Sari direct la conținut

Taxa clawback se modifică: Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor lucrează la un nou mecanism de calcul

HotNews.ro
Vaccin, Foto: Comisia Europeana
Vaccin, Foto: Comisia Europeana

​Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că lucrează, împreună cu reprezentanți ai Ministerelor Sănătăţii, ai Ministerului Finanţelor și ai asociațiilor de producători de medicamente, la un nou mecanism de calcul al taxei clawback. Taxa clawback a fost introdusă în anul 2009 și a fost contestată adesea de producatorii de medicamente, în special în ultimii ani, când aceștia au acuzat că nivelul taxei a crescut semnificativ și au susținut că acest lucru duce la dispariția unor medicamente de pe piața românească.

„Reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor Publice, ai CNAS şi ai industriei farmaceutice (APMGR, ARPIM, PRIMER) se vor întruni săptămânal, pentru a definitiva mai multe variante de mecanism clawback, care vor fi prezentate Guvernului”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat.

„Decizia trenează de mult timp în acest domeniu şi se impune o nouă abordare care să asigure funcţionalitatea, predictibilitatea şi sustenabilitatea macroeconomică a contribuţiei clawback”, afimă președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, „soluţia care va rezulta în urma activităţii grupului de lucru va avea în vedere menţinerea rolului contribuţiei de regulator al consumului de produse farmaceutice, dar şi garantareaaccesului pacienţilor la toată gama de medicamente generice şi inovative. Un alt aspect analizat este impactul bugetar și cel asupra industriei farmaceutice, luându-se în considerare păstrarea producătorilor pe piață şi protejarea locurilor de muncă din domeniu, dar şi oferirea de condiţii corecte și egale pentru toţi agenţii economici din industria medicamentelor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro