Sari direct la conținut

Surplus bugetar german pe primul semestru, de 18,5 miliarde euro. Cifra record vor  unii politicieni ai Uniunii s-o foloseasca pentru scaderi de impozite

HotNews.ro

Casierii statului german au motive de bucurie. In primul semestru al acestui an, s-a inregistrat un surplus bugetar de 18,5 miliarde euro, atingandu-se aproape 693 de miliarde, dupa statistica provizorie cumulata pe nivel federal, de landuri si de asigurari sociale. Folosind aceste cifre pozitive, politicienii au inceput deja sa faca promisiuni electorale pentru alegerile din 2017, una dintre ele fiind reducerea de impozite.

Raportata la PIB-ul semestrial de 1.543,5 miliarde euro, cresterea inregistrata fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 1,2%, dupa cum comunica Oficiul Federal de Statistica din Wiesbaden.

Prin aceasta performanta, Germania se afla mult sub limita superioara a deficitului bugetar stabilita in pactul de stabilitate al Uniunii Europene, care este de 3% din produsul intern brut.

In 2015, Germania a inregistrat o crestere la acest capitol de 0,7%, dupa ce, in 2014, ea a fost de 0,3%. In 2013, bugetul de stat a avut o evolutie negativa, de minus 0,1%. Dupa cum se observa, tendinta ultimilor trei ani este ascendenta.

Cu toate acestea, rezultatele semestriale nu se pot translata in mod automat asupra celor de la sfarsitul anului calendaristic, uneori semestrul al doilea dovedind o evolutie negativa fata de cel dintai.

Dar sa vedem care sunt rezultatele primelor sase luni: cca 9,7 miliarde de euro au fost surplus bugetar la nivel federal. Landurile au incasat ceva mai prost, plusul fiind doar de 0,4 miliarde euro.

Mult mai bine s-a stat la nivel local, unde orasele si comunele au putut colecta taxe si impozite superioare anului anterior, cu 2,5 miliarde euro. La bugetul asigurarilor sociale, incasarile suplimentare au fost de 5,9 miliarde de euro.

Suma totala a incasarilor bugetare ale statului german a fost, in perioada ianuarie-iunie 2016, de 692,9 miliarde euro. In aceeasi perioada din 2015, bugetul statului german a avut la dispozitie 674,4 miliarde euro, cu 18,5 miliarde mai putin.

Pe an calendaristic, plusul bugetar de anul trecut a corectat in minus cifrele primului semestru din 2015, cresterea anuala fiind doar de 0,6%. Este de vazut daca acest pronostic se valideaza si in anul curent.

O puternica crestere au avut-o si cheltuielile bugetare ale statului german in domeniul investitiilor, dupa cum arata Destatis.de. Acestea au fost cu 7,7% mai mari decat in semestrul intai al anului trecut.

Datoria de stat a scazut si ea, insa dat fiind nivelul scazut al dobanzii de referinta, dobanzile pe obligatiunile de stat au inregistrat un minus de 13,8% fata de cele din 2015.

Imediat dupa publicarea datelor statistice, seful factiunii CDU/CSU din Bundestag, Volker Kauder, a lansat una dintre temele vitale ale campaniei electorale pentru alegerile generale din 2017.

„In viitoarea legislatura va fi o si mai mare reducere de impozite”, a declarat el pentru Bild am Sonntag, mentionand ca, in legislatura actuala, s-a redus deja aplicarea progresiva a impozitarii pe venituri.

In opinia lui Kauder, statul ar putea „usura” poverile fiscale ale cetateanului, cu 15 miliarde euro, suma de care „ar trebui sa profite in primul rand familiile si cetatenii cu venituri mici si mijlocii”.

Desi partener de coalitie, Partidul Social Democrat (SPD) declina cadourile fiscale „universale”, de la stat. SPD considera ca de reducerile de impozite ar profita nu doar nevoiasii, ci si cei care au salarii de varf.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro