Suicide Squad – Rai dar buni!
Desi a fost lansat de doar cateva zile Suicide Squad a umplut internetul de critici. Pe Rotten Tomatoes filmul are un scor de 31%, pe Metacritic se bucura doar de 42/100, iar pe zi ce trece notele scad din ce in ce mai mult. Fanii vorbesc despre conspiratii, de critici platiti sa scrie recenzii proaste, de studiouri rivale chitite sa distruga DCEU in fasa. Mai mult, fanii filmului au lansat o petiţie prin care au cerut închiderea site-ului Rotten Tomatoes din cauza recenziilor defavorabile ale peliculei. Chiar asa stau lucrurile? Este „Suicide Squad” mai prost decat „Catwoman” sau nu?
„Stay evil, doll face…”
Dupa ce in Batman vs Superman: Dawn of Justice, Superman moare – dar nu prea, o sa vedem in cum in viitor, fanii insa stiu mai bine – Amanda Waller (Viola Davis) conduce o agentie guvernamentala secreta, insarcinata cu monitorizarea meta-oamenilor si recrutarea atunci cand au loc incidente in cheie apocaliptica, de carne de tun. Chichita e una simpla: avem cativa hoti, criminali, golani, nebuni si experiente unde Mama Natura a luat-o pe aratura, hai sa-i utilizam pe post de „salvatori”, le scadem cativa ani din cele trei-cinci sentinte pe viata si daca e sa crape, asta e. Are balta peste. Amanda are si un as in maneca. Stie cum sa-si prezinte argumentele si conduce unitatea cu o mana de fier. Fix cand avea impresia ca are totul sub control decide sa porneasca o „restructurare planetara”.
- Brigada Sinucigasilor
Si asa facem cunostinta cu echipa aka Brigada Sinucigasilor. Floyd Lawton aka Deadshot (Will Smith), un mercenar care nu rateaza tintele, punctul lui sensibil fiind fiica care il idolatrizeaza. Harleen Quinzel aka Harley Quinn(Margot Robbie), psihiatra lui Joker (Jared Leto) in Azilul Arkham care se indragostete de Printul Clov al Gothamului si devina mana lui dreapta, la fel de nebuna ca mentorul si iubitul ei. Digger Harkness aka Boomerang (Jai Courtney) un asasin din Australia care utilizeaza bomerangul intr-o maniera fatala. Chato Santana aka El Diablo (Jay Hernandez) liderul unei gasti din Los Angeles care poate incendia un cartier intreg daca pocneste din degete. Waylon Jones aka Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje) un criminal care are trasaturi reptiliene si undeva la mijloc, June Moone aka Enchantress (Cara Delevingne) o arheoloaga care este posedata de spiritul unei vrajitoare matusalemice. Pe scurt, ei fac parte din gasca vesela pastorita din umbra de Amanda Waller si tinuta in lesa de Rick Flagg (Joel Kinnaman), baiat bun la toate, militar si picat in mijlocul balamucului orchestrat de patroana.
Cine se asteapta sa-l vada pe Joker pe post de personaj negativ central mai aveti de asteptat pana la Batman-ul lui Ben Affleck – poate – in „Suicide Squad” putem vorbi de un cameo ceva mai consistent, dar tinand cont de intreaga campanie de marketing concentrata in jurul lui – si nu numai – am banuit ca poate se leaga ceva mai consistent de prezenta lui. Bineinteles ca nu vor disparea prea curand suita de comparatii cu interpretarea regretatului Heath Ledger, Leto se inspira mai mult din prestatia oferita de Mark Hamill, accentele de goth-gangster si interpretarea over the top sunt la ele acasa. Nu vom vedea o nominalizare la Oscar – poate ceva pe la MTV Movie Awards – dar asteptam cu nerabdare sa-l revedem in noi filme DCU.
Margot Robbie se distreaza pe cinste in rolul lui Harley, over the top si bat-shit crazy adica nebuna de legat. In ultimele ore au rasarit fel de fel de pareri legate de ultra sexualizarea personajului si relatia ei cu Joker. Cine a citit benzile desenate sau s-a uitat macar o singura data la animatiile DC pricepe cum sta treaba cu aceasta idila.
Cine are impresia ca avem la mijloc o romanta a la „Me Before You”, Wikipedia va poate ajuta cu mai multe detalii. Pe scurt, Harley a fost abuzata, traumatizata si dintr-un doctor cu potential a fost manipulata si sedusa, acceptand si imbratisand viata de criminal. Daca tot vorbim despre crizele feminismului in cinematografia moderna, unele opinii au sarit in legatura cu deciziile dezastruoase ale femeilor in acest film si despre dependenta lor de ajutorul partenerilor. Adica in spiritul egalitatii, daca era un personaj jucat de un barbat si lua decizii proaste era ok, daca personajul e jucat de o femeie, producatorii nu stiu sa ofere roluri pentru actrite si nu stiu sa scrie personaje pentru femei care fac ce fac si barbatii in filme. Ia mai uitati-va nitel la Viola Davis pe post de Amanda cum sta cu biciul pe echipa, cum manipuleaza pe toata lumea, cum greseste si apoi mai discutam despre crizele feminismului, un subiect fascinant in lipsa de argumente si actiune legate de probleme adevarate din ziua de azi.
- Suicide Squad nu este un film perfect
Da. „Suicide Squad” nu este un film perfect, nu este nici un film care sa merite duiumul de cronici negative care au rasarit pana la ora asta – si vor continua sa rasara. Personajul negativ nu straluceste, nu convinge cu tot cu anghiotant insa macar ofera ceva de facut gastii vesele in timp ce orasul e demolat – gaselnita eterna in astfel de filme, devastam o metropola pentru ca … Apocalipsa, pentru ca … echipa si pentru ca ne trebuie un motiv sa ne urnim din loc. D-aia se fac astfel de filme, pentru ca adoram sa vedem cum totul se duce pe pustii si se gaseste cineva sa vina si sa ne salveze. Daca tot ne legam de partile proaste, sa ne luam de faptul ca Jai Courtney, Jay Hernandez si Adewale Akinnuoye-Agbaje nu fac mare branza si au parte de doua, trei scena in care zic si ei ceva si apoi dispar din peisaj. Will Smith si Margot Robbie tin greul filmului, aparitiile – spoiler- a doi membrii din Justice League ne ridica din scaune, Viola Davis ne bucura dar restul distributiei nu face mai nimic pentru ca nu toti regizorii si scenaristii reusesc sa ofere material pentru toata lumea – doar Jeremy Renner ne pomeneste constant cat de ofticat a fost cu rolul din Avengers (2012) pana l-a linistit Marvel ca au planuri serioase cu el. Si inca ceva, daca tot ne dam specialisti, benzile desenate Marvel si cele DC sunt diferite ca ton, univers, atmosfera, asa ca frumoasele comparatii „nu e fun ca Avengers” nu au sens dar o sa continue. E crucea ce si-o poarta DC-ul. Daca nu sunteti pasionati de benzile desenate, dar aveti habar cat de cat de filmele Marvel, da, „Suicide Squad” o sa para un soi de „Guardians of the Galaxy” mult mai intunecat si scapat de sub control. Si mai punctez un aspect, regizorii de la Marvel s-au chinuit pe parcursul a treisprezece filme sa introduce toate personajele si sa ne explice ce si cum, DC-ul e de abia la inceput si incearca sa gaseasca o maniera in care sa-si introduca echipa. Poate nu a fost cea mai stralucita strategie dar e bine sa existe competitie cum la fel de bine este nevoie sa fie si fair play intre tabere, unii dintre noi digeram la fel de bine Marvel-ul si DC-ul.
Scenariul isi arata punctele slabe si in actul final in care are loc mare batalie. Daca orasul este campul de lupta, personajul negativ si cohortele de zombies/incubusi nu reusesc sa tina ritmul. Poate era ideal sa fie oferit acest rol unui actor cu mai multa experienta sau poate era bine sa fie pastrat Joker intr-un rol mai consistent, dar David Ayer a dorit sa introduca Suicide Squad si accentul sa pice pe membrii echipei. Team-movies nu sunt usor de realizat si de multe ori esueaza pentru ca nu exista chimie intre personaje sau pentru nu au fost dezvoltate suficient pe parcursul filmului. Aici avem personaje care au chimie si lucreaza excelent impreuna, numai ca doar trei dintre acestea au parte de scene memorabile, restul se pierd pe fundal.
Exista si scene de flashback. Nu va speriati de ele. Au rolul sa va ofere detalii despre cine sunt aceste personaje – cam greu sa faci cinci filme cu fiecare in parte – si sunt destul de usor de urmarit – nu de alta dar am tot citit ca au picat greu unor spectatori. Ideal ar fi pe timpul filmului sa urmaresti actiunea si sa tii telefonul inchis, mai ales in sala de cinema.
In „Suicide Squad” avem o scena dupa mid-credits – adica dupa ce se termina filmul si apare distributia – dupa ce vedeti numele lui David Ayer pe ecran va incurajez sa ramaneti pe scaun inca doua minute pentru o scena suplimentara. Face legatura cu „Justice League”.
- Coloana sonora este sarea si piperul
De la clasicele „Paranoid”, „Bohemian Rhapsody” si „Sympathy for the Devil” la anthem-ul „Heathens” al celor de la Twenty One Pilots, uvertura rap „Sucker for Pain” mesterita cu aplomb de Lil Wayne, Wiz Khalifa si Imagine Dragons si balada lui Harley, „You Don’t Own Me” cantata de Grace. Pana acum, acesta ar fi castigatorul la categoria cea mai buna coloana sonora a anului.
„Suicide Squad” putea sa fie un film perfect dar putine sunt filmele care reusesc acest lucru mai ales filmele cu supereroi. In schimb este un film realizat pentru fani, asa cum afirma David Ayer, restul spectatorilor sunt incurajati sa faca cunostinta cu universul DC si personajele care ii populeaza paginile iar daca sunteti descurajati de cronicile de film aparute pana acum, mergeti la cinema, vedeti filmul si formati-va o parere.
Ioana, cand ia o pauza si nu mai e workaholica, se uita la filme si seriale cat e ziua de lunga si scrie despre ele pe www.edgeandback.ro.