Suntem rusinea Romaniei!
Lenea autoritatilor sibiene a ajuns pe masa Guvernului. In sedinta de Guvern de miercuri, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a aratat ca Sibiul este antepenultimul judet din tara in privinta cheltuirii fondurilor guvernamentale pentru reconstructia si reabilitarea unitatilor scolare. Drept urmare, in perioada urmatoare si-a programat o vizita la Sibiu.
Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu ridica din umeri si arunca vina pe Consiliile Locale si directorii de scoli.
Guvernul Romaniei a alocat, printr-o hotarare aprobata in data de 28 martie anul acesta, suma de 5.436 miliarde de lei vechi pentru 2.186 de scoli si, respectiv, 1.801 miliarde lei vechi pentru 613 gradinite, in toata tara. Doua luni mai tarziu a mai venit cu o suplimentare de fonduri.
Atunci s-au mai alocat, in 16 mai, 1.292 miliarde de lei vechi pentru 1.233 de unitati de invatamant, bani destinati reparatiilor pentru utilitati. Sunt judete care pana la jumatatea acestui an au cheltuit deja aprope integral sumele alocate. De partea cealalta, in judete precum Sibiul, nimeni nu s-a inghesuit sa foloseasca banii.
„Avem campioni, judete care au absorbit acesti bani si pot sa va enumar aici: Bistrita Nasaud cu 80,71%, Bihor cu 80%, si respectiv Vrancea cu aproape 91%. Ii avem si pe cei de la coada clasamentului – judetul Calarasi 5,15%, judetul Gorj 5,56%, si respectiv judetul Sibiu 7,22%”, a declarat ministrul educatiei in sedinta de Guvern de miercuri.
Pentru a verifica personal cauzele dezinteresului general si prostei gestionari a fondurilor, Cristian Adomnitei si-a planificat in perioada imediat urmatoare o vizita la Sibiu.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu spun ca sunt la curent cu aceasta situatie, insa vina nu le apartine lor ci Consiliilor Locale si directorilor de unitati scolare din fiecare comuna sibiana care sunt complet dezinteresati. “Este vroba despre Hotararile de Guvern numerele 300 si 454 din 2007.
Banii sunt alocati comunitatilor locale care aveau obligativitatea sa organizeze caietele de sarcini si licitatiile. Ulterior Consiliile Locale, pentru a face platile, trebuiau sa se adreseze Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu pentru obtinerea fondurilor”, a declarat Roberto Dietrich, inspector general adjunct in cadrul ISJ Sibiu.
Acesta crede ca se stia foarte bine ca se pot accesa destul de usor banii necesari reabilitarii scolilor sibiene, insa neintelegerile au aparut intre directorii scolilor si primarii, invitandu-se unii pe altii sa se apuce de treaba.
“Aceasta intarziere a Sibiului apare pentru ca mai toate Consiliile Locale nu s-au miscat repede, dar sunt si localitati care au lasat pe seama directorilor sa se ocupe de aceste onduri”, mai arata reprezentantii Inspectoratului Scolar Sibiu.
Poveste lunga, lene mare
In majoritatea comunelor si unitatilor scolare din judetul Sibiu se stia de sumele mari de bani care vor veni de la minister inca de anul trecut. Atunci aproape toate scolile au solicitat la Inspectorat bani pentru realizarea proiectelor de modernizare si reabilitare. Insa dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta si proiectele realizate, nimeni nu si-a maid at interesul.
“Este nevoie mare de acesti bani, altfel nu i-am mai fi solicitat. Din 2006 s-au solicitat bani pentru proiectare si culmea este ca s-au primit! Nu as putea sa spun exact suma dar pentru fiecare scoala in parte s-au primit sume cuprinse intre 30 si 600 de milioane lei vechi”, mai spune Roberto Dietrich.
Mai departe, toata lumea ridica din umeri in timp ce ministerul vine cu amenintari: “Semnalul foarte important de alarma pe care vreau sa il trag catre primarii: in cursul lunii august voi solicita domnului prim-ministru, ministrului de interne, prefecturilor sa impulsionam primarii si consiliile locale pentru a folosi acesti bani inspre binele copiilor comunitatii pe care il conduc”,
a declarat miercuri Cristian Adomnitei. Pana atunci se mai pune la bataie o portie mare de bani publici. Saptamana viitoare Guvernul va aproba alocarea a 3.200 de miliarde de lei vechi pentru unitatile de invatamant. La toate aceste sume se mai adauga banii proveniti din Planul Operational Regional prin care ar putea fi rehabilitate in judetul Sibiu din fonduri europene alte sase unitati scolare.
Chef de munca numai sa fie. Altfel, cel putin in sate si commune, elevii se vor intoarce in banci peste doua luni in aceleasi sali de clase insalubre si scoli ce stau sa se prabuseasca.
„Din 2006 s-au solicitat bani pentru proiectare si culmea este ca s-au primit!”