-l gratieze in 2011: "Probabil se gandeste si acum"; Falimentul "Abramburicai". Azi culege ce a semanat; Primarii le-au pus gand rau "hingherilor" de masini; Istoriografia Transilvaniei, un camp de razboi secular
Falimentul „Abramburicai”. Azi culege ce a semanat. Ecaterina Andronescu a revenit la tanc in fruntea Ministerului Educatiei. Astazi, ea culege roadele mandatelor anterioare, cand a distrus invatamantul profesional si a obligat tinerii, indiferent de interese si capacitati, sa se inscrie la liceu, pentru a alimenta fabricile de diplome. Examenul de Bacalaureat nu este pentru toata lumea – iar acest lucru este demonstrat de rezultatele obtinute la acest examen pentru doi ani consecutiv. Rezultatele inregistrate la acest examen in ultimii doi ani sunt incununarea politicilor educationale implementate de Ecaterina Andronescu in timpul mandatului sau anterior, din anii 2008-2009. Cei care au terminat liceul anul trecut si anul acesta sunt exact cei intrati cu forta in invatamantul liceal in 2009, dupa ce ministrul Educatiei de atunci, recunoscuta sub apelativul „Abramburica”, a eliminat scolile profesionale din sistemul educational, scrie EVZ.
Victor Atanasie Stanculescu i-a cerut cerut presedintelui Basescu sa-l gratieze in 2011: „Probabil se gandeste si acum”. Fostul general Victor Atanasie Stanculescu, aflat in Penitenciarul Jilava, spune ca i-a cerut presedintelui Basescu sa-l gratieze, insa nu a primit inca un raspuns de la acesta, dupa mai mult de un an de la solicitare. Stanculescu a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav in dosarul Revolutiei de la Timisoara. El a acordat, din inchisoare, un interviu pentru Romania TV. „Pe 15 octombrie 2008 am fost condamnat. La ora 18 incepusem o conferinta de presa si au venit sa ma ia de acolo. Ma asteptam sa vina, dar nu chiar acolo, la conferinta. Credeam ca mai asteapta. Nici pana acum nu a aparut motivarea respingerii recursului si astept, ca nu pot sa atac daca nu am motivarea”, a declarat Stanculescu, pentru Romania TV, anunta Adevarul.
Purtatorul de cuvant al Comisarului Viviane Reding, despre acuzatiile lui Dan Sova: „Este absurd sa faci un jurnalist responsabil pentru o pozitie a Comisiei Europene”. Mina Andreeva, purtatoarea de cuvant a Comisarului European pe Justitie Viviane Reding, infirma acuzatiile aduse de senatorul PSD Dan Sova jurnalistei RRA Carmen Valica. Politicianul a spus ca jurnalista a tranmis informatii false la Bruxelles, care ar fi determinat reactiile negative ale oficialilor. „Comisia Europeana este o institutie europeana independenta, care isi fundamenteaza declaratiile si opiniile pe fapte si pe lege. A face jurnalistii responsabili pentru o pozitie a Comisiei este, sincer vorbind, absurd si profund ingrijorator”, a raspuns Mina Andreeva, purtatorul de cuvant al Comisarului European pe Justitie, Viviane Reding, la o intrebare adresata de Romania Libera prin e-mail.
Reactii occidentale la o suspendare romaneasca. Germania, ingrijorata de derapajele de la Bucuresti. Evenimentele de la Bucuresti au generat reactii pe alocuri categorice in presa si spatiul politic german si nu numai. Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, politologul Anneli Ute Gabanyi spune ca inca de la bun inceput, Traian Basescu si-a asumat rolul de presedinte activ. „Asadar, presedintele roman n-a dorit sa se limiteze la un rol reprezentativ, ci sa participe activ in politica si sa o modeleze”. Gabanyi considera ca tocmai aceasta abordare, combinata cu modificarea configuratiei politice s-a transformat intr-o piatra de moara pentru Traian Basescu. „Lupta intre presedinte si premier a atins apogeul. Acum, Parlamentul are posibilitatea de a reveni asupra multor legi votate pe vremea fostei puteri. Ponta a incercat sa isi sporeasca puterea, lucru evident si in urma indepartarii presedintiilor celor doua Camere ale Parlamentului, membri PDL”, spune politologul, scrie Deutsche Welle.
Primarii le-au pus gand rau „hingherilor” de masini. Dupa ce au devenit spaima soferilor si au incasat milioane de euro, cei care ridica autoturismele ar putea disparea de pe strazile Capitalei. Edilii verifica contractele. Lipsa locurilor de parcare si contractele paguboase cu firmele care ridica masini ar putea sa-i scape pe soferi de hingherii de masini. Primul pas l-a facut primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, care a decis sa nu mai ridice masinile parcate ilegal. „Politia Romana are atributii in ceea ce priveste sanctionarea celor care lasa autoturismul la intamplare. Ar fi o dubla sanctionare, asa ca nu mai ridicam masini”, a explicat edilul sectorului 2. Potrivit acestuia, politistii locali au si ei atributii in ceea ce priveste ridicarea masinilor, iar oamenii au inteles sa nu le mai lase la intamplare, anunta EVZ.
Istoriografia Transilvaniei, un camp de razboi secular. Valahii au venit din sudul Dunarii, sustin unii istorici straini. Istoriografia romaneasca opune argumente si dovezi ale crestinismului in Transilvania anterioare crestinarii ungurilor si bulgarilor . Istoriografia Transilvaniei ofera, de circa un sfert de mileniu, imaginea unui camp de batalie. Pozitia sa geopolitica si constelatiile de interese in care a fost inclusa au alimentat controversele. Pentru istoricii nostri, Transilvania este „leaganul poporului roman”. Dar dupa memorandumurile din 1791 si 1792 adresate curtii de la Viena prin care fruntasi transilvaneni cereau recunoasterea romanilor ca natiune, istoriografia germana, maghiara si austriaca a contraatacat. Deoarece „Supllex Libellus Valachorum Transilvaniae” („Petitia valahilor din Transilvania”) argumenta drepturile solicitate cu vechimea si descendenta romanilor din colonistii romani si bastinasii daci, istoricii au construit „teoria imigrationista”, informeaza Adevarul.
Salariile bugetarilor, restituite retroactiv in august. Daca problema resurselor necesare reintregirii salariilor in sectorul de stat a fost rezolvata simplu, prin majorarea deficitului bugetar, Guvernul are alte doua hopuri de trecut: avizul FMI si respectarea legii responsabilitatii fiscale. Majorarea salariilor bugetarilor cu 8% din iunie 2012, masura promisa anterior de Guvernul Ponta, va fi stabilita la finele lunii iulie-inceputul lunii august, dupa discutii cu FMI, potrivit declaratiilor facute zilele trecute de ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu. Potrivit Mediafax, Ministerul Finantelor propune suplimentarea cheltuielilor cu doar 3,5 miliarde lei, bazat pe executia veniturilor si a cheltuielilor bugetare in primele cinci luni ale anului si pe necesitatea platii salariilor majorate cu 8% incepand cu luna iunie, scrie Romania Libera.