Sari direct la conținut

Tariceanu: Raspunsul la comunicatul Departamentului de stat, o atitudine publica destinata in principal romanilor, dar cine are urechi de auzit, sa auda

HotNews.ro
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Captura Antena 3
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Captura Antena 3

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat luni seara, la Antena 3, ca punctul de vedere exprimat alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, fata de declaratia Departamentului de Stat al SUA a fost destinat in principal romanilor, noteaza News.ro. El a spus, insa, ca „cine are urechi de auzit, sa auda”, apreciind ca „cei la Departamentul de Stat probabil ca vor fi un pic mai atenti si vor trebui sa analizeze mai in profunzime, si nu superficial, pe baza nu stiu caror informatii, din surse publice sau mai putin publice, aceste chestiuni”.

„Am avut o atitudine publica care, in principal, este destinata romanilor, nu neaparat Departamentului de Stat, dar cine are urechi de auzit, sa auda. Cred ca si cei de la Departamentul de Stat probabil ca vor fi un pic mai atenti si vor trebui sa analizeze mai in profunzime, si nu superficial, pe baza nu stiu caror informatii, din surse publice sau mai putin publice, aceste chestiuni”, a declarat Tariceanu.

El a spus ca a simtit ca are o datorie fata de romani sa nu tolereze astfel de situatii si a sustinut ca tonul comunicatului pe care l-a semnat alaturi de Dragnea a fost „ales cu grija”, pentru a nu da impresia ca vor o escaladare.

„Pana la urma, institutia Parlamentului este cea care reprezinta suveranitatea cetatenilor romani si acest lucru trebuie subliniat intr-un mod civilizat pentru ca noi suntem cei mandatati sa elaboram legile si aceste legi le elaboram conform convingerilor politice validate de cetatenii care ne-au votat”, a adaugat Tariceanu.

Tariceanu: Statul de drept e un deziderat inca

Calin Popescu Tariceanu a mai spus la Antena 3 ca statul de drept reprezinta inca „un deziderat” pentru Romania.

„Daca ar fi stat de drept, atunci multe lucruri nu s-ar fi intamplat. Nu am avea manifestatii neautorizate, nu am avea profesori batuti in scoli, nu am avea persoane care merg liber pe strada si sunt agresate chiar in fata Guvernului. Daca ar fi stat de drept. Statul de drept e un deziderat inca si probabil va trebui sa cladim ceva, sa recladim, pentru a spune `da, Romania este comparabila cu tarile din occident`”, a declarat Tariceanu, potrivit Agerpres.

In opinia sa, tema statului de drept este foarte politizata in societatea romaneasca.

„In rest, sloganuri multe, politizare foarte multa a acestor lucruri, cu efectele pe care le vedem, efecte interne, o stare de incertitudine pe care unii oameni de buna-credinta o traiesc, o incearca, pentru ca sunt mult dezinformati si exista o masiva actiune de dezinformare a lor, ca si, de altfel, in strainatate, am vazut acele doua lucruri la fel de bine”, a mai spus Calin Popescu-Tariceanu.

****

In 27 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept. „Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania”, se arata intr-o declaratie de presa a Departamentului de Stat, intitulata „Romania – propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar”.

O zi mai tarziu, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, au dat publicitatii un comunicat in care sustin ca „Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justitiei”.

„Dorim sa subliniem ca, in orice discutie cu partenerii nostri trebuie sa plecam de la un principiu constitutional fundamental, acelasi in SUA si in Romania, potrivit caruia dezbaterile, deciziile si voturile din Parlament se desfasoara in numele suveranitatii poporului si nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie sa aiba incredere in Parlamentul Romaniei care urmareste sa consolideze independenta sistemului judiciar si eliminarea influentelor politice in functionarea justitiei”, au sustinut Tariceanu si Dragnea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro