Sari direct la conținut

Țările care au tancuri Leopard 2 s-au întâlnit separat la baza Ramstein, spune Portugalia

HotNews.ro
Intalnirea Grupului de contact pentru Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Intalnirea Grupului de contact pentru Ucraina, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD), în contextul în care discuțiile grupului de suport al Ucrainei nu s-au încheiat cu vreo decizie privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.

„Portugalia a luat parte la o întâlnire solicitată de Ucraina și Polonia, la care au fost prezente țări care dețin aceste mijloace [Leopard 2]”, a declarat vineri ministerul portughez într-o declarație.

Portugalia a oferit „instruire în această tipologie de vehicul de luptă și a exprimat disponibilitatea guvernului portughez de a identifica, în coordonare cu partenerii săi, modalități de sprijinire a Ucrainei cu această capacitate”, se mai arată în comunicat.

Deși nu a fost luată nicio decizie privind trimiterea acestor tancuri în Ucraina, Portugalia a declarat că va trimite 14 vehicule blindate M113 în Ucraina.

Angajamentul include, de asemenea, opt generatoare electrice de mare putere, muniție de calibru 120 mm și echipamente medicale, se mai arată în comunicat.

Ministerul a adăugat că va participa la o misiune militară de sprijin a UE care va oferi instruire trupelor ucrainene în Germania: instructori portughezi vor fi pe teren din februarie pentru a instrui soldații ucraineni cu privire la dezamorsarea explozibilor, asistența medicală de luptă, nucleare, apărare în caz de atacuri biologice, chimice și radiologică și instructaj militar.

Șeful Comitetului Militar al NATO spune că fiecare țară trebuie să decidă cu privire la tancurile pentru Ucraina

Preşedintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat vineri, din Lisabona, că orice decizie de a furniza tancuri Ucrainei trebuie luată de fiecare națiune care sprijină eforturile țării de a respinge invazia Rusiei, potrivit Reuters.

„Este o decizie suverană a unui stat suveran, ceea ce Germania este”, a declarat el într-o conferință de presă la Lisabona. „Este important ca Ucraina să câștige acest război… trebuie să ne uităm serios la ceea ce cere Ucraina și, dacă este posibil, să le oferim ceea ce cer”, a spus el, adăugând că trebuie făcut în timp util.

Nicio decizie privind furnizarea Ucrainei de tancuri Leopard 2 de fabricație germană nu a fost luată la o întâlnire a aliaților de la baza aeriană Ramstein din Germania, a declarat vineri ministrul polonez al apărării, deși a rămas optimist că eforturile de a le furniza se vor sfârși cu succes.

Premierul polone său a sugerat că Polonia poate merge înainte indiferent dacă Germania dă undă verde.

Cancelarul Olaf Scholz, al cărui partid social-democrat este în mod tradițional profund sceptic cu privire la implicările militare și se tem de mișcările bruște care ar putea determina escaladarea în războiului Moscovei din Ucraina, insistă că Germania va acționa doar în acord cu aliații, o poziție reluată de noul ministru al Apărării, Boris Pistorius.

„Există motive întemeiate pentru livrările (de tancuri) și există motive întemeiate împotriva și, având în vedere întreaga situație a unui război care se desfășoară de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie să fie cântărite foarte atent”, a spus el , fără a detalia motivele.

„În mod clar, nu există o viziune unificată. Impresia care a apărut ocazional, că există o coaliție închisă și Germania a stat în cale, această impresie este greșită.”

El a spus că Germania va începe să pregătească tancuri, astfel încât să fie gata ca acestea să plece dacă aliații ar fi de acord să le trimită. Nu era clar dacă vreo altă țară în afară de Germania se opune acestei mișcări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro