Sari direct la conținut

Prețul gazelor crește de la 1 iulie / Cu cât se va mări factura lunară la un apartament cu 3 camere

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES

Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale vor crește începând cu data de 1 iulie 2024, potrivit unor decizii ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRE). În şedinţa Comitetului de Reglementare din 26 iunie, a fost aprobată în unanimitate o creștere medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor, susține ANRE.

Această creștere reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Care va fi impactul asupra facturilor la gaze

Pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.

ANRE spune că modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali:

  • creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%,
  • creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional mai mare, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate,
  • reducerea cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Ce reprezintă tarifele de distribuție a gazelor

ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuție a gazelor naturale, diferențiat, pentru fiecare operator de distribuție.

Aceste tarife includ costuri generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție prin extinderea rețelelor sau prin realizarea/înființarea unor noi sisteme/rețele. Tarifele mai includ costuri generate de racordarea unor noi solicitanți clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice.

Tarifele de distribuție se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare este în faza finală de elaborare.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată.

Cât de modernizată este rețeaua de distribuție a gazelor

Cei 28 de operatori de distribuție a gazelor naturale, titulari ai licențelor acordate de ANRE, dețineau în decembrie 2022 conducte în lungime totală de peste 58.594 km, potrivit unei analize HotNews.ro. Dintre acestea, o pondere de 68,15% din total o reprezintă rețelele din polietilenă, acestea fiind cele care au cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii 20 de ani.

Vechime rețea distribuție:

  • 1.712 km mai veche de 40 ani (2.92%)
  • 3.071 km între 30 și 40 ani (5,24%)
  • 16.056 km între 20 și 30 ani (27,4%)
  • 20.486 km între 10 și 20 ani (34,96%)
  • 17.269 km mai noi de 10 ani (29,47%)

Astfel, din totalul de 58.594 km, o pondere de peste 29% reprezintă rețele care au o vechime mai mică de 10 ani, iar circa 35% dintre acestea au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani. Pe de altă parte 27,4% reprezintă conducte și racorduri cu vechimea cuprinsă între 20 și 30 de ani, în timp ce doar 8,16% au o vechime mai mare de 30 de ani.

În ultimul an gazier a fost extinsă rețeaua de distribuție de gaze naturale cu 2.496 km, ceea ce înseamnă o majorare de circa 4,45%.

În ceea ce privește investițiile pe care le-au realizat în cursul anului 2022 cei doi mari operatori, Delgaz Grid și Distrigaz Sud Rețele, valoarea totală a ajuns la 795,3 milioane lei. Din această valoare, investițiile directe în obiective ale sistemului sunt de 667,7 milioane lei. Raportând această valoare la cea asumată prin plan, de 737,6 milioane lei, se ajunge la un grad de realizare de peste 90%.

INTERVIURILE HotNews.ro