Sari direct la conținut

Suedia a depistat două scurgeri de gaze naturale la gazoductul Nord Stream 1 / Avertismentul remis

HotNews.ro
Gazoductul Nord Stream, Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia
Gazoductul Nord Stream, Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

Autoritatea Maritimă a Suediei a anunțat marți că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaz la gazoductul rusesc Nord Stream 1 în apele maritime suedeze și daneze, la scurt timp după ce o scurgere a fost depistată și la conducta de gaze Nord Stream 2, relatează Reuters.

„Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică a Suediei și una în zona economică a Danemarcei. Ele sunt foarte apropiate una de cealaltă”, afirmă Administrația Maritimă Suedeză.

Scurgerile se află la nord-est de insula daneză Bornholm, potrivit aceleiași surse care a adăugat că deocamdată nu este clar ce le-a provocat.

„Monitorizăm situația îndeaproape pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de loc”, a afirmat un purtător de cuvânt al instituției suedeze.

Nici gazoductul Nord Stream 1, nici Nord Stream 2 nu mai livrează gaze

Luni, autoritățile din Danemarca au cerut navelor să păstreze o distanță de 5 mile nautice la sud-est de Bornholm după ce o scurgere de gaze naturale a fost depistată în Marea Baltică la acum defunctul gazoduct Nord Stream 2.

Mai târziu în cursul zilei de luni operatorul gazoductului Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă de la jumătatea lunii iunie până când a fost oprit cu totul în august, a anunțat că presiunea a scăzut în ambele linii ale conductei de gaze.

După ani de zile de controverse și critici din partea Statelor Unite și partenerilor NATO din Europa de Est, Germania a anunțat pe 22 februarie, cu două zile înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei, că a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2.

Anunțul făcut la momentul respectiv de cancelarul Olaf Scolz a venit la o zi după ce acesta avertizase că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Lugansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, Angela Merkel.

La doar trei zile după ce Putin a recunoscut independența așa-ziselor „republici populare” din estul Ucrainei, primele trupe rusești intrau în țara vecină.

Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro