Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Viitura toxica, in Dunare. Ce ne ascund autoritatile?; Legea pensiilor a trecut de Curte cu mana PSD; "Mica Elvetie" de la Negreia;

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Legea pensiilor a trecut de Curte cu mana PSD. Judecatorul Ion Predescu, apropiat al PSD, a avut votul decisiv in privinta declararii constitutionalitatii actului normativ. Legea pensiilor a fost declarata, ieri, constitutionala la limita. Votul decisiv a stat in mana unui judecator sustinut de PSD, partid care a contestat de altfel actul normativ. Judecatorul Ion Predescu, potrivit unor surse din interiorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), a considerat ca legea este valabila, alaturi de alti patru magistrati numiti de actuala putere. Contrar asteptarilor, judecatorul Zoltan Puskas, sustinut de UDMR, partid de guvernamant, a votat contra constitutionalitatii legii. Un singur vot, cel al lui Ion Predescu, ar fi fost suficient pentru ca legea pensiilor sa fie considerata la acest moment neconstitutionala si, astfel, sa se intoarca in parlament pentru dezbateri si vot. Adica exact dorinta partidelor de opozitie. Judecatorul Predescu a refuzat sa-si explice optiunea. „Veti afla cum am votat si de ce am votat peste sapte-opt zile, cand va aparea motivarea”, a spus el. Prin votul sau insa, Predescu a trimis legea direct spre promulgare, oferind PSD argumente sa-si puna in practica planurile de suspendare, scrie EVZ.

La kilometrul zero al catastrofei rosii. Autoritatile lupta cu namolul rosu care a acoperit doua comune din Veszprem si incearca sa minimizeze pagubele catastrofei ecologice. Autoritatile maghiare nu stiu insa ce vor face cu hectarele infestate cu apa acida. Sinistratii nu vor sa se intoarca la casele pline cu mal, fiind inca in stare de soc. Apa otravita a provocat o drama in Ungaria. Doua comune au stat sub malul plin de reziduuri toxice, iar pe sute de hectare nu vor mai fi plantate rasaduri zeci de ani. Dupa doua zile de la dezastru, pompierii si militarii au reusit sa rezolve problema localnicilor izolati. Un pod rupt de viitura, care lega doua parti din aceeasi comuna, a fost refacut. De ieri a inceput cautarea persoanelor disparute. „In sfarsit avem semne bune. Viata nu o sa mai fie ca inainte, dar macar avem de la ce sa pornim”, a spus Karoly Tily, primarul din Kolontar, informeaza Adevarul.

Viitura toxica, in Dunare. Ce ne ascund autoritatile? Oficialii de la Apele Romane au recunoscut pentru RL ca substanta toxica a intrat in Dunare, in zona Budapesta, inca de marti seara, dar nu au explicat convingator de ce au primit informatia dupa o jumatate de zi. Scurgerea s-a produs de la un combinat de aluminiu de langa localitatea Ajka. Potrivit Administratiei Nationale a Apelor Romane, apa Dunarii inregistra ieri, in amonte de capitala Ungariei, „o usoara crestere a pH-ului, de la 9,1 la 9,5”, in conditiile in care valorile normale se incadreaza intre 6 si 8,5. Potrivit specialistilor, valorea crescuta releva prezenta unor substante chimice alcaline, periculoase pentru mediu. In urma actiunilor de decontaminare ale autoritatilor ungare – care au deversat 1.500 tone de substante neutralizante in raul Marcal, care isi uneste apele cu raul Raba, afluent al Dunarii – substantele nocive s-au diminuat considerabil, potrivit informatiilor transmise Apelor Romane. „Autoritatile ungare au reusit o diminuare a pH-ului raului Marcal de la 13 la 10. Poluantul a intrat in Dunare in cursul zilei de ieri, in amonte de Budapesta. La intrarea in Romania, la Bazias, ultimele masuratori aratau ieri un pH in parametri normali, de 8,5”, ne-a precizat Ana Maria Tanase, purtator de cuvant al Apelor Romane, scrie Romania Libera.

Cum risca statul sa ramana si fara actiuni la Rompetrol. Grupul Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz, poate oricand sa majoreze capitalul social al Petromidiei, ceea ce va conduce la scaderea participatiei detinute de Ministerul Finantelor. Dupa ce a primit actiuni in loc de bani de la Rompetrol Rafinare, Ministerul Finantelor risca sa ramana si fara aceste titluri sau cel putin sa se aleaga cu un pachet mult diminuat. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, sustine ca pachetul statului ar putea fi redus de la 44,7% la circa 33%. Acest lucru s-ar putea intampla intrucat actionarii Rompetrol au aprobat pe 30 septembrie doua majorari de capital. Prima s-a facut prin transformarea datoriilor catre stat in valoare de 1,9 miliarde lei (516 milioane euro) intr-un pachet de 44,7% in favoarea Ministerului Finantelor, anunta EVZ.

Ilie Nastase, declaratii incendiare: „Sarkozy are dreptate cu tiganii, in Franta am ajuns sa merg cu mana pe buzunar din cauza lor. Eu i-as trimite in Harghita”. Franta este amenintata cu infringementul, iar presedintele ei este criticat pentru maniera in care se „razboieste” cu tiganii din Romania. Puterea de la Paris are insa un nou aliat: Ilie Nastase – una dintre imaginile cu care Romania incearca sa se promoveze pe plan extern (alaturi de Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi) – s-a pronuntat ieri in legatura cu o problema delicata: cea a tiganilor romani din Franta. Iata ce a declarat el pentru ziarul ProSport: „Sarkozy are dreptate in problema tiganilor. Da, aceasta este parerea mea. Vad ca unii politicieni din Romania si din alte tari ii condamna pe francezi, vorbesc despre drepturile omului si libera circulatie. Pe mine m-ar deranja sa stea cineva cu cortul in fata casei mele, sa ma agaseze prin cersit, sa-mi sperie copiii care se joaca. Francezii nu au nimic cu cei care isi vad de treaba, dar cand vii la Paris sa dai in cap, sa furi, atunci n-ai la ce te astepta”, anunta Gandul.

George Copos, liber sa-i ia casa lui Dan Ioan Popescu. Magistratii bucuresteni au hotarat ca patronul Rapidului il poate executa silit pe fostul sau coleg de la Partidul Conservator. Finantatorul echipei de fotbal Rapid, George Copos, il poate evacua oricand din locuinta pe fostul ministru al Economiei, Dan Ion Popescu, in baza unei decizii date de magistrati. Dosarul de executare silita 29212/299/2010, aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1, a fost solutionat cu rapiditate, hotararea fiind data la primul termen. Magistratii au incuviintat ca George Copos sa intre in posesia apartamentului aflat la doi pasi de Guvern, in care locuiesc, de mai multi ani, sotii Elena si Dan Ioan Popescu. Copos a depus in instanta documente din care rezulta ca este proprietarul in acte al apartamentului, cu o suprafata de 103,03 metri patrati, si al terenului in folosinta de 18,22 metri patrati, dupa ce a cumparat drepturile litigioase ale imobilului. De partea cealalta, fostul ministru al Economiei a sustinut ca este proprietar de buna-credinta in baza unui contract de vanzare-cumparare, informeaza Adevarul.

„Mica Elvetie” de la Negreia. In locul unde preotul greco-catolic memorandist dr. Vasile Lucaciu, l-a slujit pe Dumnezeu, la poalele sudice ale Muntilor Gutai, cativa oameni de afaceri elvetieni vor sa investeasca aproximativ 1,2 milioane de euro intr-un sat de vacanta. Locul ales este proprietatea taranilor din Negreia, un sat unde n-a ajuns colectivizarea si care, in timpul comunistilor, avea doar o casa de lemn folosita pe post de scoala cu patru clase, un bold (n.red., magazin) si o bisericuta din piatra, ridicata pe Damb. In schimbul cedarii terenului, satenii vor primi o redeventa anuala de 5.000 de euro, insa localnicii sunt mai incantati de faptul ca cel putin 40 dintre ei vor fi angajati in satul de vacanta. Oamenii l-au numit pe viceprimarul comunei Sisesti, Ioan Tentis, sa ii reprezinte in negocierile cu elvetienii, scrie Romania Libera.

Funeriu sustine ca profesorii nu se plang de reducerile salariale. „Pixelul albastru” a facut o noua demonstratie la TVR. Daniel Funeriu a sustinut, la TVR 1, ca profesorii nu sunt nemultumiti de scaderile salariale cu 25%. Aceasta este concluzia ministrului, dupa mitingul organizat in 5 octombrie, de Ziua Educatiei, in Capitala. Liderii sindicali il acuza de ipocrizie. Abrogarea Legii 118/2010 reprezinta prima revendicare a dascalilor si principalul motiv pentru care au iesit in strada. Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, Daniel Petru Funeriu, a lasat de inteles, marti, la TVR 1, ca dascalii nu se plang de reducerile salariale. Dovada? Memoriul depus de reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) nu cuprinde si nemultumirile cadrelor didactice fata de „taierea” salariilor cu 25%. Intrebat de moderatorul emisiunii „Tema zilei” de la televiziunea publica daca profesorii isi vor recupera o parte din banii pierduti in urma aplicarii Legii 118, Funeriu a replicat ca a studiat cu atentie memoriul FSLI si ca pe lista revendicarilor dascalilor nu se regaseste si diminuarea reducerilor cu 25%, informeaza Puterea.

Din 16 octombrie, incepe plata catre agricultori a subventiilor aferente anului viitor. Agricultorii primesc, din octombrie, un avans total de 400 milioane euro ca plati directe la hectar. Producatorii agricoli vor primi, incepand cu 16 octombrie, un avans financiar in suma totala de 400 milioane euro, sub forma platilor directe la hectar, alocarea banilor fiind aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit estimarilor guvernului, de aceste plati vor beneficia 1,92 milioane agricultori. Premierul a aratat ca bugetul total disponibil pentru plati directe pe hectar este de aproximativ un miliard euro, din care 700 milioane euro acordate de Uniunea Europeana si 300 milioane euro alocate de la buget, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro