Subiectele Zilei: Zece straini din Romania, ce aveau legaturi cu teroristii, descoperiti de SRI. Cum ii finantau pe extremisti; Legaturile primejdioase ale familiei primarului Pandele; Ce vrea Biserica Ortodoxa Romana la schimb cu moscheea de la Bucuresti?
Catalin Voicu a fost eliberat conditionat dupa ce a participat la dezbateri pe teme religioase. Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost eliberat conditionat, dupa aproximativ patru ani si doua luni de detentie din cei sapte pe care ii avea de executat, pentru ca a participat la dezbateri si concursuri tematice cu tema religioasa si a avut un comportament bun. Totodata, el a beneficiat de invoiri de 11 zile pe parcursul detentiei, se arata in motivarea instantei. Potrivit motivarii Tribunalului Dambovita, care a decis pe 18 februarie liberarea conditionata a lui Catalin Voicu, fostul senator a spus, in ultimul cuvant, ca mama sa este bolnava, ca are doi copii care il asteapta si care se confrunta cu „greutati inimaginabile”. „In momentul in care am ajuns in penitenciar am cerut sa muncesc orice, am muncit sapte zile pe luna, o problema a penitenciarelor este lipsa locurilor de munca, am facut tot ceea ce a depins de mine, chiar la limita demnitatii umane, acceptand munci pe care altii le-ar fi considerat denigrante, am participat la activitati gospodaresti si am stat in arest preventiv o perioada indelungata, in conditii insalubre”, a aratat Voicu, scrieAdevarul.
DNA, lecitina latifundiarului Becali. Noul dosar al lui Gigi Becali, in care este acuzat de marturie mincinoasa, a functionat ca un medicament pentru memorie in cazul omului de afaceri, dupa ce s-a consultat si cu „Sfintii Parinti” Gigi Becali a revenit asupra declaratiilor date in dosarul in care omul de afaceri „Puiu”Popoviciu este judecat pentru fraude cu terenurile Universitatii de Stiinte Agricole. a termenul de ieri, finantatorul Stelei s-a prezentat in fata magistratului Ionel-Tudoran Corneliu Bogdan si, printre glume, a aratat ca isi mentine denuntul formulat in 2006, pentru a scapa de acuzatia de marturie mincinoasa. La termenul din 15 februarie, Becali s-a jurat ca nu isi mai aduce aminte ce a scris in denunt si ca nu stie nimic care sa il incrimineze pe „Puiu” Popoviciu, motiv pentru care DNA i-a deschis dosar penal pentru marturie mincinoasa, anuntaEVZ.
Legaturile primejdioase ale familiei primarului Pandele. Fiul lui Florentin Pandele, primarul din orasul Voluntari si sotul candidatei PSD la Primaria Capitalei, face afaceri cu personaje suspectate a fi implicate intr-o retea de evaziune fiscala. Romania libera are dovezi ca unul din partenerii lui Bogdan Pandele este reprezentantul unui cetatean chinez declarat „indezirabil”, care a fost expulzat din Romania si are interdictie de a pasi pe sol romanesc timp de zece ani, din „considerente de securitate nationala”. Firma Activ Imobiliare SRL ii are co-asociati, din 2008, pe Bogdan Pandele, cel de-al doilea fiu al celebrului primar al Voluntariului, si pe Mariana Grigore. Aceasta din urma imparte acelasi domiciliu din Bucuresti cu doi sirieni, tata si fiu, Jouma si Kheir Hanifi. Numele lui Kheir Hanifi apare intr-un document intern atribuit fostei Garzi Financiare, al carui continut a fost dezvaluit in martie de Romania libera. In respectivul act este mentionata relatia dintre Kheir Hanifi si comisarul sef al Garzii Financiare Ilfov Robert Rusu, cei doi fiind, conform documentului, coordonatorii unei retele mafiote care, cu ajutorul unor comisari corupti, a perceput „taxe de protectie” comerciantilor straini care vand la negru in diverse centre angro de la periferia Capitalei, informeazaRomania Libera.
Zece straini din Romania, ce aveau legaturi cu teroristii, descoperiti de SRI. Cum ii finantau din tara pe extremisti. Zece cetateni straini, care locuiau in Romania, au fost expluzati dupa ce SRI a descoperit ca au legaturi cu teroristii. Acestia fie incercau sa gaseasca adepti pentru islamistii extremisti, fie stangeau fonduri in cadrul unor afaceri aparent legale. Banii erau apoi trimisi in strainatate. In toate aceste cazuri, potrivit Serviciului Roman de Informatii, suspectii au folosit cartele preplatite, adica cele care nu au identitate in reteaua de telefonie mobila. Le-au utilizat ca sa comunice in afara tarii, iar asta a ingrijorat serviciile de securitate. Pentru ca nu existau suficiente probe in cazul suspectilor straini ca sa fie intocmite dosare penale, dar pentru a elimina totusi riscurile, indizivii au parasit teritoriul Romanei sub escorta si au primit interdictia de a reintra o perioada lunga de timp. In randul infractorilor, cartele preplatite par a fi o metoda ideala si anonima de a comunica. Nu e de mirare ca sunt folosite de persoane cu legaturi in randul teroristilor. Sunt mult mai greu de identificat si, cateodata, timpul este esential in impiedicarea unor atentate, scrieStirileProtv.ro.
DW: Inalta Curte pastreaza interceptarile la dosar. Decizia Curtii Constitutionale s-a bucurat nemeritat de multa simpatie publica deoarece era indreptata impotriva SRI si a dispozitivului de interceptare. Dar sa nu ne lasam inselati de aparente. Decizia recenta a Curtii Constitutionale privind scoaterea SRI din schema interceptarilor tinde sa fie relativizata de instantele judecatoresti. Joi, Inalta Curte a respins cererea fostului judecator la Curtea Constitutionala, Toni Grebla, de inlaturare a interceptarilor din dosar. Nu este prima data cand se intampla astfel. Cu o saptamana in urma era respinsa si cererea fostului ministru de Interne, Cristian David. Inalta Curte de Casatie creeaza astfel o jurisprudenta utilizabila in toate dosarele aflate pe rol, cu toate ca Decizia CCR s-a referit in mod explicit si la procesele aflate in desfasurare. De fapt, abia aceasta precizare a creat suspiciunea ca judecatorii Curtii vor fi avut in vedere salvarea unor persoane anumite prin invalidarea indirecta a probatoriului. Daca intr-un anumit dosar, acuzatiile se bazeaza in mare masura pe interceptari, eliminarea lor ar duce automat la achitarea inculpatului, anuntaDeutsche Welle.
Ce vrea Biserica Ortodoxa Romana la schimb cu moscheea de la Bucuresti? Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au decis ce vor sa construiasca la Istanbul in schimbul ridicarii unei moschei la Bucuresti. Astfel, se doreste ridicarea unui hotel pe terenul pe care statul turc il ofera pentru constructia unei biserici, conform dezvaluirii facute de Maria Coman la „Se intampla in Romania”, de la Antena 3. Nu respingem ideea unei moschei la Bucuresti pentru ca ofera mai multe garantii de securitate. (…) Momentul este prost din cauza contextului privind imigrantii si terorismul, au afirmat surse prezidentiale conform Agerpres, informeazaEVZ.