Țările cu cele mai mari rezerve mondiale de gaze naturale și cum se joacă securitatea energetică a Europei
Când privim la securitatea aprovizionării cu gaze naturale a ţărilor europene vedem că folosesc diverse mijloace pentru a nu rămâne dependenţi de o singură ţară.
Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, este una dintre ţările cele mai dependente de Rusia. Impasul cel mai mare al Germaniei constă în faptul că, în anii trecuţi, îşi asigura jumătate din necesarul de gaze naturale din Rusia, iar livrările se efectuau prin conducte, potrivit presei turce, citată de Rador.
Rusia livra gazul natural către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 şi gazoductul Yamal. De asemenea, prin gazoductul Nord Stream 2, care a fost finalizat de curând, dar care a fost abandonat odată cu invazia Ucrainei, se intenţiona livrarea unor cantităţi şi mai mari către Germania.
Din acest motiv, una dintre ţările cele mai afectate de sistarea livrărilor de către Rusia a gazelor naturale va fi Germania:
- Germania importă gaze naturale din Norvegia şi Olanda, chiar dacă nu îi asigură necesarul.
- Cu o capacitate de stocare de 24%, Germania îşi face calculele asupra modului în care va depăşi această iarnă cu gazele naturale din Norvegia şi Olanda.
- Franţa îşi asigură securitatea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate (LNG) din Norvegia,
- Spania şi Portugalia şi din alte ţări, diversificându-şi importul,
- Italia îşi asigură necesarul, pe lângă ţările din Orientul Mijlociu şi Africa, cu gaze naturale din Azerbaidjan, cele două ţări situându-se în poziţia de ţări care şi-au diminuat dependenţa de Rusia.
- Marea Britanie este o ţară într-o situaţie mai bună decât Germania prin gazele naturale importate din Norvegia, rezervele de gaze naturale din depozite şi LNG. Din acest motiv, investiţiile în LNG pentru diminuarea dependenţei de Rusia va fi un pas foarte important.
Rezervele mondiale de gaze naturale
Ţările care deţin cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume sunt:
- Rusia se situează pe primul loc în lume cu rezerve dovedite de 37 de trilioane m³ gaze naturale,
- pe locul secund se află Iranul cu 32 trilioane m³,
- iar pe locul 3 se situează Qatarul cu 24,7 trilioane m³ de gaze naturale.
- Iar SUA, care extrag şi exportă cea mai mare cantitate de gaze naturale din lume se numără primele patru ţări cu cele mai mari rezerve, 13, 6 trilioane m³,
- Turkmenistanul se clasează pe locul 5 cu 12, 6 trilioane m³ de gaze naturale.
- În Europa, ţara cea mai bogată în zăcăminte de gaze naturale este Norvegia. Rezervele Norvegiei, ţara cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa, sunt de 1,5 trilioane m³. Însă această cantitate nu este sufiecintă pentru a asigura securitatea aprovizionării întregii Europe.
Reducerea dependenţei de Rusia poate fi începutul unei noi ere în securitatea aprovizionării cu energie?
Continuă cercetările privind resursele şi o regiune cu potenţial care să schimbe echilibrele în securitatea aprovizionării cu energie.
Coridorul de sud, aproape de Europa şi care a ieşit în prim-plan în asigurarea securităţii aprovizonării cu gaze naturale a ţărilor europene, şi rezervele de gaze naturale dovedite din regiunea Mediteranei de Est, sunt regiuni cu potenţial ridicat.
În perioada următoare, regiunea Mediteranei de Est va deveni o importantă regiune strategică pentru Europa, şi în primul rând pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale.
Din cauza situaţiei cu Rusia pe care o traversează ţările europene va trebui, pe de-o parte, ca acestea să diversifice ţările exportatoare de gaze naturale, iar pe de altă parte, vor fi nevoite să-şi asigure necesarul nu prin gazoducte, ci importând LNG. Iar această situaţie va obliga ţările europene la noi investiţii şi inovaţii în energie, scrie Yeni Șafak, citat de Rador.