Tariceanu trage „dosariada” pe spuza liberalilor
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luni seara ca dezvaluirile legate de informatori se datoreaza liberalilor, care au initiat modificarile la Legea Ticu.
„Acest demers trebuie subliniat ca se inscrie in proiectul mai amplu de reforma morala a societatii romanesti, pe care PNL l-a lansat, si doresc sa subliniez ca din initiativa PNL a fost data ordonanta de modificare a legii Ticu, deci a CNSAS. Aici, in aceasta ordonanta de modificare s-a stabilit ca dosarele de siguranta nationala sa fie puse la dispozitia CNSAS.
Eu nu vreau sa vorbesc aici de merite ale unora sau ale altora. Vorbesc despre o initiativa pe care PNL a luat-o si era normal ca aceasta initiativa pentru a nu deveni un fel de lectie de morala suspendata in aer sa inceapa cu PNL.
Noi am fost cei care am trimis lista a peste 150 de demnitari ai PNL la CNSAS caruia i-am cerut sa verifice dosarele, insa doresc sa va spun ca ordonanta noastra prevede trimiterea dosarelor – si daca vreti puteti sa verificati articolul 20, alin. 8 din ordonanta, care a fost publicata si data cu mult timp inainte – prevede in mod explicit acest lucru.
Cred ca presedintele Basescu are fara indoiala meritul lui. Pentru ca in CSAT acest subiect l-am discutat si intr-un fel in CSAT s-a formalizat ceea ce ordonanta prevedea, adica haideti sa spunem asa ca CSAT a dat lumina verde serviciilor sa faca ceea ce legea ii obliga”, a precizat Tariceanu.
El a declarat ca sustine ideea accesului neingradit la dosarele fostei Securitati, indiferent daca acest lucru se face prin publicarea lor pe Internet sau prin consultarea libera la sediul CNSAS.
Mona Musca si Dinu Patriciu
Tariceanu sustine ca a fost deranjat in aceeasi masura si de „aflarea acestor adevaruri din trecutul Monei Musca”, dar si de sponsorizarea acordata PSD de catre Dinu Patriciu. „Ma intristeaza ambele, sigur ca pe directii diferite si pe nivele diferite”, a declarat el.
„Probabil are niste explicatii. Nu am considerat necesar sa i le cer, pentru ca e treaba lui si a firmelor sale”, a afirmat presedintele PNL, dar a adaugat la putina vreme ca „n-as putea spune ca relatiile de prietenie nu sunt afectate intr-o oarecare masura”.
Liderul liberal a tinut insa sa sublinieze ca „guvernul pe care-l conoduc nu a luat niciodata vreo decizie legata de interesele de afaceri ale lui Dinu Patriciu.
Si asta ar trebui sa intereseze in primul rand opinia publica, pentru ca discutam de bani publici, discutam de decizii politice care pot, intr-un fel sau intr-altul, sa influenteze mediul economic, eventual in favoarea unuia sau a altuia. Asa incat, eu prefer sa fiu judecat dupa fapte si nu dupa anumite impresii.”
Increderea in CNSAS
Robert Turcescu: Aveti incredere – ca sa inchidem acest capitol al discutiei legat de ceea ce se intampla cu aceasta nebunie a deconspirarii Securitatii ca politie politica – in momentul de fata aveti incredere in verdictele pe care le emite Colegiul CNSAS in legatura cu politia politica pe care au facut-o sau n-au facut-o unii dintre cei care au colaborat cu Securitatea?
Calin Popescu Tariceanu: Mi-e foarte greu sa va dau un raspuns, pentru ca nu stiu care sunt criteriile dupa care judeca.
Exista o doza de subiectivitate care este inerenta fiecarui membru de la CNSAS, dar cred ca datorita presiunii opiniei publice, a mass-media, care se exercita astazi extrem de vizibil, cred ca incercarile care in trecut nu au lipsit, mai ales in timpul vechii conduceri, a domnului Onisoru, de a tine dosarele in sertar, astazi nu se mai poate intampla, asa incat…
R.T.: Ba se poate, domnule prim-ministru. Votul in Colegiul CNSAS este un vot secret. Nimeni nu stie cum au votat Dinescu, Ticu Dumitrescu…
Calin Popescu Tariceanu: Sa stiti ca am discutat acest lucru cu cativa din membrii CNSAS, care mi-au spus… i-am intrebat ce solutii exista pentru acest lucru, pentru a remedia aceasta situatie.
R.T.: Vot deschis.
Calin Popescu Tariceanu: Vot deschis sau asa cum s-a intamplat in alte tari unde structura similara CNSAS este condusa de o singura persoana, iar haideti sa spunem, analiza si decizia referitoare la un dosar nu sunt facute de membrii Colegiului, ci de echipa tehnica.
In final, cel care isi asuma semnatura este presedintele Colegiului si care are intreaga responsabilitate, si care este o responsabilitate individuala, nu difuza, datorata votului secret, la nivelul intregului colegiu.
R.T.: Bun, daca lucrurile stau asa de ce nu se ajunge la o astfel de solutie?
Calin Popescu Tariceanu: Pentru ca stiti ce se intampla? Noi am constatat – cand spun noi, ma refer la PNL – eu am constatat ca CNSAS a functionat extrem de subtire pana in 2005.
Ne-am gandit si am facut aceasta ordonanta de modificare a Legii Ticu si constatam astazi ca apar din ce in ce mai multe alte elemente suplimentare pe care nu le aveam pentru o judecata, sa zicem, completa si obiectiva, la momentul cand am facut propunerile de modificare ale ordonantei.
R.T.: Mai faceti o schimbare a modificarii, ca sa zicem asa.
Calin Popescu Tariceanu: Deci, evident, ordonanta este in momentul de fata in Parlament. Ea va intra in dezbatere si sunt convins ca aceste lucruri vor putea sa fie integrate.
R.T.: Exista intentia PNL de a propune modificarea legii, in sensul votului?
Calin Popescu Tariceanu: Noi am facut pana acum doua propuneri. Aceasta chestiune nu am luat-o inca in discutie, pentru ca probabil este de o zi sau doua. Tineti cont ca am facut deja doua propuneri: prima de eliminare a sintagmei colaborarea cu Securitatea ca politie politica…
R.T.: Si sa ramana doar colaborarea cu Securitatea.
Calin Popescu Tariceanu: Colaborarea cu Securitatea, exact. A doua propunere: ca dosarele care se fac publice sa nu fie numai ale celor care au colaborat, ci inclusiv cele ale ofiterilor si subofiterilor care au lucrat in Securitate. Deci vrem sa… Nu-mi place cuvantul acesta „transparenta”, dar in sfarsit, multi…
Nu-mi place pentru ca, stiti de ce, este un cuvant care mi se pare ca acopera foarte mult si nu spune intotdeauna foarte exact. Nu este o exprimare foarte precisa si imi place o exprimare mai precisa. Cred ca acest demers de deschidere, in final de a pune pe masa tot trecutul sumbru, murdar al perioadei comuniste trebuie dus pana la capat.
Neimpliniri ale guvernarii:
Sunt nerealizari cum este privatizarea Oltchim, unde nu a depins de vointa guvernului, dar aici va spun ca probabil, am facut anumite concesii care s-au dovedit in final perdante si contraproductive.”
Exercitiu de sinceritate I
Robert Turcescu: Ce a fost scandalul gripei aviare, dle Tariceanu? Un bluff, o incercare a unora de a-si umfla conturile, mizand pe spaima populatiei, o prostie, o exagerare, sau ne-am aflat in fata unei amenintari reale foarte grave?
Calin Popescu Tariceanu: Sa stiti ca speculatii de acest gen, de care ne-ati vorbit, se pot face. Ceea ce putem spune este ca de pe urma gripei aviare, avem date in momentul de fata, raportul Corpului de control va pune in evidenta acest lucru, ca au fost inclusiv firme, persoane care au profitat – nu care au incercat, care au si profitat de pe urma ei.
Dar gripa aviara reprezinta o amenintare pe care, daca vreti, uitati-va la celelalte state europene, la SUA, o iau extrem de in serios si noi nu putem sa o tratam cu usurinta. Faptul ca despre gripa aviara…
Robert Turcescu: Dar a disparut brusc, asa.
Calin Popescu Tariceanu: Nu, nu a disparut brusc. Gripa aviara a disparut anul acesta dupa doua saptamani de eforturi intense, perioada in care m-am ocupat de coordonarea – direct am condus Comandamentul de lupta impotriva gripei aviare – si faptul ca in Bulgaria nu s-a vorbit, sau in Ucraina, sau in Moldova, nu este un argument sa credem ca a fost o joaca.
Robert Turcescu: Dar la noi s-a exagerat, dle prim-ministru.
Calin Popescu Tariceanu: Nu, nu s-a exagerat. Presa este in momentul de fata, dupa cum ati vazut, tot procesul a fost extrem de sincer si pus la dispozitie toate informatiile. Sigur ca au fost poate exagerari in ceea ce priveste, eu stiu, incapacitatea unora sau implicatiile la nivel politic.
Aceste lucruri le vom vedea, dar cred ca gripa aviara, in final, a fost subiectul unei actiuni coordonate, concertate si care a dus la stingerea focarelor in Romania, ceea ce era normal sa se intample.
Exercitiu de sinceritate II
Robert Turcescu: Intrebarea vine, cum spuneam, din partea telespectatorilor emisiunii 100%. Care este, dle prim-ministru, politicianul din Romania zilelor noastre pe care il admirati cel mai mult?
Calin Popescu Tariceanu: Nu va spun, pentru ca nu am persoane pe care sa le admir, la nivel politic.
Robert Turcescu: Nu exista?
Calin Popescu Tariceanu: Pot sa spun ca am pentru unii o oarecare stima si pentru altii, multa indiferenta.
Despre Dan Amedeo Lazarescu
Robert Turcescu: Am sa va reamintesc in acest moment al discutiei o declaratie a tatalui dvs. vitreg, Dan Amedeo Lazarescu, decedat in decembrie 2002.
Calin Popescu Tariceanu: Prima precizare, daca-mi permiteti. Dan Amedeo Lazarescu nu a fost tatal meu vitreg.
Robert Turcescu: Ce legatura a existat intre dvs. si domnul…
Calin Popescu Tariceanu: A fost sotul mamei mele. Punct. Nu a fost tatal meu vitreg. E o mica mare diferenta. Dar, in sfarsit, Dan Amedeo Lazarescu, sa spunem asa, a facut parte din familia mamei mele, deci nu este o persoana care sa-mi fie straina.