Sari direct la conținut

Tarifele de distribuție a energiei au fost majorate/ Facturile la consumatorii casnici nu vor crește, dar ar putea fi mai mari la cei industriali

HotNews.ro
Energie, Foto: Hotnews
Energie, Foto: Hotnews

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a majorat tarifele de distribuție a energiei. Cu toate acestea, facturile finale la consumatorii casnici vor fi menținute la nivelul actual. Reamintim că potrivit controversatei OUG 114/2018, prețurile finale la consumatorii casnici vor fi reglementate în următorii trei ani, chiar dacă piața ajunsese să fie deja liberalizată. Un efect negativ ar putea fi creșterea prețurilor la consumatorii non-casnici și în întreaga economie.

Deși tarifele de distribuție pentru consumatorii alimentați la joasă tensiune vor fi ajustate cu 2,21% și vor va avea un impact pozitiv pentru siguranța și buna funcționare a sistemelor de distribuție, modificarea acestora nu va conduce la creșteri ale prețului final plătit de clienții casnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurată în regim reglementat„, se arată într-un comunicat transmis joi de ANRE.

Însă, aceste majorări de tarife s-ar putea reflecta în facturile consumatorilor industriali. Furnizorii de energie ar putea să se îndrepte spre importuri, iar prețul electricității furnizate în industrie ar putea crește, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț, în întreaga economie. Acestea sunt efecte ale controversatei OUG 114 și ale metodologiilor elaborate în baza acesteia de către reglementatorul din energiei.

Chiar Ministerul Energiei a recunoscut că ar putea crește prețurile la energia furnizată consumatorilor industriali. Mai exact, este un răspuns al Ministerului Energiei, transmis pe 21 martie, la o întrebare a deputatului PSD Ioan Dîrzu despre prețurile la energie.

HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că măsurile populiste prin care autoritățile forțează prețuri la energie mai mici pentru consumatorii casnici, concomitent cu impunerea unor taxe mai mari pentru operatori, se vor reflecta în scumpiri în întreaga economie. În final, cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt persoanele cu venituri mici. Practic, vor crește prețurile pe piața liberă. Însă aceste scumpiri se vor vedea și în prețurile altor produse. Producătorii de pâine, de exemplu, vor fi nevoiți plătească facturi mai mari la energie. Pentru a rezista pe piața, acei fabricanți vor scumpi produsele de panificație. La fel și în cazul altor mărfuri.

Pentru mai multe amănunte, citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro