Sari direct la conținut

Țara europeană care a inspirat serialul „Adolescence” de pe Netflix îl va difuza în școli

HotNews.ro
Țara europeană care a inspirat serialul „Adolescence” de pe Netflix îl va difuza în școli
Copii uitându-se la TV, FOTO: Shutterstock

Creatorul serialului „Adolescence”, cea mai nouă serie care a făcut furori pe Netflix, s-a întâlnit luni cu premierul britanic Sir Keir Starmer, acesta afirmând că a fost profund mișcat de drama care a stârnit o polemică națională în Marea Britanie, relatează Reuters.

Serialul alcătuit din patru episoade explorează modul în care ideile influencerilor online, precum Andrew Tate, care se autodeclară misogin, pot influența viziunea copiilor dependenți de smartphone-uri și îi pot împinge spre violență.

Starmer a declarat că susține decizia Netflix de a pune la dispoziție gratuit acest serial „revoluționar” în toate școlile din Marea Britanie.

„Ca tată, urmărind acest serial alături de fiul și fiica mea adolescenți, pot spune că m-a lovit puternic”, a afirmat el într-un comunicat, după întâlnirea ce a avut loc la biroul său din Downing Street cu organizații caritabile, tineri și Jack Thorne, unul dintre cei doi scenariști și producători ai Adolescence.

„Așa cum văd și la propriii mei copii, este esențial să vorbim deschis despre schimbările în modul în care comunică, despre conținutul pe care îl consumă și despre conversațiile pe care le au cu colegii lor”, a adăugat el.

Drama captivantă, ale cărei episoade au fost filmate într-o singură secvență continuă, a făcut istorie în televiziunea britanică luna aceasta, devenind primul serial de streaming care a ajuns în fruntea topurilor de audiență TV.

Aproape 6,5 milioane de oameni au urmărit primul episod și 5,9 milioane al doilea, în săptămâna 10-16 martie, conform datelor compilate de Barb, instituția care măsoară audiențele TV în Marea Britanie. Serialul a fost de asemenea un succes uriaș pentru Netflix la nivel internațional, stabilind un record de audiență pentru o miniserie sau serie limitată.

Creatorul serialului „Adolescence” vorbește de o criză în creștere

Thorne, care a susținut că telefoanele inteligente nu ar trebui oferite copiilor înainte de vârsta de 14 ani, a descris impactul masculinității toxice și al așa-numitei culturi „incel”, care poate încuraja ura față de femei și fete, drept o criză în creștere.

„Am realizat acest serial pentru a provoca o discuție”, a spus el într-o declarație. „Așa că oportunitatea de a-l aduce în școli depășește orice așteptare. Sperăm că îi va face pe profesori să vorbească cu elevii, dar, mai presus de toate, sperăm că îi va determina pe elevi să vorbească între ei”, a spus Thorne.

Stephen Graham, celălalt creator al serialului Netflix a declarat anterior că acesta a fost inspirat de „epidemia în creștere” a crimelor comise cu cuțitul în Marea Britanie.

„A fost un incident în care un băiat tânăr [a fost pus sub acuzare că] a înjunghiat o fată”, a declarat Graham într-un interviu acordat Tudum, site-ul de știri al Netflix. „M-a șocat. Mă gândeam: ‘Ce se întâmplă? Ce se petrece în societate de ajungem ca un băiat să înjunghie o fată până la moarte? Care este elementul declanșator aici?’ Și apoi s-a întâmplat din nou, și din nou, și din nou. Mi-am dorit cu adevărat să aduc asta în prim-plan și să întreb: ‘De ce se întâmplă asta astăzi? Ce se întâmplă? Cum am ajuns aici?’”, a explicat acesta.

Potrivit Oficiului Național de Statistică de la Londra, 83% dintre omuciderile înregistrate în  rândul adolescenților britanici în 2023-2024 au implicat o armă albă.

Graham a declarat într-un interviu publicat de revista Vanity Fair pe 6 martie că inițial nu era familiarizat cu conceptul de „manosferă” – o rețea controversată de site-uri, bloguri, forumuri și comunități online preponderent din lumea anglo-saxonă care pretind că apără drepturile bărbaților și se mândresc prin opoziția lor față de feminism. 

„Nu știam ce este până când Jack [Thorne] mi-a povestit totul despre asta, și pur și simplu am fost uluit”, a spus el.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro