Sari direct la conținut

Tehnica suspendarii, varianta Nastase

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Noua actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu, decisa de USL luni, 21, noiembrie, urmareste obtinerea unor beneficii de imagine, nu rezultate clare. Cine citeste in mod corect declaratiile lui Adrian Nastase pe tema suspendarii intelege doua lucruri: ca ideea ii apartine si ca votul in Parlament va fi ultima bataie de cap a celor de la USL. Multi s-au repezit sa-i critice pe Ponta si Antonescu pentru o decizie aparent irationala, fara sorti de izbanda, cata vreme succesul ei depinde de Parlament. Gresit. Miza bataliei s-a mutat in afara Parlamentului. De unde stim asta?

Nastase a declarat, luni seara, la RTV, cu subiect si predicat, ca „nu vom merge in Parlament pentru suspendarea lui Basescu decit la acel moment in care vom avea siguranta ca vom obtine un rezultat favorabil” si ca este „o operatiune mult mai complexa, etapizata, care inseamna inclusiv includerea societatii civile si a populatiei”.

Ce ar putea insemna aceste vorbe? Exact ceea ce spun ele, anume ca USL va incerca sa ocoleasca un vot in Parlament. O comisie va intocmi rechizitoriul lui Traian Basescu, va enumera cateva pretinse abateri grave de la Constitutie, va gasi alte cateva zeci de acte dictatoriale mai micute dar tot anti-democratice iar in final il vor decreta, la fel ca in 2007, un Lucasenco al UE si un Hitler al vremurilor noastre. Dar USL nu se va grabi, probabil, sa mai treaca actul de acuzare de votul Parlamentului. Dimpotriva, va plonja direct in bratele populatiei. De ce?

Spre deosebire de prima tentativa, gandita de Ion Iliescu (batranul edec, pentru cine nu-si aminteste) si consumata in aprilie-mai 2007, PSD, PNL si PC nu mai pot spera in mod realist la o suspendare in Parlament, la fel ca in urma cu patru ani cand celebra coalitie 322 l-a trimis pentru o luna in tribune pe presedintele – jucator. In treacat fie spus, numerosi complotisti au tradat intre timp. Ieri se ocupau cu lovituri de stat, azi il modernizeaza sau slujesc regimul dictatorial, depinde de perspectiva. Insa miza bataliei USL nu mai este formarea unei coalitii de tip 322. Acesta e un scop nerealist.

Si totusi, pentru actiunea suspendarii sa fie dusa la bun sfarsit, USL are nevoie de votul Parlamentului. In absenta lui, nu poate face pasul urmator catre referendum. In 2007, PSD, PNL si PC controlau Parlamentul, dar nu aveau populatia de partea lor. Acum, situatia e pe dos.

Populatia, care a blocat in 2007 suspendarea decisa de Parlament printr-un vot masiv impotriva (74,48% au spus NU la referendum), l-ar sanctiona astazi, proababil, pe Traian Basescu, in semn de protest fata de masurile de austeritate luate in ultimii trei ani, cu care seful statului s-a identificat de la declansarea crizei economice.

Numai ca USL nu poate ajunge la populatie pe cale regulamentara, in interiorul procedurii de suspendare, deoarece toate parghiile institutionale, inclusiv cele de la Curtea Constitutionala, arata radical diferit fata de acum patru ani.

In consecinta, PSD aplica acum o noua tehnica: varianta Nastase, adaptata la contextul radical diferit fata de 2007, cand economia duduia sub Tariceanu cel generos. Aceasta tehnica imbunatatita incepe cu ocolirea Parlamentului si a procedurilor care presupun probe juridice indubitabile, voturi parlamentare si avize de la o Curte Constitutionala scapata de sub control. Din aceste motive, noua actiune de suspendare nu este una de rezultat juridic, ci de imagine. Cheia intregului demers va fi jocul din afara Parlamentului, impresia artistica. Vor conta mai putin valoarea juridica a probelor, soliditatea acuzatiilor.

USL exploateaza emotional efectele crizei economice pentru a mobiliza populatia impotriva lui Traian Basescu. Pe cine vrea sa impresioneze cu actiunea suspendarii presedintelui? Pe bugetari si pe judecatori. Ei sunt tintele principale. De ce pe bugetari? Pentru ca Parlamentul va incepe curand dezbaterea proiectului de buget. Proiectul Guvernului nu prevede mariri salariale.

Or, ce proba mai convingatoare de devotament (si iresponsabilitate) putea sa-i ofere USL propriului electorat decat hotararea de a-l suspenda pe Traian Basescu din cauza ca a indraznit sa constate ca nu sunt bani. De ce pe magistrati? Pentru ca judecatorii se afla in conflict deschis cu seful statului de luni de zile. Sunt usor de manipulat, deoarece si ei vor mai multi bani si se lupta pentru tot in numele unor principii inalte, cum ar fi statul de drept. Atragerea judecatorilor in actiunea suspendarii ar conferi o aura de legitimitate juridica sporita unui demers pur politic.

Pe termen scurt, ar mai fi ceva castiguri meschine. Adrian Nastase va avea un motiv suplimentar de victimizare in cazul unei condamnari in justitie. Va spune ca i se trage totul de la actiunea impotriva lui Traian Basescu. Apoi, atacul USL va avea efect si asupra relatiilor dintre Basescu si PDL-Boc, in sensul ca-l va lega pe seful statului din nou de partid si de premier. De sustinerea lor va depinde iarasi in totalitate. Marjele de manevra ale presedintelui se reduc din nou iar sansele lui Boc de a supravietui pana in 2012 cresc datorita noii conjuncturi politice.

Pe termen lung, USL spera la beneficii pe toata durata campaniei electorale din 2012: toti parlamentarii care se vor opune suspendarii devin automat dusmani democratiei, stalpii regimului dictatorial, iar partidele din care fac parte, inamicii statului de drept.

Prin urmare, actiunea suspendarii nu pare, la o analiza mai atenta, atat de lipsita de sens, stupida si irationala ca in 2007. Nici nu garanteaza obtinerea efectului scontat de USL, adica ridicarea unui val de indignare populara impotriva „regimului dictatorial Basescu”, dar e ceva mai mult decat marele nimic vandut zilnic de cuplul Ponta – Antonescu pe post de oferta electorala.

Altfel spus, USL se va cazni sa toarne continut in acuzatiile goale formulate de Dan Voiculescu in 2007, ascuns astazi de ochii lumi pentru a nu-i speria iarasi pe alegatori la fel ca acum patru ani, cand au sarit sa-l salveze pe Traian Basescu din gherutele lui. Astazi, Nastase, Iliescu si Voiculescu au reincalzit ciorba suspendarii si se pregatesc s-o toarne printr-o tehnica ceva mai sofisticata pe gatul populatiei, folosindu-se de Ponta si Antonescu pe post de chelneri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro