Sari direct la conținut

Summit istoric al NATO in Tara Galilor, ziua 1. Ucraina va primi armament letal din partea unor aliati NATO, Romania va gazdui un centru de comanda al NATO

Petro Poroshenko si Anders Fogh Rasmussen, Foto: Hotnews
Petro Poroshenko si Anders Fogh Rasmussen, Foto: Hotnews

Prima zi a summitului istoric NATO din Tara Galilor s-a incheiat cu doua informatii esentiale pentru Romania si regiune. In primul rind, Romania va gazdui un centru de comanda al NATO – potrivit unor surse militare consultate de HotNews.ro, iar NATO a realizat in fine, potrivit Europa FM, planul de contingenta pentru Romania (planurile de actiuni in caz de agresiune) – ceea ce inseamna sporirea garantiilor de securitate. In al doilea rind, Ucraina va primi in sfirsit armament letal din partea unor state membre NATO, dupa cum a anuntat presedintele Petro Porosenko intr-o conferinta de presa comunca cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Nu e clar pina la acest moment care sint statele care si-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Ucraina cu armament letal, dar e clar ca nu e vorba despre o decizie colectiva a NATO, ci de initiative individuale ale unor state membre.

Prima zi a summitului a fost marcata de prezenta presedintelui Ucrainei la discutii cu sefii de stat si de guvern ai statelor membre. Porosenko si-a pledat cauza in fata liderilor occidentali si si-a exprimat „optimismul moderat” fata de implementarea unui nou acord de incetare a focului.

Reuniunile NATO de vineri au confirmat ca Alianta nu-si doreste o inarmare a Ucrainei ca raspuns la invazia rusa si nici nu vrea sa irite Moscova prin amplasarea unor baze permanente in statele din flancul estic: cele 3 baltice (Estonia, Letonia si Lituania), Polonia si Romania.

Tot in prima zi, liderii NATO au anuntat terminarea misiunii ISAF in Afganistan si posibila continuare a colaborarii cu noile autoritati de la Kabul daca acestea vor dori implicarea NATO in atiuni de training.

Ziua a doua si ultima a sumittului NATO va aduce concluziile oficiale.

  • Vezi mai jos cele mai importante momente ale primei zile a Summitului NATO din Newport, Tara Galilor:

Ora 02:00 Presedintele Bulgariei: Adoptarea unui plan de reactie la situatia din Ucraina va fi principalul rezultat al summitului NATO.

Ora 01:15 NATO va oferi Ucrainei un ajutor de 15 milioane de euro, anunta Rasmussen

Ora 21:30 Cancelarul german Angela Merkel: Suntem dispusi sa dam greutate solicitarilor noastre politice cu noi sanctiuni (Reuters)

Ora 21:13 Declaratie de presa comuna Petro Poroshenko – Anders Fogh Rasmussen:

Petro Poroshenko:

  • Aliatii ne-au promis ajutor cu materiale non-letale si letale.
  • Ucraina lupta pentru pace. Ucraina face obiectul unei agresiuni.
  • Ucraina plateste pretul cel mai mare al razboiului. Eu sint gata sa fac tot ce pot ca sa oprim razboiul.
  • E foarte important sa avem sustinerea OSCE pentru a monitoriza acordul de incetare a focului din partea separatistilor si eliberarea ostaticilor.

Anders Fogh Rasmussen:

  • Nu cred ca cineva vrea ca razboiul sa rezolve situatia. Credem ca solutia politica e necesara. Cred cu tarie ca comunitatea internationala trebuie sa raspunda prin sanctiuni economice mai dure.
  • Declaratiile facute de Rusia anterior au fost folosite ca paravan pentru continuarea destabilizarii Ucrainei.

Ora 20:41 Secretarul de stat american John Kerry a sustinut o declaratie de presa comuna cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko in care a arata ca „Obama este decis sa impuna noi sanctiuni Rusiei daca nu inceteaza sa se implice in Ucraina”.

Consilierul pe probleme de securitate de la Casa Alba, Ben Rhodes, a declarat si el joi, in marja summitului din Tara Galilor, ca SUA pregateste o noua runde de sanctiuni economice impotriva Rusiei, precizand ca noile sanctiuni sunt aproape gata si ca acestea sunt coordonate cu UE, transmite Reuters.

Rhodes nu a dat detalii cu privire la sectoarele care sunt tintite de noile sanctiuni.

„Punctul cheie este ca Rusia sa continue sa se confrunta cu costuri pentru actiunile sale care duc la escaladarea” crizei. „Daca Rusia escaladeaza, putem si noi sa escaladam presiunea”, a afirmat Ben Rhodes.

Ora 19:00 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen: Cerem Rusiei sa stopeze anexarea ilegala si autoproclamata a Crimeii, pe care nu o recunoastenm, si sa isi retraga trupele din Ucraina si alimentarea conflictului de combatanti si arme

Intrebat intr-o conferinta de presa daca NATO a luat in discutie furnizarea de arme Ucrainei, Rasmussen a precizat ca o decizie in acest sens este la latitudinea fiecarui stat membru.

Ora 19:35 Franta va livra Rusiei nava de razboi Mistral cu conditia incetarii focului in estul Ucrainei si a reglementarii politice a crizei, a declarat presedintele francez Francois Hollande, citat de AFP.

„Care sunt conditiile? O incetare a focului si o reglementare politica. Astazi, aceste conditii nu sunt reunite”, a spus acesta, dupa o intalnire cu Petro Poroshenko.

Ora 17:45 La summit se va lua decizia ca si Romania sa gazduiasca un centru de comanda al NATO, posibilitate evocata miercuri seara si de presedintele Traian Basescu, au declarat, pentru HotNews.ro, surse militare

Ora 17:35 Principalii lideri ai NATO au convenit ca este nevoie de o inasprire a sanctiunilor fata de Rusia, a anuntat Casa Alba, intr-un comunicat citat de Reuters.

Presedintele Barack Obama, premierul britanic, David Cameron, presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si primul ministru italian Matteo Renzi au avut o discutie, in marja summitului NATO din Tara Galilor, cu seful statului ucrainean, Petro Poroshenko.

„Liderii si-au reafirmat condamnarea fata de continua si flagranta incalcare de catre Rusia a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si au cazut de acord asupra nevoii ca Rusia sa se confrunte cu costuri in crestere pentru actiunile sale”, se arata intr-o declaratie a Casei Albe.

Ora 16:55 Liderii separatisti se declara pregatiti sa ordone o incetare a focului in cazul unui acord asupra unui plan de pace, potrivit unei declaratii postate pe site-ul lor oficial si citata de AFP.

Sefii autoproclamatelor republici Donetsk si Lugansk „sunt pregatiti sa ordone incetarea focului vineri, la ora 15,00 (12,00 GMT) daca exista un acord si daca reprezentantii Ucrainei semneaza un plan re reglare politice” in cadrul intalnirii cu ‘grupul de contact’, care va avea loc vineri, la Minsk.

Ora 16:15 Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a anuntat ca un plan pentru incetarea focului in estul separatist urmeaza sa fie semnat vineri la Minsk.

„Maine, la Minsk, un document urmeaza sa fie semnat, prevazand etapele de aplicare a unui plan de pace pentru Ucraina. Dispozitia cheie a planului este incetarea focului”, a declarat acesta, in marja summitului NATO de la Newport.

„Grupul de contact” format din reprezentantii Kievului, Moscovei si OSCE urmeaza sa se reuneasca vineri cu rebelii in capitala rusa.

Ora 15.38: Rasmussen: Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este un semnal de alarma. Ne reaminteste ca libertatea, securitatea si prosperitate nu pot fi considerate garantate

Ora 15.30: Anders Fogh Rasmussen anunta deschiderea NATO pentru a ajuta Irakul in lupta cu Statul Islamic daca Bagdadul va cere sustinerea Aliantei

Ora 15:00 Rusia are mii de soldati si sute de tancuri si vehicule armate in Ucraina, a declarat joi, pentru Reuters, un ofiter NATO, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

„Vedem in continuare cateva mii de trupe rusesti de lupta pe teritoriul Ucrainei, echipate cu sute de tancuri si vehicule armate, deci nu exista nicio schimbare substanitala in dispunerea fortelor Rusiei in interiorul Ucrainei”, a precizat acest ofiter.

Ora 14:10 La summit, aliatii vor lua decizia de a sprijini Republica Moldova si Georgia in Dezvoltarea capacitatii de aparare, inclusiv prin sprijin financiar. Este mai mult decat fostul format Partenership for Peace in care a fost inclusa Romania inainte de aderarea la NATO. O parte din banii pentru Moldova vor fi relocati de la colaborarea NATO cu Rusia.

Ora 13:20 Presedintele ucrainean Petro Poroshenko si liderii american, britanic, francez, german si italian discuta joi, la Newport, inainte de deschiderea oficiala a summitului NATO, potrivit AFP.

Poroshenko urmeaza sa-i informeze pe liderii occidentali despre situatia din estul Ucrainei si sa discute planul de pace propus in urma cu o zi de presedintele rus Vladimir Putin, potrivit unor surse diplomatice.

Presedintele ucrainean era asezat intre omologii sai american Barack Obama si francez Francois Hollande. In jurul mesei erau de asemenea prezenti cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron si presedintele Consiliului italian Matteo Renzi.

–––––––––

„Ne aflam in fata unei schimbari dramatice in mediul de securitate. In est, Rusia ataca Ucraina”, le-a spus Rasmussen reporterilor, la sosirea la summitul NATO, gazduit de orasul Newport din Tara Galilor.

Intrebat cum comenteaza planul anuntat de presedintele Vladimir Putin privind o incetare a focului in Ucraina, Rasmussen a afirmat ca Alianta saluta eforturile de a se ajunge la o solutie pasnica dar important este ceea ce se intampla pe teren.

Moscova neaga ca ar avea trupe implicate in Ucraina, dar NATO afirma ca Rusia are peste 1.000 de soldati care actioneaza in estul tarii.

Romania la NATO

Romania este reprezentata la acest summit de presedintele Traian Basescu, care a ajuns in Marea Britanie cu putin timp inainte de ora 12,00, ora Romaniei.

Din delegatia Romaniei mai fac parte ministrul Apararii, Mircea Dusa, Iulian Fota, Bogdan Aurescu si ministrul de Externe Titus Corlatean, care se afla deja la Newport de joi.

Care este programul presedintelui Traian Basescu:

  • ora 13.45 (ora Romaniei), The Celtic Manor Resort, Newport, Tara Galilor – primirea oficiala a sefilor de stat si/sau de guvern ale tarilor aliate si partenere NATO de catre secretarul general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen, si de catre premierul britanic David Cameron
  • ora 15.00 (ora Romaniei), The Celtic Manor Resort – Ceremonia de deschidere, urmata de sesiunea cu tema Afganistan
  • ora 18.45 (ora Romaniei), The Celtic Manor Resort – Sesiunea lucrarilor Comisiei NATO – Ucraina la nivel de sef de stat si/sau de guvern
  • ora 22.30 (ora Romaniei), Castelul din Cardiff, Tara Galilor – Dineu de lucru al sefilor de stat si/sau de guvern ale tarilor membre NATO si al sefilor de delegatii.
  • Vineri, 5 septembrie:
  • ora 11.30 (ora Romaniei), The Celtic Manor Resort – Sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de sef de stat si/sau guvern
  • ora 15.00 (ora Romaniei), The Celtic Manor Resort, Newport – Sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de sef de stat si/sau de guvern.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro