Teatrul Mic a lansat un album retrospectiv de imagini si marturii in avanpremiera la semicentenarul din 2014
Conducerea Teatrului Mic a deschis duminică, la sala de spectacole, seria evenimentelor dedicate semicentenarului instituţiei, moment ce va fi aniversat pe parcursul anului 2014, prin lansarea unui album retrospectiv de imagini şi mărturii intitulat ‘Teatrul Mic – 50 de ani’, informeaza Agerpres.
Actorul Florin Călinescu, gazda principală a evenimentului şi director al Teatrului Mic, i-a avut ca invitaţi pe mulţi dintre membrii actualei trupe, dar şi alte nume consacrate ale scenei româneşti care în decursul carierei au jucat pe scena teatrului care va împlini anul viitor 50 de ani de existenţă.
‘Acest moment marchează, de fapt, al 49-lea an, pentru că abia la anul, cu voia lui Dumnezeu, pe 22 decembrie 2014, vorbim de cei 50 de ani pentru teatrul în forma actuală de organizare, respectiv Teatrul Mic. O să întâlniţi în album diverse alte ipostaze, el este încărcat de o istorie mult mai lungă de fapt, dar noi sărbătorim 50 de ani de Teatru Mic pe 22 decembrie 2014. Asta însemnând că pe 22 decembrie 1964 sub conducerea lui Radu Penciulescu s-a înfiinţat prin decret ministerial Teatrul Mic. În această zi, practic, se inaugurează anul în care tot vom sărbători şi o să-i rugăm pe toţi cei care sunt şi aproape şi pe alte meleaguri în momentul în care vor fi în Bucureşti să pomenim asta spectatorilor. Pentru că, bineînţeles, cel mai important lucru pentru care noi funcţionăm este ca publicul să ştie că un teatru, alături de celelalte din Bucureşti, sărbătoreşte semicentenarul. Că aşa a vrut Petru Groza sau mai ştiu eu cine, pentru că altfel cred că teatrul ar fi putut să sărbătorească 100 de ani, dacă nu şi mai bine. Prima sa atestare este în 1914. Deci, iată, puteam vorbi de 100 de ani de Teatru ‘Maria Filloti’ sau ‘Sărindari’ (printre primele denumiri ale instituţiei care avea să devină Teatrul Mic – n.r.)’, a declarat Florin Călinescu în cuvântul ţinut în faţa celor prezenţi la eveniment.
El a adăugat că faţă de acest eveniment există şi bucuria ca generaţia mai tânără de artişti să fie contemporani cu actori care au avut ocazia să joace pe scena Teatrului Mic încă de la înfiinţarea sa, precum Victor Rebengiuc, Tatiana Iekel sau Alexandrina Halic. Călinescu s-a referit şi la cei care sunt pe alte meleaguri şi care au jucat pe scena teatrului, pomenindu-l în context pe actorul Dan Nuţu.
Călinescu a adăugat că până la momentul ‘artificiilor din 22 decembrie 2014’, conducerea Teatrului Mic are în vedere alcătuirea unui repertoriu adecvat, care va încerca să cuprindă şi prima piesă jucată pe scena Teatrului Mic – ‘Oricât ar părea de ciudat’ în regia lui Radu Penciulescu – fie şi în forma unui ‘spectacol lectură’.
‘Din păcate, piesa proprie lui Radu Penciulescu nu ştiu dacă o mai găsim pe undeva şi să vedem dacă se poate face măcar un spectacol lectură. (…) Poate facem un mic festival al teatrelor. Două avem deja (teatre – n.r.), Teatrul Mic şi Teatrul Foarte Mic, mai găsim pe la Milano unul şi la Moscova, evident. (…) Probabil putem alcătui un astfel de festival, pentru că sunt mult mai multe teatre mici în Europa decât teatre mari, ca să spunem, ca organizare, nu ca notorietate, pentru că sunt teatre de 50 de scaune cu o notorietate foarte importantă’, a afirmat directorul Teatrului Mic din Bucureşti.
Chemat să spună câteva cuvinte despre cum era sala Teatrului Mic la 1964, Victor Rebengiuc a spus zâmbind: ‘Sala era aceeaşi, dar era alt teatru’. Marele actor a adăugat că a fost un început frumos pentru Teatrul Mic pentru că în acea perioadă la nivelul întregului Bucureşti exista o efervescenţă a teatrului.
‘Era o deschidere pentru cultură neaşteptată şi foarte binevenită. Teatrele funcţionau cu motoarele în plin şi toţi regizorii şi scenografii mari ai teatrului românesc aveau spectacole. (…) Teatrul Mic stătea bine înfipt în acea perioadă, era în primul rând, avea printre cele mai bune spectacole şi spectatori fideli. A fost o perioadă foarte frumoasă’, a adăugat Rebengiuc.
Amintiri frumoase au depănat într-un scurt memento, la chemarea lui Florin Călinescu, Tatiana Iekel şi Alexandrina Halic.
În continuarea evenimentului a fost prezentat un film documentar despre istoria a ceea ce a devenit în timp Teatrul Mic din Bucureşti, realizat de Niki Ieremciuc. În film au vorbit actorul Eusebiu Ştefănescu, scriitorul şi fostul director al Teatrului Mic Dinu Săraru, istoricul Răzvan Theodorescu, povestitor fiind actorul Petre Moraru.
O istorie în cifre succinte arată că din 1964 pe scena Teatrului Mic au fost montate 250 de spectacole, ‘Oricât ar părea de ciudat’ fiind primul dintre ele. Printre piesele puse în scenă aici se înscriu ‘Doi pe un balansoar’, ‘Caragiale-Ionesco’, ‘Iona’, ‘Jocul ielelor’, ‘Efectul razelor gamma asupra anemonelor’, ‘Richard al II-lea’, ‘Richard al III-lea’, ‘Mitică Popescu’, ‘Mielul turbat’, ‘O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu’, ‘Tango’, ‘O scrisoare pierdută’.
Printre actori din generaţiile mai vechi care au urcat pe scena Teatrului Mic se numără nume ca Victor Stănculescu, Irina Petrescu, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Dan Condurache, Dan Nuţu, Ştefan Iordache, Leopoldina Bălănuţă, Mitică Popescu, Ion Marinescu, Papil Panduru,Carmen Galin, Gheorghe Visu, Mihai Dinvale, Coca Bloos, Dana Dembinski, Rodica Negrea, Maria Ploae. Din generaţia mai tânără îi regăsim pe Claudiu Istodor, Rodica Negrea, Cristi Iacob, Toma Cuzin, Vitalie Bantaş, Liliana Pană, Valentina Popa.
Printre numele de mari regizori ai scenei teatrale româneşti care au montat spectacole la Teatrul Mic se numără Radu Penciulescu, Liviu Ciulei, Silviu Purcărete iar ca directori ai Teatrului Mic îi regăsim pe Romulus Vulpescu, Dan Micu, Leopoldina Bălănuţă şi, nu în ultimul rând, Dinu Săraru.