SURSE Ministerul justitiei a primit o serie de propuneri de la sefii de parchete pentru sefia Parchetului General, DNA si DIICOT/ Interviurile vor fi publice, dupa modelul CSM
¬Ministerul Justitiei a primit o serie de propuneri din partea unor sefi de parchete, insa nu va comunica aceste nume deoarece nu se stie daca procurorii nominalizati accepta sau nu sa candideze la sefia DNA, Parchetului General si DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro surse din minister. Surse din sistem au precizat insa ca doar cativa sefi de parchete si servicii teritoriale au trimis propuneri. Ministrul Mona Pivniceru le-a cerut, saptamana trecuta, sefilor de parchete sa recomande pana astazi la orele 10.00 un numar de 1-3 nume de procurori. Pe de alta parte, cei doi lideri USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, au declarat, la sfarsitul saptamanii, ca seful statului le-a solicitat ca procedura de numire a noilor sefi de parchete sa fie finalizata pana pe data de 3 martie pentru a nu afecta sansele Romaniei de aderare la Schengen.
Potrivit surselor citate, urmatorul pas pe care il va face Ministerul Justitiei va fi declansarea vechii proceduri de selectie, prin care procurorii sunt chemati sa-si depuna candidaturile. Singura diferenta fata de vechea procedura ar fi publicitatea interviurilor de la Ministerul Justitiei, dupa modelul CSM.
Prima tentativa a ministruluil justitiei de a propune candidati la sefia parchetelor s-a soldat cu un esec. Presedintele Traian Basescu a respins pe 18 ianuarie numirea lui Tiberiu Nitu la sefia Parchetului General si Ioan Irimie la sefia DNA, propusi de ministrul justitiei dar avizati negativ de plenul CSM.
- Procedura de selectie a fost criticata in ultimul raport MCV, care mentioneaza urmatoarele la acest capitol: “Raportul a subliniat in acest context necesitatea ca numirea unui nou Procuror General si a unui nou procuror sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul in cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticoruptie. Procesul a fost initial grabit si nu a inspirat incredere corpului magistratilor. Ministrul Justitiei a prelungit ulterior termenele si a adus o serie de imbunatatiri procedurale, insa doar un numar restrans de candidati si-au depus candidatura. Cei doi candidati care au parcurs cu succes etapele acestui proces nu au reusit sa obtina avize favorabile din partea CSM si au fost respinsi, in cele din urma, de presedinte. Comsia considera ca prezentarea unui numar suficient de candidati de inalta calitate profesionala in cadrul unui proces deschis si transparent si, in masura posibilului, care sa primeasca girul CSM, sunt elemente esentiale pentru asigurarea desemnarii unei conduceeri in masura sa obtina increderea publicului”.
Problema numirilor noilor sefi de parchete se afla si in atentia ambasadelor occidentale. Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, a publicat o serie de sfaturi adresate secretarului de stat, John Kerry, subiectul numirilor in justitie fiind considerat prioritar: “Ar trebuie sa fie punctul principal al relatiei noastre bilaterale indeplinirea obiectivelor fixate in ultimul raport MCV si in acordul de coabitare intre premier si presedinte. Primul si cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competenta si experienta in functiile de procuror general si procuror sef al DNA”.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat duminica seara, la Romania TV,ca presedintele Traian Basescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general si al procurorului-sef al DNA sa fie finalizata pana pe 3 martie astfel incat intarzierea numirilor sa nu afecteze sansele de accedere a Romaniei la spatiul Schengen, insa el afirma ca acest lucru nu este posibil.
“Daca il legam (raportul MCV, n.r.), nu vom intra niciodata in Schengen”, a spus Ponta invocand ca unele state europene s-ar putea folosi de MCV pentru a bloca accesul Romaniei si Bulgariei din cauza unor considerente de politica interna, precum apropierea alegerilor.
“Ceea ce este relevant in problema Schengen este ca Franta este dispusa sa ne ajute si ca ca Germania trebuie convinsa si de presedintele tarii, si de mine ca prim-ministru ca meritam sa fim in Schengen, restul, scrisorile si ping pong-ul intre noi si cum il cheama pe procuror nu afecteaza pe plan extern”, a declarat el.
Ponta spune ca nu poate accepta legarea subiectului Schengen de monitorizarea pe justitie.
“Am incercat sa gasim o solutie sa avem o decizie chiar si partiala, legata de aeroporturi. Era important sa aratam ca este un subiect comun, dar presedintele nu a vrut sa semneze scrisoarea cu mine. E ca la poker, vrea sa pluseze probabil. Nu sunt de acord sa asumam noi faptul ca pentru Schengen trebuie sa facem unele lucruri pentru MCV. In al doilea rand, nu stiu daca-i vom face sa se razgandeasca pe liderii europeni ca ii avem procurori pe Popescu si Ionescu”, a spus Ponta.
Si liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sambata, ca presedintele Traian Basescu le-a scris lui si premierului Victor Ponta pe tema numirilor noilor procurori sefi, declarand insa ca nici el nici prim-ministrul nu au atributii in aceasta chestiune.
“Astazi (sambata – n.r.), presedintele tarii, domnul Basescu, ii scrie din nou lui Victor Ponta, primului-ministru, imi scrie mie, ca presedinte al Senatului, punandu-ne in vedere ca daca nu punem mai repede procurorii, cei doi procurori, procurorul general si seful DNA, o sa fim vinovati de neintrarea in Schengen, ignorand complet faptul ca nu numai eu ca presedinte al Senatului, dar chiar si primul-ministru nu avem niciun fel de atributie in aceasta privinta. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justitiei propune, CSM avizeaza” a spus Antonescu.