Sari direct la conținut

Systematic își mărește echipa din România. Cum atrage producătorul de software zeci de candidați

Smile Media
Alexandra Dinca, Foto: Systematic
Alexandra Dinca, Foto: Systematic

Într-o piață cu multe oferte de muncă și puțini candidați, așa cum este sectorul IT din România, recrutarea specialiștilor în acest domeniu reprezintă o provocare constantă. Systematic, companie daneză, aflată în creștere pe piața locală, abordează această provocare cu o strategie diferită, oferindu-le candidaților posibilitatea de a lucra într-o cultură multinațională si cu proiecte cu impact în societate.

Systematic are în București o echipa formată din peste 150 de angajați români, care scriu cod pentru instituții publice si private de sănătate și educație din Danemarca sau țări membre NATO și partenere. Compania derulează proiecte în domenii precum cel de apărare, medical și educație și are în plan recrutarea a peste 200 de specialiști la nivel de grup.

Alexandra Dincă, Talent Acquisition Team Lead, cu o experiență de peste cinci ani în cadrul Systematic, povestește într-un interviu acordat Hotnews despre planurile companiei de a mări echipele de dezvoltare, precum și despre modalitățile prin care se desfășoară procesul de recrutare, de la atragerea candidaților până la integrarea acestora în echipă.

Cum recrutează Systematic

Alexandra Dincă a explicat că recrutarea în domeniu nu este simplă, în condițiile în care candidații activi sunt ofertați de multe companii. Cu toate acestea, ea consideră caăeste important nu fie arse etape în procesul de recrutare, iar candidații să fie bine informați privind proiectele, cultura și oferta companiei și să se asigure că oportunitătile de carieră se potrivesc nevoilor lor de dezvoltare profesională.

Întotdeauna, cu candidații activi și interesați de rolurile noastre, identificați, în general, de noi, avem o discuție telefonică, pentru a înțelege mai bine nevoile lor și pentru a le prezenta mai detaliat proiectele și rolurile noastre. Încercăm să identificăm dacă există o potrivire, și să le furnizăm cât mai multe informații încă de la început, îi îndemnăm să ne adreseze întrebări, pentru a-și forma o idee dacă proiectele și rolurile noastre sunt potrivite pentru ei”, a precizat Alexandra Dincă, Team Lead, Systematic.

Procesul de recrutare are trei etape, existând un interviu cu managerul echipei și cu recruiterul, urmat de un interviu tehnic, în care cadidații sunt evaluați la nivel tehnic, iar în final, există un interviu cu un membru al echipei de management din Danemarca.

Designul acestui proces de recrutare are ca scop atât evaluarea candidaților, dar și posibilitatea de a discuta în mod transparent informații cu privire la mediul de lucru, proiecte, tehnologii și întreaga experiență de developer în cadrul organizației.

În Systematic, accentul este pus pe încurajarea candidaților să obțină informațiile necesare și să devină parte activă în procesul de recrutare, pentru ca și ei înșiși să poată decide dacă își doresc un rol în organizație.

Ne implicăm activ în organizarea și participarea la evenimente atât interne, desfășurate în propriul nostru birou, cât și la conferințe și evenimente tehnice externe de interes în domeniul nostru. Aceste oportunități ne permit să ne conectăm cu comunitatea și să ne facem cunoscuți, prezentând proiectele noastre, tehnologiile pe care le utilizăm și domeniile în care activăm. De asemenea, am lansat de câțiva ani o campanie de evenimente interne, unde abordăm diverse teme tehnice și prezentăm proiectele noastre. Astfel, participanții au ocazia să viziteze birourile noastre, să cunoască echipa și să se familiarizeze mai profund cu activitatea noastră și cu solutiile pe care le implementăm la Systematic”, a detaliat Alexandra Dincă.

Aplicanți puțini, însă apar noi tendințe în piață

Deși este binecunoscută de mulți ani problema lipsei de candidați în domeniul IT, cu un deficit semnificativ, specialistul în recrutare de la Systematic indică o schimbare de tendință pe piață. Potrivit acesteia, în contextul în care unele companii din piață își închid proiectele și renunță la personal, există un interes mai mare din partea candidaților în a explora oferta de joburi din piață.

Începem să primim mai multe CV-uri. În plus, noi, Systematic, cred că suntem atractivi în principal datorită domeniilor în care activăm, specialiștii fiind interesați de proiecte inedite, așa cum avem noi, în special în apărare, precum și în domeniile healthcare și educație. Când ajungem în faza de interviuri și află de proiectele noastre, prin care contribuim la salvarea de vieți, de exemplu, acesta devine un punct de interes pentru ei”, a precizat Alexandra Dincă.

Ce profil caută Systematic și ce beneficii oferă

Compania de software recrutează în prezent 25 de dezvoltatori full-stack, care au cunoștințe de Java, și Angular.

Ne dorim persoane cu background tehnic, cu studii în domeniul IT, automatică sau informatică, și experiență în proiecte de software development. Ne dorim să mărim echipele cu persoane flexibile, dornice să crească și să se dezvolte odată cu organizația, dar și deschise la schimbări și la colaborare internațională”, a explicat Alexandra Dincă, Team Lead, Systematic.

Iar odată intrați în companie, angajații au parte de un proces de onboarding direct la sediul din Danemarca al organizației, pentru a înțelege mediul de lucru și cultura daneză și pentru a se adapta la lucrul în echipe multiculturale.

Pe lângă salariile motivante, angajații Systematic se bucură de participarea la evenimente de profil din România sau de peste hotare susținute financiar de către companie, de flexibilitate a programului de lucru, de regim de muncă în sistem hibrid și de evenimente speciale organizate pentru angajați de către companie.

Punem un accent deosebit pe echilibrul dintre viața profesională și personală, un model împrumutat din cultura daneză. Lucrăm atât de la birou, cât și de acasă, oferind astfel flexibilitate și un mediu propice pentru socializare și cunoaștere reciprocă. Organizăm și diverse evenimente sociale pentru a întări legăturile dintre colegi și pentru a promova o cultură de echilibru între muncă și viață personală”, a detaliat Alexandra Dincă, Systematic.

Iar toate eforturile companiei de a-i menține pe oameni motivați se traduc ulterior într-un procent semnificativ sub media pieței de plecări din organizație, plus un număr important de angajați cu vechime de până la zece ani în Systematic.

În acest context, echipa de recrutare a Systematic este optimistă că va reuși să crească echipa în 2024 în linie cu obiectivele companiei, organizația aflându-se într-un moment favorabil pe piață și având proiecte stabile și mature.

Systematic este o companie internațională cu capital danez producătoare de software și sisteme pentru sectorul public și privat, cu proiecte în domeniul educației, sănătății și apărării.

Articol susținut de Systematic

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro