Tariceanu cere ajutor PSD pentru a evita pedeapsa UE
„Am discutat despre Tratatul de aderare. Am promis ca ma gindesc la un design managerial, astfel incit Romania sa-si poata indeplini obligatiile fata de UE. E vorba de politici publice care trebuie sa fie aplicate in Romania si e nevoie de o anumita pregatire“.
Puscas neaga faptul ca a fost vorba despre o intrevedere de natura politica cu premierul.
„A fost vorba doar despre o expertiza. Am avut mai multe discutii. Pentru ca, din pacate, sint probleme mari pe capitolele de agricultura, justitie, buget si concurenta“, afirma Vasile Puscas.
Fostul negociator-sef nu este singurul pesedist contactat de liberali. Deputatul PSD Alin Teodorescu a fost si el cooptat in echipa ce ar urma sa incerce evitarea clauzelor de salvgardare, sustin surse din arcul guvernamental.
Teodorescu a refuzat sa comenteze aceasta informatie. De asemenea, presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a avut ieri o intilnire cu Adrian Nastase.
Surse din conducerea PSD spun ca initiativa lui Tariceanu l-a luat prin surprindere chiar si pe Geoana, care nu stia de contactele pe care le are Puscas cu premierul. Vasile Puscas s-a retras de pe lista PSD pentru Parlamentul European, nemultumit fiind de pozitia pe care era plasat.
Faptul ca Tariceanu apeleaza la specialistii PSD il irita si pe specialistul PNL in materie, secretarul de stat in Departamentul Afacerilor Europene, Adrian Ciocanea:
„Ce treaba avea Puscas cu primul-ministru? Domnul Puscas e un deputat, nu? De unde ar sti Puscas lucrurile astea? (n.red. – semnale de alarma de la UE privind actionarea clauzei de sal-vgardare la adresa Romaniei).
Saracul Puscas… eu stiu ce se intimpla, cind ai iesit dintr-o structura ministeriala, un an mai poti sa tii pasul cu ce se intimpla, dar dupa trei ani nu mai stii ce se intimpla. N-ati vazut ca, de ceva vreme, Puscas nu mai discuta lucruri concrete, vorbeste de generalitati?“, a declarat Ciocanea pentru Cotidianul.
Premierul Tariceanu a declarat ieri, la finalul unei sedinte a Comitetului Executiv pentru Afaceri Europene, ca se fac eforturi pentru ca toate problemele sa fie rezolvate. „Nu depinde numai de un ministru sau de premier.
Principalele subiecte discutate in cadrul acestui comitet executiv au fost problemele din agricultura, afaceri interne si justitie.
Masurile prioritare vizate sint indeplinirea angajamentelor asumate, iar eventualele intirzieri nu sint datorate slabei administrari a autoritatilor, ci unor situatii obiective, cum sint achizitiile publice din cauza carora apar intirzieri in achizitionarea unor echipamente necesare masurarii terenului fermierilor“, a declarat premierul Tariceanu.
Un articol de Cristian Sutu, Diana Lazar, Mihaela Radu