Televiziunea lui ‘doi’ (de Iulian Comanescu)
La inceput, au fost Hurezeanu si Popescu. Apoi, au urmat Tanase si Dinescu, Liiceanu si Plesu, Turcescu si Patras, Gheorghe si Dragotescu. Realitatea TV a devenit televiziunea cuplurilor, iar talk-show-ul, o discutie intre doua gazde.
Iar fenomenul se extinde si dincolo de postul de la Casa Presei Libere, fiindca, in ultima vreme, Mihai Gadea si Ion Cristoiu ii fac zile fripte, de la Antena 3, solitarului (la „100%”) Robert Turcescu.
Este clar ca astfel de formate de cuplu se departeaza de conventia talk-show-ului, asa cum se face el de totdeauna si pe toate meridianele, in care, precum se stie, gazda intreaba, iar invitatii raspund.
Talk-show-ul poate fi ceva care vine in continuarea dialogurilor platoniciene, unde interlocutorii se completeaza reciproc, iar mecanismul intrebare-raspuns este abandonat, pentru un soi de confruntare egala.
Sau, alteori, moderatorii se ajuta reciproc, intru stapanirea nedisciplinatilor invitati romani. In ultimul caz, ideea – fiindca nu putem inca vorbi de o reteta – da roade, daca e sa ne gandim la ameliorarea segmentului de la ora 23.00, de pe Realitatea TV.
Gheorghe si Dragotescu au obtinut o crestere de rating, acolo, fiindca s-au asezat natural in roluri complementare, cu fosta directoare editoriala a „Adevarului” in ipostaza de constiinta sau „minte de pe urma” a pe alocuri impetuosului, dar pe alocuri diluatului Gheorghe.
In prima versiune, a discutiei in doi insa, realizatorii risca sa moara imbratisati precum Leonardo DiCaprio si Kate Winslet in „Titanic”. O discutie in doi poate fi doar un amestec de opinii, si nu un context in care cineva intreaba si altcineva afla informatii.
Televiziunea lui „doi” inseamna, asadar, opinie si nu informatie. Mai mult, opinia se refera la acel gen de chestiuni generale care au indepartat o parte din public de numele amintite la inceput, ale unor oameni care par ca se pricep la toate si devin niste mafalde detestate.