Sari direct la conținut

'Tara-i asta, ma?!?' sau 'Romania asa cum este', dupa I.L.Caragiale, in avanpremiera, la Teatrul Nottara

HotNews.ro

Spectacolul ‘Ţară-i asta, mă?!?’ sau ‘România aşa cum este’, de Niculae Urs, este găzduit de Teatrul Nottara, duminică, ora 11,00, la Sala ‘George Constantin’, informează institutia teatrala. Spectacolul este, de fapt, o conferinţă despre starea naţiunii, în care Niculae Urs poate fi văzut în triplă ipostază: cea de autor, de regizor şi de interpret.

Astfel, este, în sfârşit, jucat personajul Caragiale, cel care-şi povesteşte propria viaţă, se ceartă cu amicii săi, se adresează publicului şi se revoltă. Tot Caragiale îi imită pe prietenii săi: Barbu Delavrancea cu discuţiile sale politice, Ion Creangă, care scrie ‘Amintiri din copilărie’, pe Paul Gusti şi chiar şi pe Eminescu. Scenariul este alcătuit pe baza operei lui Caragiale, a corespondenţei şi a articolelor sale şi îl prezintă pe dramaturg în diferite roluri: cel de părinte, de soţ, de prieten şi de om politic.

‘Spectacolul are la bază o întrebare care mă chinuieşte de mult timp: ‘De ce a plecat Nenea Iancu la Berlin?’ Aşa am început să caut informaţii mai puţin cunoscute, despre corespondenţa lui şi mărturii ale contemporanilor. Caragiale poate fi văzut în postura de tată, de cap de familie. Caragiale apare în scenă şi ne povesteşte despre intrarea lui în politică, despre relaţiile lui cu ardelenii (Aurel Vlaicu şi Octavian Goga), cu Familia Regală şi despre relaţiile lui cu Mateiu Caragiale. Având în vedere că nu există înregistrări, nici cu vocea, nici cu imaginea lui, m-a frământat ideea să-l arăt pe Caragiale din descrierea contemporanilor săi, în speranţa că această apariţie ar putea uşura munca profesorilor şi a elevilor cu imaginea care se poate crea despre el şi nu doar din cum şi-l închipuie elevii din scrierile lui’, afirmă actorul Niculae Urs.

Niculae Urs a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ Bucureşti, secţia actorie, clasa Marin Moraru – Adriana Popovici. Este cunoscut pentru spectacolele ‘Momâia’ după Cehov, de la Teatrul Nottara (2007), unde a putut fi văzut, de asemenea, în triplă ipostază: autor, regizor şi actor şi în ‘Măscăriciul’ după Cehov de la Teatrul Bulandra, în regia lui Horaţiu Mălăele, unde este actor şi scenarist. În prezent, îi joacă la Teatrul Bulandra pe Jupân Dumitrache din ‘O noapte furtunoasă’ de I. L. Caragiale, în regia Teodorei Câmpineanu şi pe Farfuridi în ‘O scrisoare pierdută’, regia: Doru Ana. În plus, tot în regia lui Doru Ana îl joacă pe Ianke din spectacolul ‘Take, Ianke şi Cadîr’ de Victor Ioan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro