Sari direct la conținut

Tancurile israeliene avansează în interiorul Rafah. Cel puțin 11 persoane, ucise de ultimele atacuri din Gaza

HotNews.ro
Tancurile israeliene avansează în interiorul Rafah. Cel puțin 11 persoane, ucise de ultimele atacuri din Gaza
Palestinieni, în apropierea unui loc bombardat de armata israeliană Foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia

Două atacuri israeliene care au țintit distribuția de ajutor umanitar au ucis cel puțin 11 persoane în Gaza, au precizat medicii. Atacurile au avut loc pe măsură ce tancurile israeliene au avansat în interiorul orașului Rafah din sudul fâșiei, dar au intrat și în localități din nord pe care le-a părăsit în ultimele luni, relatează Reuters.

Un atac asupra unui centru de distribuție a alimentelor din orașul Gaza, în apropiere de tabara de refugiați Shati, a ucis trei persoane. Altul, în apropiere de orașul Bani Suhaila din sudul Fâșiei Gaza, a ucis cel puțin 8 persoane, inclusiv paznici care acompaniau un transport umanitar, potrivit medicilor.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului, care neagă că atacă distribuția de ajutor umanitar și acuză luptătorii Hamas că provoacă suferință civililor prin faptul că operează în preajma lor.

În timpul nopții, un atac israelian asupra unei clinici medicale din orașul Gaza l-a ucis pe directorul Departamentului de Urgență și Ambulanță din Gaza. Armata israeliană a precizat că atacul a ucis un comandant militar senior al Hamas.

Ministerul Sănătății din Gaza a precizat că uciderea lui Hani al-Jaafarawi a crescut numărul personalului medical ucis, începând cu 7 octombrie, la 500.

Niciun acord de armistițiu

La peste 8 luni de la izbucnirea conflictului, medierea internațională susținută de SUA a eșuat în a ajunge la un acord de armistițiu. Hamas spune că orice acord trebuie să garanteze încheierea războiului, în timp ce Israel a spus că va accepta doar pauze temporare întrucât gruparea palestiniană trebuie eradicată.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că este în continuarea în favoarea unui acord privind un armistițiu în schimbul eliberării de ostatici, propunere israeliană susținută de președintele american Joe Biden în luna mai.

„Ne angajăm să respectăm propunerea israeliană salutată de președintele Biden. Poziția noastră nu s-a schimbat. În al doilea rând, care nu-l contrazice pe primul, nu vom opri războiul până nu vom elimina Hamas”, a declarat Netanyahu într-un discurs susținut în Parlament.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „faza intensă” a luptelor de la Rafah, în sudul Gazei, este aproape încheiată, dar că aceasta nu înseamnă că războiul se apropie de sfârșit, relatează BBC. El a subliniat că războiul va continua până când Hamas va fi complet înlăturat de la putere.

Premierul a subliniat că armata israeliană va fi în curând în măsură să redistribuie trupe la frontiera cu Libanul, unde schimburile de focuri cu Hezbollah s-au intensificat.

De asemenea, Netanyahu a respins din nou ideea că Autoritatea Palestiniană din Cisiordania ar trebui să conducă Gaza în locul Hamas.

„În cele din urmă, va trebui să faceți două lucruri: veți avea nevoie de demilitarizarea continuă a Forțelor de Apărare ale Israelului și va trebui să stabiliți o administrație civilă, sper că, cu sprijinul și gestionarea anumitor țări din regiune, cred că acesta este modul corect de a merge mai departe”, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii israeliene.

„O să vă spun ce nu sunt pregătit să fac, nu sunt pregătit să înființez un stat palestinian acolo, nu sunt pregătit să îl predau Autorității Palestiniene. Nu sunt pregătit să fac asta”, a explicat el.

Armata israeliană a lansat o campanie de distrugere a Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al grupării armate palestiniene asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane – majoritatea civili – au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Mai mult de 37 551 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas. Cifrele acestuia nu fac diferența între civili și combatanți, dar până la sfârșitul lunii aprilie, a identificat 14.680 de copii, femei și vârstnici printre morți.

INTERVIURILE HotNews.ro