"Supermam", expozitia de sculptura semnata de Virgil Scripcariu, prezentata la Londra
Vineri seara are loc vernisajul expoziţiei de sculptură cu titlul „Supermam”, prima personală a sculptorului Virgil Scripcariu la Londra. Expozitia este gazduita de galeria „Brâncuşi” de la sediul ICR Londra.
Proiectul, realizat în colaborare cu Galeria AnnArt din Bucureşti, vine în completarea iniţiativei instituţiei româneşti de a prezenta opera artistului în cadrul Târgului internaţional de artă contemporană Art 15 London, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate artelor vizuale care, în acest an, se desfăşoară în perioada 21-23 mai. În egală măsură, evenimentul este o celebrare a creaţiei contemporane româneşti, fiind dedicat celor patru organizaţii artistice prezente la ediţia acestui an – Galeria AnnArt, Asociaţia PostModernism Museum, Galeria Quadro şi IAGA (International Art Gallery Angels), precum şi artiştilor pe care acestea îi reprezintă.
Potrivit ICR Londra, expoziţia prezintă simultan o parte din cel mai recent corpus de lucrări semnate de Virgil Scripcariu, reunind patru sculpturi în bronz şi trei în lemn, alături de o serie de desene şi imagini cu lucrări ale artistului. Printre persoanele invitate la eveniment se numără colecţionari şi profesionişti din mediul internaţional al artei contemporane, care vor avea ocazia să vizioneze lucrările prezentate, să dialogheze cu artistul şi să asiste la o prezentare susţinută de istoricul de artă Sanda Miller, dar şi să cunoască alţi reprezentanţi ai artei contemporane din România.
De ce acest nume? „Este lumea în care eu mă învârt zilnic, compusă din familia mea numeroasă şi situaţiile cu care ne întâlnim tot timpul. Am pornit de la un nume căruia, schimbându-i ultima literă (supermam, în loc de superman – n.n.) mi s-a părut că-i schimb fundamental mesajul. Într-o lume a supermanilor, eu am vrut să vorbesc despre mamă, o fiinţă mult mai delicată, recunoscându-i superioritatea gingăşiei. Expoziţia aceasta îi este dedicată soţiei mele. Pentru că ea a dat naştere la şase prunci şi asta înseamnă mult pentru mine şi pentru ea. Ea este de şase ori supermamă, câte o dată pentru fiecare copil. O zeitate! Noi, bărbaţii, nu putem decât să constatăm şi să ne plecăm.” (Virgil Scripcariu)
Virgil Scripcariu (n. 1974, Vatra Dornei) este unul dintre cei mai originali sculptori români contemporani. A contribuit memorabil la conceptul şi structura Pavilionului României la Bienala de arhitectură de la Veneţia în 2008 – unde a expus şi prototipul scaunului „Bubico”. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Artă din Bucureşti între 1998 şi 2005, la clasa prof. Vasile Gorduz, a fost bursier Theodor Aman în 2003, bursier al UAP în 2005 şi finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima în 2004. Scripcariu a participat la numeroase expoziţii din ţară: Romanian Design Week în 2013, personala de la MNAC în 2010, şi pe plan internaţional, în Israel, Belgia, Japonia. Are binecunoscute lucrări în spaţii publice din România şi din străinătate, printre care sculptura din metal Maternitate, Hilltown House, Irlanda, fântâna cu sculptura ‘Maternitate’ din str. Arthur Verona, instalaţia ‘Arca lui Noe’ din Scuarul Cărtureşti sau bustul arhitectului Paul Smărăndescu de pe str. Romulus, Bucureşti. În 2014 a participat la ViennaFair în cadrul secţiunii Dialog: New Energies şi a început colaborarea cu Galeria AnnArt prin expoziţia personală „Supermam”.