Sari direct la conținut

Taxe și impozite care se majorează / Ce măsuri fiscale se discută în Coaliție înainte ca Executivul să le aplice

HotNews.ro
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES
Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, Foto: AGERPRES

Liderii PSD, PNL și UDMR se reunesc miercuri, în ședința Coaliției la ora 17.00, pentru a decide măsurile fiscale pe care Guvernul trebuie să le adopte. După cel puțin o lună de discuții în contradictoriu, PSD și PNL trebuie să-și asume responsabilitatea colectării baniilor la bugetul de stat și majorarea unor taxe și impozite.

Ultima ședință a Coaliției înainte ca Executivul să adopte măsurile fiscale se desfășoară în contextul în care PSD și PNL au fost pe poziții diferite. Reamintim că PSD a făcut presiuni mediatice asupra liberalilor pentru a impune taxa de solidaritate sau impozitul progresiv însă, fără niciun rezultat concret. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a recunoscut public că impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta, şi crede că nici anul viitor.

Trebuie spus că PNL și premierul Nicolae Ciucă au beneficiat de sprijinul președintelui Klaus Iohannis în negocierile politice cu PSD. De altfel, Iohannis a atacat propunerile social-democrațiilor precizând că nu are susținere pentru „populisme și ieșiri la televizor”, ci doar pentru ”abordarea sobră” a guvernului, având în vedere că ”trăim vremuri grele”

De asemenea, Ciucă le-a transmis liberalilor, la începutul săptămânii, într-o ședință de partid că nu renunță la cota unică și nici nu sunt de acord cu suprataxarea. El a precizat însă că vor fi eliminate o serie de excepții privind fiscalitatea.

Ce taxe și impozite se majorează

  • se schimbă plafonul pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 și se plătește impozit de 1% pornind de la un angajat
  • taxele pe proprietate se vor plăti conform grilei notariale – taxele vor merge la autoritățile locale
  • TVA pentru băuturi carbogazoase de la 9% la 19%
  • TVA pentru industria horeca crește de 5% la 9% aici intră prețurile de la restaurante, firme de catering, hoteluri, camping
  • acciza la tutun s-ar putea majora de la 1 iulie
  • acciza la alcool se majorează cu 20% de la 1 ianuarie 2023
  • impozitul pentru jocurile de noroc crește de la 1% la 40%
  • impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%
  • creșterea TVA-ului de la 5% la 19% pentru locuințele mai scumpe de 90 000 de euro
  • tranzacțiile imobiliare vor fi impozitate de la 1% la 3%
  • scutiri de impozit pt salariile din agricultură și construcții va fi până la 10.000 de lei (în prezent pragul de scutire este de 30.000 de lei)

Pentru aplicabilitate în Codul Fiscal orice majorări de taxe și impozite trebuie anunțate cu șase luni înainte de a intra în vigoare. Pentru intrarea în vigoare a modificărilor de la 1 ianuarie 2023, Guvernul trebuie să le adopte până la 1 iulie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro